Η εξωτερική Ιεραποστολή τίμησε τον Μητροπολίτη μας για τη προσφορά του


  Η Ορθόδοξη εξωτερική Ιεραποστολή τίμησε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Κύριλλο για την πολυετή προσφορά του στην Ορθόδοξη Εξωτερική Ιεραποστολή τόσο στην Αφρική όσο και στην Άπω Ανατολή στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριάς.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας καθώς και ο απολογισμός του έργου του. Το φλουρί που υπήρχε στη βασιλόπιτα αντιστοιχούσε με ένα φλουρί Κωντσαντινάτο. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ. Κύριλλος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρεντίνας κ. Σεραφείμ, ο Γενικός Αρχιερατικός επίτροπος Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βερίλλης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας κ. Τάτσιος, ιερείς και πλήθος κόσμου.

Ο Πρόεδρος της Εξωτερικής Ιεραποστολής Καρδίτσας στην ομιλία του τόνισε τα εξής:

    Φέτος συμπληρώνονται 28 χρόνια ζώσας μαρτυρίας έμπρακτης αγάπης, φιλανθρώπίας και ορθοδόξου χριστιανικής παρουσίας του συλλόγου μας. Όλα αυτά τα χρόνια πιστοί στο χρέος οι πριν από μας και εμείς χθες, σήμερα και αύριο με τη βοήθεια του Αγίου Τριαδικού μας Θεού υλοποιούμε την Ευαγγελική εντολή της αγάπης και την προτροπή του Ιησού Χριστού ‘’πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη”

   Επίκεντρο της δρώσας παρουσίας μας είναι η τοπική μας ορθόδοξη εκκλησία μας με ορατό πρόσωπο Επίσκοπο Αυτής, ο οποίος είναι εις τόπον και τύπον Χριστού ορθοτομών τον λόγον της αλήθειας και φυλάττων την ορθόδοξον παρακαταθήκη των Αγίων Πατέρων.

  Ως ενεργά μέλη της τοπικής μας κοινωνίας προσπαθούμε να είμαστε κοντά στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Και οι ανάγκες σήμερα είναι πολλές και σε πολλούς. Δεν αρκούμαστε μόνο ως πιστοί χριστιανοί σε μία ανέξοδη και αδάπανη ευλάβεια. Ο Μ. Βασίλειος προς τιμήν και μνήμης του οποίου  κόψαμέ τη βασιλόπιτα είναι σαφής:γνωρίζω, έγραφε, πολλούς που νηστεύουν, που προσεύχονται τακτικά, που μιλούν με το Χριστό και διδάσκουν στους άλλους τις ευαγγελικές αλήθειες χωρίς όμως να δίνουν ελεημοσύνη και να ενδιαφέρονται για τους θλιμμένους και αναξιοπαθούντες συνανθρώπους τους. Αυτοί δεν θα γίνουν δεκτοί στη Βασιλεία των ουρανών και ο Αγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος έλεγε: Μη νομίζετε ότι είναι αρκετό για τη σωτηρία μας η προσφορά μας μόνο στις Εκκλησίες χρυσών και αργυρών συσκευών. Δεν έχει ανάγκη ο Θεός από τέτοια πολυτελή σκεύη αλλά από Χρυσές Ψυχές. Εσύ που δίνεις το χρυσό ποτήρι και δεν δίνεις ένα ποτήρι νερό σ’ αυτόν που έχει ανάγκη, δεν πρέπει να έχεις βέβαια την ελπίδα της ψυχικής σου σωτηρίας.

   Εμείς δοξάζουμε το Θεό, που στις μέρες μας δεν πάγωσε η αγάπη και δεν εξαλείφθηκε ανθρωπιά από τη ζωή μας. Ευχαριστούμε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους συμπολίτες μας, που εμπιστεύονται το έργο μας και μας έδωσαν από το υστέρημα τους το ποσό των 66.500 ευρώ για το χρόνο που μας πέρασε.

