ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΪΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΑΣΟΚ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


 Για την Εθνική Συνδιάσκεψη, το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, το δικό του πολιτικό μέλλον και όσα επίκαιρα απασχολούν την κοινωνία σήμερα, αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη «Γνώμη» ο Υπεύθυνος Αγροτικού του ΠΑΣΟΚ, υποψήφιος Βουλευτής κ. Γιάννης Βαϊόπουλος. Η συνέντευξη έχει ως εξής:

Ερ.: Την ώρα που ο Ελληνικός λαός στενάζει υπό το βάρος της χειρότερης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης της σύγχρονης ιστορίας του, το κυβερνών κόμμα αναλώνεται σε διοργάνωση «πανηγυριών». Πιστεύετε ειλικρινά πως η πρόσφατη συνδιάσκεψη ήταν απαραίτητη; Τι θετικό προέκυψε από αυτή; Τι καινούριο συζητήθηκε και αποφασίστηκε και κυρίως σε τι βαθμό επαναπροσδιορίσατε τις μελλοντικές δράσεις σας; Ρωτάμε διότι η εικόνα που εμείς αποκομίσαμε είναι η εικόνα ενός κόμματος χωρισμένου στα δύο. Αυτό που συμφωνεί με το κυβερνητικό έργο -ίσως λόγω «αντίδωρων» που έχει λάβει- και αυτό που διαφωνεί- κυρίως επειδή είναι «στην απ’ έξω».

Γ. Βαϊόπουλος: Μια από τις μεγαλύτερες στρεβλώσεις του ελληνικού πολιτικού συστήματος είναι η σύνδεση που υπάρχει μεταξύ κράτους, κυβέρνησης και κόμματος. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι στις αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες το κόμμα επιβάλλεται να είναι πολύ διαφορετικό από το κράτος. Το κόμμα οφείλει να κριτικάρει την κυβέρνησή του, πόσο μάλλον όταν είναι στην αντιπολίτευση. Η διαδικασία λοιπόν της Εθνικής Συνδιάσκεψης ήταν καθαρά μια κομματική διαδικασία και όχι κυβερνητική. Ξεκίνησε πριν 7 μήνες, ασφαλώς για να καλύψει το συνέδριο και η γνώμη μου είναι ότι έπρεπε να γίνει συνέδριο, όμως το θετικό απ’αυτή τη διαδικασία είναι ότι το συνέδριο προέκυψε για την άνοιξη του 2012. Δεν προέκυψε μόνο αυτό το θετικό από αυτή τη συνδιάσκεψη. Αν δείτε τα πρακτικά της εθνικής συνδιάσκεψης τα οποία ετοιμάστηκαν με ευρύ διάλογο ο οποίος έλαβε χώρα πριν 6 μήνες περίπου, σε αρκετά σημεία θα δείτε ότι υπάρχει παρέμβαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Καρδίτσας σε συγκεκριμένα ζητήματα. Το άλλο θετικό είναι ότι ο Πρόεδρος επεσήμανε την εξάντληση της 4ετίας, κάτι το οποίο είναι επίκαιρο όσο ποτέ, διότι συνεχώς ακούγονται φωνές για πρόωρες εκλογές και επίσης ένα νέο που ακούγεται τώρα είναι οι συναινετικές διακυβερνήσεις, κάτι το οποίο εμένα με βρίσκει εξαιρετικά αντίθετο. Πιστεύω ότι κάθε κόμμα εκλέγεται με συγκεκριμένο πρόγραμμα, το κατά πόσο το εφαρμόζει ή όχι θα κριθεί στο τέλος της 4ετιας. Τα πρακτικά λοιπόν της Εθνικής Συνδιάσκεψης ήταν αρκετά και με μεγάλη πολιτική ένταση και προβληματισμό. Επαναπροσδιορισμός στόχων δεν υπάρχει. Ξαφνικά όλοι ανακάλυψαν ότι ο καπιταλισμός είναι κάτι το κακό. Σήμερα είναι επίκαιρο από ποτέ -και ορισμένοι το λοιδορούν χωρίς να καταλαβαίνω τον λόγο- οι έννοιες της ισότητας, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας, του κοινωνικού κράτους, πράγματα για τα οποία η σοσιαλδημοκρατία μάχεται χρόνια. Άρα λοιπόν δεν υπάρχει επαναπροσδιορισμός στόχων. Τι υπάρχει; Τράβηγμα του αυτιού της κυβέρνησης στα σημεία που πάει να ξεφύγει. Απαίτηση να γίνει περισσότερο ΠΑΣΟΚ η σημερινή κυβέρνηση. Δεν αρέσει στον ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ. Να λέμε αλήθειες. Ακόμη και στον «αντίπαλο» του ΠΑΣΟΚ δεν αρέσει το ΠΑΣΟΚ να μην είναι σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ το ‘81 πορεύτηκε με βασικές αρχές οι οποίες είναι ακόμη επίκαιρες. Και μην ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ σαν πολυσυλλεκτικό κόμμα έχει μέσα του ανθρώπους οι οποίοι πιο αριστεροί και από τον λεγόμενο αριστερό χώρο. Ο υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης κ. Σκανδαλίδης έχει εκδώσει τώρα τελευταία ένα φοβερό βιβλίο – ντοκουμέντο «Η κυβερνώσα αριστερά», όπου εκεί αν δούμε πως πραγματεύεται το ρόλο της κυβερνώσας αριστεράς θα πούμε πως ναι, αυτό το ΠΑΣΟΚ μας αρέσει. Αυτό θέλουμε πάντα να κυβερνά. Μην ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ καλείται να διαχειριστεί μια κρίση, την οποία δεν δημιούργησε, παρ’ ότι ευθύνεται σε κάποιο βαθμό.’Eχω δε τη βεβαιότητα ότι θα καταφέρει να βγάλει την χώρα από την κρίση.

