Ειδήσεις

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας (4 Μάρτη) – Γράφει ο Σωκράτης Βασιλάκος


Η παχυσαρκία αποτελεί μία ιδιαίτερα σοβαρή ασθένεια, τις συνέπειες της οποίας ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει και πολλές φορές δεν γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι οι παχύσαρκοι.

Κανείς δεν θέλει να έχει παραπανήσια κιλά, όλοι θέλουμε το κανονικό βάρος, μια καλή σιλουέτα, μια αθλητική κορμοστασιά, όμως «Τα αγαθά κόποις κτώνται». Ο πολύς κόσμος εγκλωβισμένος στις διατροφικές συνήθειες που μας έχει επιβάλει το καταναλωτικό σύστημα και οι βιομηχανίες τροφίμων (που σκοπό έχουν το κέρδος), δύσκολα μπορεί να αλλάξει τις συνήθειες αυτές και γενικότερα το τρόπο ζωής, καταστάσεις που θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν σε πλήρη υγεία και μακροημέρευση.

Μη θέλοντας και πολλές φορές μη μπορώντας ο καθένας μας να αλλάξει συνήθειες, επιλέγει τον εύκολο δρόμο της δίαιτας για απώλεια βάρους, συμβουλευόμενος πολλές φορές ένα Διαιτολόγο- Διατροφολόγο (Δ.Δ.). Ο προτεινόμενος ωστόσο τρόπος δίαιτας, εφόσον εφαρμοστεί, αρκετές φορές οδηγεί σε απώλεια βάρους,πρόσκαιρα όμως, γιατί τις περισσότερες φορές ο διαιτώμενος υποτροπιάζει και επανέρχεται στο βάρος που είχε πριν αρχίσει τη δίαιτα.

Σήμερα, οι περισσότεροι από αυτούς που επισκέπτονται τους Δ.Δ. για προβλήματα υπερβολικού βάρους και με την ελπίδα να χάσουν τα περιττά κιλά, καταφέρνουν ελάχιστα πράγματα. Γιατί άραγε;
Τις πταίει; Ο διαιτολόγος, ο ασθενής, το περιβάλλον ή κάτι άλλο;
Το έτος 1959 ο Αμερικανός ψυχίατρος-ερευνητής AlbertStunkard που θεωρείται ως ένας από τους πιο διάσημους πρωτοπόρους στην έρευνα για την παχυσαρκία είχε δηλώσει για την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών μεθόδων ρύθμισης του σωματικού βάρους: «Οι περισσότεροι από τους παχύσαρκους δεν θα ακολουθήσουν τη θεραπεία. Από αυτούς που θα την ακολουθήσουν, οι περισσότεροι δεν θα χάσουν βάρος. Και από αυτούς που θα χάσουν βάρος, οι περισσότεροι θα υποτροπιάσουν και θα το επανακτήσουν»

Το μυστικό για να χάσει κάποιος βάρος βρίσκεται στο να αλλάξει διατροφικές συνήθειες και τρόπο ζωής. Το θέμα είναι εγκεφαλικό και από εκεί ξεκινάνε όλα.

Για προβληματισμό και πληροφόρηση ο κάθε ενδιαφερόμενος, παχύσαρκος και μη ας ανατρέξει έστω στο διαδίκτυο να ενημερωθεί για τις παρακάτω κομβικές και ενδιαφέρουσες  γνώσεις: :  όξινες και αλκαλικές τροφές, ελεύθερες ρίζες, οξειδωτικό στρες,  αντιοξειδωτικά, μικροβίωμα του εντέρου,  φυτικές ίνες, διατροφογενετική-διατροφογενομική. Θα ωφεληθούν όλοι, υγιείς και άρρωστοι, παχύσαρκοι και κανονικοί.

*Ο Σωκράτης Βασιλάκος είναι Γεωπόνος και Διαιτολόγος-Διατροφολόγος τ.ε.  Ασχολείται με την οικολογία, τη βοτανολογία και τη βιολογική καλλιέργεια. Είναι συγγραφέας, αρθρογράφος, ακτιβιστής, παραγωγός και παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών. Είναι υγιεινιστής και με θέματα υγείας και διατροφής ασχολείται από το έτος 1993.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο «Δια-δρομές» Ι: Η Δημοτική Αγορά ως ζώσα πολιτιστική κληρονομιά
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση της Ιεράς μας Μητροπόλεως για την εξωτερική ιεραποστολή στο Κονγκό