    Από το ποσό αυτό 30000 ευρώ διατέθηκαν για αναξιοπαθούντες συνάνθρωπος μας (αγορά τροφίμων, φαρμάκων σε ασθενείς, καυσίμων, πληρωμή ενοικίων, οικονομική ενίσχυση απόρων, ορφανών και χήρων). Αγοράστηκαν τροφίμα σε μεγάλες ποσότητες και ενισχύθηκαν τα συσσίτια των φτωχών της Ιεράς Μητροπόλεως Νευροκοπίου Βουλγαρίας. Ενισχύθηκαν τα ορφανά παιδία των παλαιστινίων, θύματα αθώα του πολέμου με τους Εβραίους. Ενισχύθηκαν οικονομικά το παιδικό ορφανοτροφείο της Ελληνορθόδοξης Μοναχής Νεκταρίας Παραδείση στην Καλκούτας των Ινδιών. Ενισχύθηκε οικονομικά το Χαμόγελο του Παιδιού, η κιβωτός του Κόσμου του Πατρός Αντωνίου στην Αθήνα, το Γηροκομείο της Ιεράς Μητρόπολης μας και το Σπίτι της Αγάπης, το Ελληνικό σχολείο της Χιμάρας και η ορθόδοξη Εξωτερική Ιεραποστολή της Ρόδου ‘’Φως Χριστού- βοηθείστε τα ορφανά” που δραστηριοποιείται σε χώρες της Κεντρικής Αφρικής.

        Δαπανήθηκαν 20000 ευρώ για έργα αποπεράτωσης του 1ου ορόφου του διορθοδοξού κέντρου στην Πορτίτσα, για την κατασκευή μεταλλικών στεγάστρων στο παρεκκλήσι του Αγ. Αντωνίου και της Αγίας Αικατερίνης, για την αγιογράφηση του παρεκκλησίου των Αγίων Αποστολών στο Διορθόδοξο Κέντρο Πορτίτσας, για την εκτύπωση εντύπων, φυλλαδίων, βιβλίων και εικόνων ορθοδόξου χριστιανικού περιεχομένου. Για  τα λειτουργικά έξοδα του γραφείου μας διατέθηκαν 3000ευρώ (Ενοίκιο, ΟΤΕ, ΔΕΗ κ,α ). Μας έμειναν 13500 ευρώ για το νέο έτος που ήδη διανύουμε.

     Περάν αυτών των ποσών που δαπανήθηκε με φόβο Θεού και πλήρη διαφάνεια, διαθέτουμε σχεδόν καθημερινά, τρόφιμα, είδη ενδύσεων, υποδήσεως  και κλινοστρωμνής σε συνάνθρωπό μας που έρχεται στο γραφείο της Ιεραποστολής και ζητάει βοήθεια μας και τη συνδρομή.

   Σεβασμιότατε, Θεοφιλέστατε, πατέρες και αδερφοί. Το εργό της Ιεραποστολής είναι έργου του λαού του Θεού. Είναι έργο που συγκαταλέγεται στα πολλά της τοπικής μας εκκλησίας. Είναι προϊόν της ορθόδοξης πίστης μας και της αγιοπατερικής διδασκαλίας. Εμείς ‘’τοις ‘κεινων ρημάσι πειθόμενοι και από το χρέος νη κινούντες”, πορευόμαστε στο δρόμο που χάραξε ο ιδρυτής μας Εκκλησίας, ο κυρίος Κωνσταντίνος, ο οποίος έφευγε από την πρόσκαιρη αυτή ζωη και μετάβη εις την αιώνιο ζωή αναμένων τον της δικαιοσύνης στέφανο από τον δίκαιο κριτή εν τη ημέρα της κρίσεώς.