Ερ.: Θεωρείτε λοιπόν ότι ευθύνεται σε μικρό βαθμό; Γιατί αν αναλογιστούμε τα χρόνια που κυβερνούν τα δύο μεγάλα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ είναι περισσότερα χρόνια στην εξουσία!

Γ. Βαϊόπουλος: Αυτό δεν μπορούμε να το βάλουμε σε αναλογία μαγειρικής. Ποιος κυβέρνησε περισσότερο και ποιος όχι. Η κρίση ξέσπασε το 2007 όταν ο κ. Καραμανλής έλεγε ότι είμαστε τόσο θωρακισμένοι που δεν μπορεί να μας ακουμπήσει. Ήταν μια χαμένη 5ετία. Εάν τα μέτρα που καλείται σήμερα να λάβει το ΠΑΣΟΚ με επιτακτική ανάγκη τα έπαιρνε η προηγούμενη κυβέρνηση, ή έστω τα μισά να έπαιρνε, σήμερα θα ήμασταν προφανώς σε πολύ καλύτερη θέση. Να συμπληρώσω εδώ ότι δεν μπορούμε να χαρακτηρίζουμε ελαφρά τη καρδία «πανηγύρι», μια κομματική εκδήλωση. Μια κομματική εκδήλωση όσα αρνητικά κι αν έχει, άλλα τόσα θετικά έχει.

Ερ.: Μιλήσατε στη συνδιάσκεψη για εξάντληση της τετραετίας. Είναι τόσο σίγουρο πως η κυβέρνηση θα αντέξει  στο βάρος των κλιμακούμενων -δίκαιων ή όχι δεν έχει σημασία- κοινωνικών αντιδράσεων; Ειδικά από τη στιγμή που αντί για μέτρα έστω μικρής εκτόνωσης, συζητιέται η λήψη νέων επώδυνων φορολογικών -και όχι μόνο- και με τον δυσκολότερο χειμώνα των τελευταίων ετών να είναι προ των πυλών;

Γ. Βαϊόπουλος; Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Η αίσθησή μου είναι ότι θα αντέξει και επίσης η γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να παρθούν άλλα μέτρα. Πρέπει να σταματήσουμε εδώ. Όχι άλλα μέτρα οικονομικής αφαίμαξης. Γενναίες μεταρρυθμίσεις ναι, όπως κλειστά ή ανοιχτά επαγγέλματα. Δεν πρέπει να τελειώσει κάποτε αυτή η ιστορία; Να πω όμως κάτι που σκεφτόμουν: Έχουμε ένα κράτος με σκέψη συνταξιοδοτική. Δηλαδή πως θα δώσω γενναίες συντάξεις. Όλα αυτά τα χρόνια το κράτος έτσι αναπτύχθηκε και έτσι πορεύτηκε και κανείς δεν ρωτά πότε χρειάζεται πραγματικά ο εργαζόμενος τη στήριξη του κράτους! Στη δύση της εργασιακής του ζωής ή στο ξεκίνημα; Τέτοια μέτρα θέλουμε. Εμείς οι του κόμματος τέτοια μέτρα ζητάμε από την κυβέρνηση. Να δει και να στηρίξει τον νέο εργαζόμενο που ειδικά αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ανεργία. Τη γενιά των ολίγων ευρώ, που δεν επαρκούν για να ζήσει. Εκεί λοιπόν πρέπει να στρέψουμε τα βλέμματά μας. Στους ανθρώπους που τώρα ετοιμάζονται να βγούνε για εργασία.

