Ειδήσεις

Πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας


Με πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, όπως κάθε χρόνο, και όπως ταιριάζει στην μέρα, πραγματοποιήθηκαν οι δραστηριότητες του Συλλόγου Γυναικών  Καρδίτσας μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) με ευκαιρία την 8 Μάρτη  Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Οι δραστηριότητες που οργανώθηκαν σε κοινή δράση με το σωματείο Εμποροϋπαλλήλων, και υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου ν. Καρδίτσας περιλάμβαναν:

  • ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ:

 ΣΕ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ,  ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

 

  • ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ:

Σάββατο 7 Μάρτη, στην κεντρική πλατεία, με μοίρασμα επετειακού υλικού, μουσική και συνθήματα.

 

  • ΕΚΔΗΛΩΣΗ:

ΚΥΡΙΑΚΗ   8/3

Με σύνθημα «Δυναμώνουμε τον αγώνα για την προστασία της εργαζόμενης γυναίκας ενάντια στην εκμετάλλευση και την ανισοτιμία» οργανώθηκε εκδήλωση με την μαζική συμμετοχή  γυναικών στο  «BISTRΟT ΑΡΝΗ».

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του σωματείου εμποροϋπαλλήλων Γιώργος Παπαδόπουλος ανέλυσε την κατάσταση των εργαζομένων γυναικών σήμερα. Μίλησε για  τις εργασιακές σχέσεις, για την  εργοδοτική βία που στάζει αίμα. «Κόστισε τη ζωή-τόνισε- στις 5 εργάτριες μανάδες στη βιομηχανία «Βιολάντα», στις χιλιάδες εργαζόμενες που φεύγουν σακατεμένες σωματικά και ψυχικά από τη δουλειά εξαιτίας της εντατικοποίησης, της «ευελιξίας», της δουλειάς μέχρι τα βαθιά γεράματα με την «ενεργό γήρανση». Μίλησε ακόμα για την 13ωρη δουλειά, τα ακανόνιστα ωράρια, τις βάρδιες μέχρι τελικής πτώσης. Χωρίς μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού & της μητρότητας, χωρίς μέτρα προστασίας υγείας και ασφάλειας, γιατί θεωρούνται κόστος για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Γιατί είναι ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Τέλος κάλεσε τις εργαζόμενες γυναίκες «να παλέψουν μέσα από τα ταξικά σωματεία για τα δικαιώματα τους»

Στη συνέχεια η Έφη Γάζου μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών στην ομιλία της μεταξύ των άλλων τόνισε: «Οι μεγάλοι γυναικείοι εργατικοί αγώνες των προηγούμενων αιώνων φωτίζουν και σήμερα το δρόμο του αγώνα και της συλλογικής δράσης για να διεκδικήσουμε όλα όσα έχουμε ανάγκη και μπορούν να εξασφαλίσουν την ισοτιμία και τη χειραφέτησή μας.

Γι’ αυτό, τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας:

  • Απαντάμε μαχητικά στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, σε κάθε πλευρά της ζωής μας.

Στρέφουμε τα βέλη μας ενάντια στην αιτία της γυναικείας ανισοτιμίας και της αναπαραγωγής παλιών και νέων μορφών βίας και καταπίεσης, ενάντια στην εκμετάλλευση, που θυσιάζει τις ανάγκες μας στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και των ανταγωνισμών τους που φτάνουν μέχρι τις πολεμικές συγκρούσεις. Σε κάθε γωνία του πλανήτη ξεφυτρώνουν πολεμικά σφαγεία για τους λαούς. Η μία μετά την άλλη ξεπηδούν οι φλόγες του πολέμου που άναψαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ. Οι εστίες απλώνονται σε μια τεράστια έκταση, αγκαλιάζοντας πλέον δεκάδες χώρες, από την Μέση Ανατολή και την Αν. Μεσόγειο, μέχρι τον Καύκασο! Οξύνονται οι ανταγωνισμοί για τη μεγαλύτερη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Φουντώνει η αναμέτρηση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και των συμμάχων τους.

Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών βάζουν «κόφτη» στις κοινωνικές δαπάνες, για να ενισχύσουν τις πολεμικές. Την ξέφρενη κούρσα της πολεμικής προετοιμασίας και των εξοπλισμών, την πληρώνουμε πολύ ακριβά εμείς οι γυναίκες και οι οικογένειές μας

Δεν ανεχόμαστε τα παιδιά μας να γίνουν κρέας στα κανόνια τους

Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε μια απέραντη ΝΑΤΟϊκή βάση. Βάζοντας το λαό μας στο στόχαστρο. Στέλνουν ένοπλες δυνάμεις σε αποστολές έξω από τα σύνορα που καμία σχέση δεν έχουν με την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Αρνούμαστε να μπούμε στο μάτι του κυκλώνα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της πολεμικής προετοιμασίας.

Με την «εθελοντική» στράτευση των γυναικών, που θα εξελιχθεί σε υποχρεωτική, επιδιώκουν ξεδιάντροπα, στο όνομα της «γυναικείας συμμετοχής» να νομιμοποιήσουν στη λαϊκή συνείδηση τα ματωμένα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια. Ενώ θέλουν και την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων με νέο δυναμικό, και μάλιστα με «ειδικά καθήκοντα».

Δεν δεχόμαστε να θέσουμε τα χέρια και τις γνώσεις μας στην πολεμική μηχανή, για «να σκοτώνονται οι λαοί γι τ’ αφέντη το φαΐ».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της απευθύνθηκε στις γυναίκες του καθημερινού μόχθου τονίζοντας: «Έλα μαζί μας να δυναμώσουμε τον κοινό αγώνα γυναικών και ανδρών της βιοπάλης ενάντια στην κοινωνία της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης για να διεκδικήσουμε ότι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για μας και τις οικογένειές μας.»

Τέλος η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό αφιέρωμα για την 8 Μάρτη με τον μουσικό Γιάννη Αδάμο.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Happy Family Weekends στο Fashion City Outlet! Δυναμική έναρξη για τους μικρούς δημιουργούς – η δράση συνεχίζεται!
Επόμενο άρθρο Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του μαθητικού πληθυσμού για την υγεία και την υγιεινή της εμμήνου ρύσης