- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Κ. Λαμπρόπουλος: Σχετικά με πρόταση για τη λειτουργία του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού

Όπως είναι γνωστό, οι φορείς του Νομού σχεδίαζαν τη δημιουργία ενός Δικτύου με τη μορφή Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας (ΑΜΚΕ), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 101 του Ν. 3852/2010. Μάλιστα είχε ολοκληρωθεί η κατάρτιση του καταστατικού. Παρ’ όλ’ αυτά δεν είχαν ληφθεί οι σχετικές – και απαραίτητες – αποφάσεις από τα όργανα των εταίρων – μελών και δεν είχε συσταθεί η ΑΜΚΕ. Έτσι, δεν μπορεί να γίνει χρήση της πρόβλεψης του ν. 4875/2021 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 250/Α/23-12-2021 (άρθρο 4, παρ.2) που αναφέρει: «Οι ήδη υφιστάμενες κατά τη δημοσίευση του παρόντος, αστικές εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με εταίρους Ο.Τ.Α. δύνανται να λειτουργήσουν και ως Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού μετά από απόφαση του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου του οικείου ή των οικείων Ο.Τ.Α. και τροποποίηση του καταστατικού τους με απόφαση του αρμοδίου καταστατικού οργάνου τους και για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται στο καταστατικό τους».
Ο εν λόγω νόμος, για τον Οργανισμό Διαχείρισης και Προώθησης του Νομού ως Τουριστικού Προορισμού προβλέπει (άρθρο 4, παρ.1): «Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης του άρθρου 2 του ν. 4674/2020 (Α’ 53) ή οι Αναπτυξιακές Ανώνυμες Εταιρείες οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) δύνανται να λειτουργήσουν και ως Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού μετά από απόφαση του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου του οικείου ή των οικείων Ο.Τ.Α. ή του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) κατά περίπτωση και τροποποίηση του καταστατικού τους σκοπού με απόφαση της γενικής
συνέλευσης των μετόχων τους».
Συνεπώς, οι δομές που δύνανται να λειτουργήσουν ως Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού είναι 2:

  1. η μελέτη και παρακολούθηση της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού των υποδομών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας,
    e. η εκπόνηση και υλοποίηση στρατηγικού σχεδίου βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και διαχείρισης του προορισμού,
    f. η σύναψη συμβάσεων με φορείς του ιδιωτικού τομέα με σκοπό την τουριστική προβολή του προορισμού,
    g. η εκπόνηση μελετών για τη δημιουργία προτύπων για την ανάδειξη της ταυτότητας του προορισμού,
    h. ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της στρατηγικής μάρκετινγκ και τουριστικής προβολής του προορισμού,
    i. η δημιουργία και η διαχείριση τοπικών σημάτων ποιότητας, καθώς και η τεχνική βοήθεια και υποστήριξη σε συνεργατικούς σχηματισμούς επιχειρήσεων (cluster) σχετική με την παραγωγή και προβολή τοπικών τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών,
    j. η ανάπτυξη ερευνητικού έργου σε σημαντικά θέματα του τουρισμού, όπως η ανάλυση της αγοράς, η προσέγγιση νέων αγορών συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς του προσβάσιμου τουρισμού, η
    ωρίμανση έργων υποδομής και η υλοποίηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής, ψηφιακής σύγκλισης και αειφόρου ανάπτυξης και k. η ανάπτυξη τουριστικών προϊόντων του προορισμού»
    6. Η ΑΝ.ΚΑ ΑΕ, ως γνωστόν, φιλοξενεί την Ομάδα Τοπικής Δράσης του προγράμματος LEADER η οποία λειτουργεί με ευθύνη της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος, στην οποία έχουν εκχωρηθεί αρμοδιότητες Διοικητικού Συμβουλίου.
    7. Με τον ίδιο τρόπο, όπως προβλέπεται ήδη στον κανονισμό οργάνωσης της ΑΝ.ΚΑ, δύναται να δημιουργηθεί ειδική επιτροπή, η οποία θα μπορούσε να αναλάβει:
    a. τη διαχείριση των υποθέσεων του Οργανισμού,
    b. την παρακολούθηση εκτέλεσης του αντίστοιχου ετήσιου προϋπολογισμού που θα σχηματίζεται για την πραγμάτωση των στόχων Προβολής και Προώθησης Προορισμού, και
    c. το συντονισμός του εξειδικευμένου προσωπικού ή εξωτερικών συνεργατών που θα υπηρετούν την εκπλήρωση των σκοπών και την υλοποίηση του προγράμματος δράσης.
    8. Στην επιτροπή δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι φορείς που έχουν συμφωνήσει στην ανάγκη δημιουργίας του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού.
    Η λήψη της τελικής απόφασης και η συμφωνία στον ετήσιο προϋπολογισμό, αποτελεί κορυφαία πολιτική απόφαση των φορέων του Νομού, για αυτό ίσως χρειαστεί ένας κύκλος συζητήσεων μεταξύ των φορέων (που άλλωστε είναι και μέτοχοι της εταιρίας) και της Διοίκησης της ΑΝ.ΚΑ Α.

 

Η εισήγηση του Κων/νου Λαμπρόπουλου, Οικονομικού Επόπτη
Επιμελητηρίου