    Δηλώνουμε, εδώ μέσα στον Ιερό χώρο του Ιερού Ναού της Ευαγγελιστρίας, ότι παραμένουμε πιστοί και αμετακίνητοι στην υλοποίηση των αρχών και των σκοπών της ορθοδόξου Ιεραποστολής που είναι η υλοποίηση της Ευαγγελικής εντολής της αγάπης και η διάδοση της ορθοδόξου Χριστιανικής πίστεως μας της μοναδικής και αληθινής σ’ όλα τα έθνη και τους λαούς που δεν έχουν γνωρίσει την αλήθεια, αλλά ζουν μέσα στο σκοτάδι της πλάνης. Δεν πτοούμαστε από πικρόχολα σχόλία και από αντιχριστιανικές συμπεριφορές. Σ’ όλους λέμε έργου και ιδε και μας παρηγορεί ο λογός του ΑΓ. Μικοδήμου :αδύνατον τον επιμελούμενον αρετής νη έχειν εχθρός» και έτσι με αναπτερωμένο το ηθικό μας προχωρούμε στην υλοποιηση του Παυλειου Λογού «έργον ποίησον την διακονίαν Σου πληροφόρησον.

   Σεβασμιότατε, εσείς από μικρό παιδί ενστερνιστήκατε τις Ευαγγελικές αλήθειες και τον Ιεραποστολικό ζήλο. Αφιερώσατε τα πάντα για το Χριστό και για το λαό του Χριστού, οπού γης. Υλοποιείτε καθημερινά το λόγο της Ευαγγελικής και αγιοπατερικής ορθόδοξης Χριστιανικής αληθείας. Υπήρξατε και υπάρχετε ζηλωτής καλών έργων και ποτέ δεν έχετε ξέχασε την ευποιία, την φιλανθρωπία, την ανθρώπινη ανέχεια και την δυστυχία. Διαδώσατε την ορθόδοξη χριστιανική αλήθεια και υπηρετήσατε την ορθόδοξη Ιεραποστολή στα 50 χρόνια που διακονήσατε την τοπική μας εκκλησία, ως ιεροκήρυκας, καθηγητής  κ’ πρωτοσύγκελος. Είναι  γνωστό σ’όλους μας πως κάθε χρόνο τη δικαιούμενη μηνιαία άδειά σας την αφιερώνατε  στην εν Χριστώ διακονία στους αδελφούς μας στις χώρες της Αφρικής κ’ της Άπω ανατολής.  Στις επικοινωνίες που έχουμε με ορθόδοξους Ιεραπόστολους, όταν πληροφορούνται για το ποιος    είναι ο Επίσκοπός μας έχουν να λένε όλοι τους ένα καλό λόγο. Ο πατήρ Κύριλλος πολύ καλός, έχουμε τις καλύτερες αναμνήσεις. Υπήρξατε κ’ υπάρχετε για κείνους κ’ για μας ζώσα μαρτυρία αγάπης κ’ προσφοράς. Άξιος κ’ δίκαιος ο μισθός σας στον ουρανό.

    Σεβασμιότατε κ’ εμείς δεν ξεχνούμε τις Ιεραποστολικές εξορμήσεις που κάναμε με Σας μπροστάρη στο Λόβετς, στη Βορ. Ήπειρο, κ’ στο Νευροκόπι, όπου οι συνάνθρωποί μας  εκεί  κ’  η τοπική ορθόδοξη εκκλησία δέχθηκε τη μεγάλη ανθρωπιστική μας βοήθεια και την έμπρακτη αγάπη μας. Για το λόγο αυτόν σύσσωμη η Ιεραποστολική

αδελφότητα  αποφάσισε ομόφωνα να τιμήσει την πολυετή προσφορά σας στην ορθόδοξη Εξωτ. Ιεραποστολή. Εμείς καυχόμενοι εν Κυρίω, γιατί τέτοιος έπρεπε σε μας Αρχιερέας, σας απονέμουμε τον δίκαιο κ’ άξιο έπαινο των πιστών τέκνων της τοπικής μας εκκλησίας με αυτές τις λέξεις γραμμένες σε πάπυρο «Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΙΜΑ Κ’ ΓΕΡΑΙΡΕΙ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ κ. ΚΥΡΙΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ  ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗ».

Δεχτείτε το μαζί με ένα μεγάλο ευχαριστώ για ό,τι κάνατε κ’ εξακολουθείτε να κάνετε για την ορθόδοξη του Χριστού εκκλησία μας.

Ευχαριστώ

Προηγούμενο άρθρο ΚΥΚΛΟ ΕΠΑΦΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΖΗΤΑ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Επόμενο άρθρο Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