Ερ.: Γυρίζω στην αρχή της απάντησής σας που είπατε ότι έχετε την αίσθηση ότι θα εξαντληθεί η 4ετία. Πως σχολιάζετε το γεγονός όμως ότι τα στελέχη της ΝΔ ετοιμάζονται για εκλογές; Ήδη τοπικά, έχει ανοίξει το πρώτο πολιτικό γραφείο, πλην όλων των άλλων που παραμένουν ανοιχτά.

Γ. Βαϊόπουλος: Εδώ μου δίνεται μεγάλη πάσα. Πολιτικό γραφείο. Τι σημαίνει πολιτικό γραφείο; Γιατί ανοίγει κάποιος ένα πολιτικό γραφείο; Εγώ έκανα ένα μεγάλο λάθος. Για δύο μήνες διατήρησα το πολιτικό μου γραφείο και αμέσως μετά αναρωτήθηκα τι κάνω. Ποια είναι η ανάγκη να διατηρεί κάποιος πολιτικό γραφείο; Ποια είναι η ανάγκη να επισκεφθεί χωριά και να βγει πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες; Τι είναι αυτό το πολιτικό σύστημα; Δεν πρέπει εμείς οι νέοι -όχι απαραίτητα ηλικιακά- που μπήκαμε σ’αυτό το χώρο να το δούμε διαφορετικά; Εγώ πραγματικά λυπάμαι όταν βλέπω ανθρώπους που ασχολούνται ενεργά με την πολιτική να αυτοπροβάλλονται και να αυτοδιαφημίζονται. Δηλαδή «ανοίξαμε και σας περιμένουμε. Προσεχώς καλύτερα». Λυπάμαι που το λέω αλλά έτσι είναι. Επίσης με θλίβει και κάτι ακόμη το οποίο το κάνουν οι εκάστοτε της κυβέρνησης, ανεξαρτήτου παρατάξεως: άλλα να λένε στην Αθήνα και άλλα να λένε στον τοπικό τύπο. Ο ρόλος του καλού, ότι εγώ τα έλεγα αλλά δεν με ακούν στην Αθήνα. Εάν δεν σε ακούνε στην Αθήνα, εάν είσαι τόσο λίγος, πάρε το καπελάκι σου και φύγε. Είναι πιο έντιμο απ’το να είσαι διπρόσωπος.

Ερ.: Ας ξαναγυρίσουμε λιγάκι στα της Εθνικής Συνδιάσκεψης. Αποφασίσατε να πάτε σε συνέδριο την Άνοιξη. Ποια θα είναι η θεματική του; Υπάρχει περίπτωση να τεθεί θέμα ηγεσίας;

Γ. Βαϊόπουλος: Δεν νομίζω. Το θέμα ηγεσίας έχει λυθεί με τις τελευταίες διαδικασίες που ανέδειξαν πρόεδρο του κινήματος τον Γιώργο Παπανδρέου. Αν ο ίδιος πει ότι κουράστηκα ή στο γενικότερο πνεύμα που έχει ήδη δείξει ότι είναι υπέρ της αξιοποίησης, υπέρ του ανοιχτού κόμματος, και αυτό ενοχλεί κάποιους που ήταν χρόνια ταμπουρωμένοι μέσα σε στεγανά, αν λοιπόν ο ίδιος θέσει το θέμα, αυτό δεν το ξέρω. Αλλά σήμερα το κόμμα είναι πιο ενωμένο από ποτέ σε επίπεδο ηγεσίας και φάνηκε και με την αξιοποίηση του Ευαγγ. Βενιζέλου.

Ερ.: Όταν είχε τεθεί θέμα ηγεσίας, δεν υπήρχαν τόσα προβλήματα και τόση δυσαρέσκεια από τον κόσμο στο πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου. Ήταν διαφορετικά τα πράγματα.

