H κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει προς ψήφιση το άθλιο νομοσχέδιο της «κοινωνικής συμφωνίας» της κυβέρνησης, των εργοδοτών και των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ οι οποίο βάζει ταφόπλακα στην διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων.
Νομοσχέδιο που υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, πετώντας στο καλάθι των αχρήστων, την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων για συλλογικές συμβάσεις εργασίας με αυξήσεις για να μπορούν να ικανοποιούνται οι σύγχρονες ανάγκες μας. Και με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να νομιμοποιήσει την άθλια συνδικαλιστική μαφία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και του εργατοπατέρα Παναγόπουλου.
Τους λέμε να μην τολμήσουν να το φέρουν για ψήφιση στη Βουλή!
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι του άθλιου νομοσχεδίου για το 13ωρο και οι συνένοχοι στην κατάργηση του 8ωρου και του σταθερού ημερήσιου χρόνου δουλειάς επανήλθαν με μια προκλητική και απαράδεκτη “κοινωνική συμφωνία”.
Η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί την αντεργατική Ευρωπαϊκή Οδηγία 2041/2022 που στο όνομα της “αυτοτέλειας” των κρατών μελών προστατεύει το ξήλωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και νομιμοποιεί την κρατική παρέμβαση στον καθορισμό του κατώτερου μισθού, ανοίγοντας το δρόμο ακόμα και για τη μείωση του.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής του κεφαλαίου και της απαράδεκτης κοινοτικής οδηγίας που ψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και που έχει ως κόκκινη γραμμή την υπεράσπιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, το καινούργιο νομοσχέδιο έρχεται με βασική επιδίωξη να περάσουν όλες οι αντεργατικές ρυθμίσεις των τελευταίων 15 ετών μέσα και στις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Η επίκληση στο ρεαλισμό και όχι στο “μαξιμαλισμό” είναι υποταγή στις ορέξεις των επιχειρηματικών ομίλων, στην πολιτική που επιβάλει συνεχώς θυσίες στους εργαζόμενους για τα κέρδη των ομίλων. Αυτή η γραμμή που υπερασπίζεται η ΓΣΕΕ και γενικότερα οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού πρέπει να ηττηθεί αποφασιστικά. Δεν χωρά άλλη αναμονή.
Απευθυνόμαστε σε όλα τα σωματεία να πάρουν την υπόθεση των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, του εργάσιμου χρόνου και των μισθών στα χέρια μας. Δε θα αφήσουμε να μας περάσουν θηλιά οι εργοδοτικές ενώσεις, η κυβέρνηση και οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ, αυτοί που έχουν παραδώσει την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στο κράτος.
Απευθυνόμαστε με εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους, αναδεικνύοντας τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα και τις διεκδικήσεις που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας κόντρα στην πολιτική των μονοπωλίων και την καπιταλιστική βαρβαρότητα.
Για 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο και για Συλλογικές Συμβάσεις με μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς.
Διεκδικούμε:
- Σταθερό και συνεχή ημερήσιο χρόνο εργασίας, 7ωρο- 5ήμερο- 35ωρο κατοχυρωμένο μέσα από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ώστε να μπορούμε να κατοχυρώνουμε και τον ελεύθερο χρόνο που έχουμε ανάγκη.
- Μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, ώστε να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας. Για επιστροφή του 13ου – 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους, της 13ης – 14ης σύνταξης στους συνταξιούχους.
- Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τους μισθούς και τις συμβάσεις
- Επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις κλαδικές συμβάσεις
- Επαναφορά κατακτήσεων όπως των κλεμμένων τριετιών 2012 – 2023, της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, της πληρωμή υπερωριών.
- Κατάργηση του ΓΕΜΗΣΟΕ και όλων των αντεργατικών διατάξεων που περιορίζουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες.
Kκινητοποίηση του σωματείου Εμποροϋπαλλήλων την Τρίτη 10/2 στις 18꞉00 στον πεζόδρομο στην Alpha Bank













