Κατάργηση Δ.Ο.Υ Σοφάδων


 Παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα μια σειρά κινήσεων από την πλευρά της κυβέρνησης με στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας του δημοσίου τομέα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συμπεριλαμβάνεται και το κλείσιμο των κατά τόπους εφορειών, μια εξ αυτών και η ΔΟΥ Σοφάδων.

 Κανείς δεν αμφισβητεί πως είναι αναγκαίο τόσο ο εξορθολογισμός του δημοσίου όσο και η περικοπή των εξόδων. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι αν πρέπει εκτός από καθαρά οικονομικά κριτήρια να προσμετρήσουν και κριτήρια όπως η εύκολη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, η μείωση του χρόνου πρόσβασης και εξυπηρέτησης των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό η κατάργηση της ΔΟΥ Σοφάδων, από τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο του Νομού και τον μεγαλύτερο σε έκταση, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην τοπική κοινωνία. Θα παρουσιαστούν φαινόμενα συμφόρησης και μεγάλης καθυστέρησης, στην ήδη επιφορτισμένη με την εξυπηρέτηση χιλιάδων πολιτών,  ΔΟΥ Καρδίτσας. Ακόμη πιο δύσκολη θα είναι η κατάσταση για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εμπόρους που έχουν πολύ πιο τακτική συναλλαγή με την εφορία. Για τη διεκπεραίωση μια υπόθεσης τους θα είναι αναγκασμένοι ουσιαστικά να ξοδεύουν πολλές ώρες τόσο για τη μετακίνηση τους από και προς τη ΔΟΥ Καρδίτσας όσο και για την εξυπηρέτησή τους σε αυτή, με ότι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό κόστος ειδικά στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία που διανύουμε.

Γίνεται φανερό πως η κατάργηση της ΔΟΥ Σοφάδων θα δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα και ταλαιπωρία σε όλους του πολίτες που συναλλάσσονται με την εφορία. Η λύση για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και την ταυτόχρονη μείωση των λειτουργικών δαπανών της εφορίας θα ήταν η αξιοποίηση δημόσιου κτηρίου που αυτή τη στιγμή μένει ανεκμετάλλευτο ώστε να υπάρξει ένα σημαντικό οικονομικό κέρδος από τα υπέρογκα ενοίκια που αυτή τη στιγμή καταβάλλονται. 

Είναι πλέον παραπάνω από φανερό και με αφορμή το σχέδιο κατάργησης των κατά τόπους εφορειών, πως η κυβέρνηση συνεχίζει να δρα με προχειρότητα και με μηδενική κοινωνική ευαισθησία.  Με άλλοθι την οικονομική κρίση και το μνημόνιο επιχειρεί να διαλύσει κάθε αποκεντρωμένη υπηρεσία που λειτουργούσε με σκοπό τη γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών. Αυτή η κυβέρνηση του μνημονίου επιδεικνύει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στη μείωση της σπατάλης αλλά μόνο σε ότι έχει να κάνει με τις παρεχόμενες προς τον πολίτη υπηρεσίες.

Δεν βλέπουμε την ίδια ευαισθησία για περικοπή δαπανών όταν το πρωθυπουργικό γραφείο έχει γεμίσει με στρατιές ειδικών συμβούλων που στοιχίζουν στο Ελληνικό λαό εκατομμύρια κάθε χρόνο.

Δε διακρίνουμε την ίδια ευαισθησία όταν ο πρωθυπουργός μέσα σε ένα χρόνο έχει κάνει τέσσερις φορές το γύρω του κόσμου συνοδευόμενος από πολυάριθμες αποστολές με τεράστιο κόστος σε καύσιμα, διανυκτερεύσεις και δημόσιες σχέσεις.

Δε διακρίναμε την ίδια ευαισθησία ούτε όταν πριν από λίγες εβδομάδες ο Πρόεδρος της Βουλής προχώρησε σε νέες προσλήψεις υπαλλήλων που προστέθηκαν στον ήδη υπέρογκο αριθμό υπαλλήλων της Βουλής.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά ακόμα παραδείγματα σπατάλης αυτής της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού που καταδεικνύουν πως οι περικοπές δαπανών αγγίζουν μόνο τους πολίτες και αφήνουν στο απυρόβλητο τους κυβερνόντες και τους υμετέρους. Ταυτόχρονα γίνεται αντιληπτό μέρα με τη μέρα πως η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά δρα με γνώμονα το συμφέρων των πολιτών.

Σε αυτή την πολιτική της διάλυσης κάθε υπηρεσίας που διευκολύνει τη συναλλαγή των πολιτών με το κράτος δε θα μπορούσαμε παρά να είμαστε απέναντι.

Προηγούμενο άρθρο Εμπορική Δραστηριότητα στην Αρχαιότητα
Επόμενο άρθρο Κλοπή υλικών από το Αμαξοστάσιο του Δήμου Καρδίτσας