Εμπορική Δραστηριότητα στην Αρχαιότητα


 

Αξιόλογα δείγματα αττικής μελανόμορφης και ερυθρόμορφης κεραμικής αποκαλύφθηκαν στην περιοχή μας

 Σημαντικά στοιχεία που μαρτυρούν τους εμπορικούς δεσμούς, οι οποίοι αναπτύχθηκαν κατά την αρχαιότητα στην περιοχή μας, αποκαλύπτει η Αττική μελανόμορφη και Ερυθρόμορφη Κεραμική που έχει βρεθεί στο πλαίσιο των αρχαιολογικών ανασκαφών που διεξάγονται.

          Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν στην διάρκεια των εργασιών του επιστημονικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η επιστημονική ημερίδα διοργανώθηκε με τη συνεργασία των Εφορειών Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του τμήματος ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με στόχο την ανάδειξη των ευρημάτων και την εμβάθυνση στους εμπορικούς δεσμούς που είχε αναπτύξει η περιοχή με την Αθήνα κατά την αρχαιότητα.

          Όπως αναφέρεται τα συγκεκριμένα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά, γιατί πρόκειται για παγκοσμίως γνωστά αντικείμενα, τα οποία ανάγονται χρονικά σε μια εποχή μεγάλης ακμής της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Η αττική κεραμική, μελανόμορφη και ερυθρόμορφη, χρονολογείται στον 6ο, 5ο και 4ο αιώνα π. Χ και, όπως επισημαίνεται, ήταν πολύ διαδεδομένη σε όλο τον τότε γνωστό αρχαίο κόσμο. Τα ευρήματα που έχουν αποκαλυφθεί δείχνουν ότι εισάγονταν και χρησιμοποιούνταν και στην Θεσσαλία.

Υπογραμμίστηκε ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει ερευνηθεί ξανά, παρόλο που υπάρχει πάρα πολύ αρχαιολογικό υλικό. Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές αττικών κεραμικών στη Θεσσαλία, υπάρχει ένα κενό στην διεθνή έρευνα. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά υλικό που προέρχεται αποκλειστικά από σωστικές ανασκαφικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες από τη ΛΔ΄ ΕΠΚΑ, στους Νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν θέσεις από αρχαίες πόλεις της τετράδας Θεσσαλιώτιδας και της Εστιαιώτιδας (Δυτική Θεσσαλία) και δείγματα από την περιοχή της Αθαμανίας και συγκεκριμένα από την Αργιθέα.

Διαπιστώθηκε ότι η διασπορά της κεραμικής αυτού του είδους είναι αρκετά πυκνή σε όλο τον χώρο της δυτικής Θεσσαλίας, που έχει ερευνηθεί περισσότερο ή λιγότερο συστηματικά και φθάνει μέχρι και τις μακρινές περίοικες περιοχές. Τέτοιες είναι οι θέσεις των αρχαίων πόλεων του Κιερίου, των Πειρασιών στο Ερμήτσι, του Μεθυλίου στη Μυρίνη, του Προδρόμου, της Φίλιας, του Θητωνίου στα Γεφύρια, του Παλαμά, του Προαστίου, της Αγ. Τριάδας, του Αγναντερού, του Λόγγου, της Αργιθέας κ. ά.

Σε όσες από τις θέσεις υπάρχουν μαρτυρίες γραπτές ή επιγραφικές για την ύπαρξη πόλεων ή κωμών της αρχαϊκής και κλασικής περιόδου πιστοποιείται ανάμεσα στα άλλα και η παρουσία της αττικής κεραμικής.

Τα προϊόντα της αττικής κεραμικής στις περισσότερες θέσεις συνυπάρχουν κατά το ίδιο ή μεγαλύτερο περίπου ποσοστό με αγγεία άλλων γνωστών κέντρων παραγωγής (Κόρινθος, Ανατολική Ελλάδα), ανάλογα με την περίοδο ανάπτυξης και ακμής του καθενός.

Όσον αφορά στην κοινωνική διάσταση της χρήσης της κεραμικής αυτής, θα μπορούσε υποθετικά να ειπωθεί ότι σε μερικές περιπτώσεις τα αγγεία αυτού του είδους αποτελούσαν πολύτιμα αντικείμενα και ιδιαίτερα αποκτήματα. Αυτό υποδεικνύει η παρουσία τους σε τάφους, καθώς και η επισκευή κάποιων διακοσμημένων δειγμάτων. Επίσης, φαίνεται πιθανόν ότι η παραγγελία και η κατοχή τέτοιων αγγείων ήταν σε συνάρτηση με την κοινωνική και οικονομική θέση του κατόχου τους.

          Η ΛΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συμμετείχε στο πιο πάνω Συνέδριο με την παρουσίαση της ανακοίνωσης «Η εξάπλωση της αττικής κεραμικής στον χώρο της νοτιοδυτικής Θεσσαλικής πεδιάδας» από τον Διευθυντή της κ. Λεωνίδα Π. Χατζηαγγελάκη και τους Αρχαιολόγους ΠΕ κ. Χρήστο Καραγιαννόπουλο και κα Λευκή Θεογιάννη.

Προηγούμενο άρθρο Αναφορά Μ. Θεοχάρη για αρδευτικό δίκτυο στο Καλλιφώνι
Επόμενο άρθρο Κατάργηση Δ.Ο.Υ Σοφάδων