Ειδήσεις
Tags |

ΠΕΑΕΑ: 11 Μάρτη 1943. Απελευθέρωση της Καρδίτσας


Σαν σήμερα, τον Μάρτη 1943, απελευθερώθηκε η Καρδίτσα από τους φασίστες κατακτητές. Ήταν η πρώτη πόλη στην Ευρώπη, που έζησε το μεγάλο και ιστορικό αυτό γεγονός. Και βέβαια η φυγή – υποχώρηση των Ιταλών κατακτητών από την Καρδίτσα τα ξημερώματα της 11ης Μαρτίου 1943, δεν προέκυψε, χωρίς αιτία. Η αιτία ήταν η μεγάλη, παλλαϊκή και οργανωμένη αντίσταση του λαού της , μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο)

Το δυνάμωμα επομένως των οργανώσεων του ΕΑΜ , η αλματώδης αύξηση των αντάρτικων ομάδων του ΕΛΑΣ , τα μικρά πολεμικά επεισόδιά και σαμποτάζ που οργάνωνε το ΕΑΜ στην περιοχή μας, ήταν από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν  πριν και έφεραν την απελευθέρωση της Καρδίτσας. Κινητήρια δύναμη, κύριος αιμοδότης, η ψυχή αυτού του μεγάλου πατριωτικού αγώνα, της ηρωικής ΕΑΜικής αντίστασης , ήταν το ΚΚΕ.

Τα αστικά κόμματα της εποχής  εκείνης , χαρακτήρισαν <<τυχοδιωκτισμό>> το σχέδιο για οργάνωση αντίστασης εναντίον των κατακτητών και απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ για συνεργασία και συγκρότηση οργάνωσης.

Δεν αντιστάθηκαν επομένως όλοι οι Έλληνες στον κατακτητή , κάποιοι συνεργάστηκαν με αυτόν, άλλοι έφυγαν στο εξωτερικό, άλλοι συνιστούσαν <<σύνεση, φρονιμάδα>> και όχι βεβιασμένες κινήσεις κλπ, κλπ.

Τιμάμε τους αγώνες που έδωσε ο λαός της Καρδίτσας εκείνα τα χρόνια. Συνεχίζουμε, στις σημερινές συνθήκες, τους αγώνες εκείνους ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, ενάντια σε μια αδίστακτη οικονομική και πολιτική εξουσία, η οποία γεννά και θρέφει τον φασισμό και ενεργεί  πολέμους  για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

  • Καταδικάζουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με την Ρωσία, όπως επίσης και τους πολέμους στην Μέση Ανατολή και στην Ερυθρά θάλασσα .Είναι πόλεμοι ιμπεριαλιστικοί και γίνονται για τα συμφέροντα της αστικής τάξης
  • Να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς τους πολέμους
  • Να αποδεσμευτεί η χώρα μας από τις δολοφονικές συμμαχίες της αστικής τάξης
  • Να κλείσουν οι βάσεις του ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην χώρα μας και να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιωτικοί από αποστολές σε άλλες χώρες

Δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών . Διαλέγουμε το στρατόπεδο των λαών.

Αυτοί είναι η σωστή πλευρά της ιστορίας

Βασικό δίδαγμα πού προκύπτει από τους αγώνες του λαού μας στην δεκαετία 1940,1950 είναι πως: Όταν ο λαός θέλει, όταν συνειδητοποιήσει τη δυναμή του, μπορεί και στις πιο αντίξοες συνθήκες να ξεσηκωθεί ενάντια και σε αντίπαλο που μοιάζει ανίκητος, δείχνοντας τις ανεξάντλητες δυνάμεις του και να φέρει αποτελέσματα με την πάλη του.

Συνεχίζουμε τον αγώνα

Δόξα και τιμή στους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ

                                                                  

 

 

Προηγούμενο άρθρο Σχόλιο της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ για τη συνάντηση της αντιπροσωπείας των αγροτών με τον πρωθυπουργό
Επόμενο άρθρο Διοργάνωση ανοιχτής συζήτησης για την δημιουργία του ΟΔΥΘ ΑΕ