- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ν. Καρδούλας: 55% των Ελλήνων επιλέγει 1 από τα 4 διαθέσιμα εμβόλια – 73% αν υπήρχαν και τα 6

Οι παραδοσιακές μέθοδοι ερευνών της κοινής γνώμης στην Ελλάδα περνούν μια κρίση, διότι ένα σημαντικό ποσοστό του εκλογικού σώματος δεν έχει σταθερό τηλέφωνο και το ποσοστό αυτών που απαντούν σε μια τηλεφωνική έρευνα είναι πολύ χαμηλό. Έτσι η τυχαιότητα του δείγματος μειώνεται, γεγονός που έχει επιπτώσεις και στην αντιπροσώπευση του δείγματος, αλλά στα αποτελέσματα των ερευνών.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία ερευνών, η διείσδυση του διαδικτύου στην Ελλάδα φθάνει στο 92% του πληθυσμού ηλικίας 13-74 ετών και μάλιστα το 75% των Ελλήνων ηλικίας 16-64 ετών έχει τουλάχιστον ένα προφίλ στο Facebook. Χρησιμοποιώντας λοιπόν το διαδίκτυο σωστά, αντικειμενικά και αμερόληπτα για έρευνες της κοινής γνώμης, τόσο η τυχαιότητα, όσο και η αντιπροσώπευση του δείγματος αυξάνονται δραματικά και τα δείγματα των ερευνών είναι υπερεπαρκή για την ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων.

Η παρούσα έρευνα είναι μη κερδοσκοπική, τα έξοδά της για την Polls for Pagesκαι το Facebook πληρώθηκαν αποκλειστικά από εμένα, απευθύνθηκε στους χρήστες του Facebook στην Ελλάδα ηλικίας 18 ετών και άνωκαι το ερωτηματολόγιο της έρευνας φαίνεται παρακάτω:

 

Ταυτότητα της Έρευνας

Τύπος και Μέθοδος: Συλλογή απαντήσεων μέσω ερωτηματολογίου στο Facebook

Γεωγραφική Κάλυψη:Ελλάδα

Πληθυσμός:Πολίτες άνω των 18 ετών

Μέγεθος Δείγματος:1.054 άτομα

Χρονικό διάστημα: 17 – 21 Μαΐου 2021

Μέθοδος Δειγματοληψίας:Τυχαία δειγματοληψία

Στατιστικό σφάλμα: Μέγιστο στατιστικό σφάλμα ±3%

 

Αποτελέσματα έρευνας

Τα αποτελέσματα της έρευνας κατόπιν των 1.054 απαντήσεων στην ερώτηση «Εάν είχατε επιλογή, ποιο εμβόλιο covid-19 θα επιλέγατε;», φαίνονται παρακάτω:

Εμβόλιο   Ποσοστό

Pfizer                  27.6%

Sputnik-V            15.9%

AstraZeneca       10.3%

Johnson              10.1%

Moderna             6.9%

Sinovac               2.0%

Κανένα               27.1%

Συμπεράσματα

Από τα ευρήματα της έρευνας συμπεραίνεται:

 

 

 

Γράφει ο Νίκος Καρδούλας είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Συνταγματάρχης ε.α.