- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Το ΓΕΛ Μουζακίου ταξίδεψε στην Πολωνία

Ομάδα/Αντιπροσωπεία μαθητών/τριών του ΓΕΛ Μουζακίου, από τη Δευτέρα 27/09/2022 έως την Παρασκευή 30/9/2022, συμμετείχε στην τρίτη συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με κωδικό 2020-1-SK01-KA229-078288_2  και τίτλο “Memory of Europe: Historical intersections and their message for the contemporary generation». Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Κοζαλιν της Πολωνίας, είχε ως κεντρικούς άξονες τις μαρτυρίες ατόμων που επέζησαν από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και τις συνέπειες τηςμεγάληςοικονομικήςύφεσης που επέφερε το κραχ του 1929. Οι συμμετέχοντες/χουσες- εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες- επισκέφθηκαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης Στουκόφ, σαράντα χιλιόμετρα από το Γκντάνσκ, το Μουσείο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Γκντάνσκ καθώς και τις γερμανικές αποθήκες  στην πόλη Ούτσκα (Βαλτική Θάλασσα). Οι μαθητές/τριες δημιούργησαν σταυρόλεξα, παιγνίδια ερωτήσεων και ζωγραφιές με φόντο πάντα τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.  Οι αποστολές των τεσσάρων χωρών που συμμετείχαν ολοκλήρωσαν τις εργασίες της συνάντησης την Παρασκευή 30/9/2022, δίνοντας ραντεβού για την επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Μουζάκι, το χρονικό διάστημα 27/3/2023 με 31/3/2023.

Επόμενος σταθμός για τους μαθητές/τριες του ΓΕΛ Μουζακίου ήταν η Κρακοβία, όπου το Σάββατο 1/10/2022 επισκέφθηκαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς και του Μπιργκενάου. Η εμπειρία ήταν συγκλονιστική και ως εκ τούτουκαταλυτική για τη συνειδητοποίηση των φρικαλεοτήτων του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας περιηγήθηκαν στο Αλατωρυχείο [1] της Βιελίτσκα, το δεύτερο σε αρχαιότητα αλατωρυχείο της Ευρώπης, του οποίου οι αίθουσες είναι  λαξεμένες πάνω σε συμπαγείς όγκους αλατιού καθώς και υπόγειες λίμνες. Τέλος, επέστρεψαν στο Μουζάκι την Κυριακή 2/10/22, έχοντας πλουτίσει τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους σε πολλαπλά επίπεδα.

Τους μαθητές/ μαθήτριες συνόδευσαν ο Διευθυντής του Σχολείου κος Γεώργιος Φιλίππου και οι εκπαιδευτικοί κα Πλίτση Σοφία και κος Μουζιούρας Νικόλαος.