Γ. Βαϊόπουλος: Ειλικρινά δεν μπορώ να ξέρω τι θα γίνει. Όταν τέθηκε θέμα ηγεσίας το 2007, το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπικά ήταν στο 17%, ο κ. Τσίπρας έκανε ένα τεράστιο άλμα και θεωρούσε ότι θα είναι και αυριανός πρωθυπουργός με άκρατο εγωισμό που τον διακρίνει ακόμη και σήμερα, και όλοι τότε είπαν ότι το ΠΑΣΟΚ διαλύεται. Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να διαλυθεί. Ο Γ. Ραγκούσης προχθές σε μια συνέντευξή του είπε «να μη γίνει το ΠΑΣΟΚ όπως η Ένωση Κέντρου». Εγώ θεωρώ ότι οι ιδέες που πραγματεύεται το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καμία σχέση με τις ιδέες που πραγματευόταν η Ένωση Κέντρου. Η Ένωση Κέντρου έπαιξε τον ιστορικό της ρόλο και κομματικά εκφυλίστηκε. Διότι ο χώρος του κέντρου όχι μόνο έπαψε να υπάρχει αλλά καλύφθηκε εν πολλοίς από το ΠΑΣΟΚ και εν μέρει από τη ΝΔ με το περίφημο τότε άνοιγμα του Κων/νου Καραμανλή. Στο κάτω κάτω, το ΠΑΣΟΚ τίτλο μπορεί να αλλάξει. Ιδέες όμως ποτέ. Το ΠΑΣΟΚ ως δομή ή οι ιδέες που εξυπηρετεί θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Ερ.: Αυτό τώρα πώς να το εκλάβουμε;

Γ. Βαϊόπουλος: Μόνο ως καλό. Αν δεν είναι καλή η έννοια της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, τότε ποια είναι; Αυτά πραγματεύεται το ΠΑΣΟΚ.

Ερ.: Αυτές τις αρχές πρεσβεύουν και τα άλλα κόμματα λίγο έως πολύ. Δεν είναι κανείς που είναι κατά της ισότητας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης κλπ.

Γ. Βαϊόπουλος: Δεν νομίζω. Θα σας πω κάτι. Σήμερα ανακάλυψαν πόσο κακός είναι ο καπιταλισμός, οι αγορές και κανείς δεν λέει ποιος τις δημιούργησε τις αγορές, ποιος τις λάτρεψε τις αγορές. Λατρέψαμε την ανάπτυξη, λες και η ανάπτυξη είναι πανάκια. Ανάπτυξη έχει και η Τουρκία με μηνιάτικα των 300 ευρώ. Τέτοια ανάπτυξη θέλουμε; Αναπτυξιακό είναι ένα έργο ή μια πολιτική η οποία προσδίδει στην κοινωνία πλούτο και τον αναδιανέμει σύμφωνα με τις ανάγκες του καθενός. Αναπτυξιακό έργο δεν είναι να χτίσω μια πολυκατοικία και να την νοικιάσω σε φοιτητές. Ανάπτυξη είναι να φτιάξω κλειστά δίκτυα άρδευσης για να μετριάσω ή να εξαλείψω το αρδευτικό κόστος στον παραγωγό.

Ερ.: Θέλω να σταθώ σε ένα δυο από τα ζητήματα που αναπτύξατε. Κοινωνικό κράτος. Που ακριβώς βρίσκεται αυτό στην Ελλάδα του σήμερα; Πως μπορείτε να χρησιμοποιείτε ακόμη τέτοιους όρους όταν περικόπτονται συντάξεις, τα ταμεία είναι στα όρια της διάλυσης και όσα λειτουργούν αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους-τωρινές και μελλοντικές-όταν καταργούνται κοινωνικές δομές αποδεδειγμένης χρησιμότητας, όταν οι κοινωνικές παροχές υφίστανται τεράστιες περικοπές και όταν και αυτή η δημόσια υγεία πνέει τα λοίσθια -και σύμφωνα με τις καταγγελίες του ιατρικού κόσμου οι όποιες μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στην εκχώρησή της στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα;

Γ. Βαϊόπουλος: Πρώτα πρώτα, δεν ανακαλύψαμε εμείς την Αμερική. Όλα αυτά δεν έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια. Δηλαδή πνέει τα λοίσθια τα τελευταία δύο χρόνια το ΕΣΥ και ήταν χρεοκοπημένα τα ταμεία ή ήταν εκ των προτέρων; Στο ΕΣΥ γινόταν ένα μπάχαλο και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, με απευθείας αναθέσεις, συνταγογραφήσεις κλπ. Τώρα γίνονται; Απλά τώρα βγήκαν στη φόρα. Υπήρξαν κάποιοι υπουργοί της κυβέρνησης που είπαν ως εδώ. Θα τα βγάλουμε μπροστά και ας «πονάει». Γι’ αυτό και οι απεργίες των φαρμακοποιών. Επειδή «πονούσαν»! Άλλο κοινωνικό κράτος, άλλο κράτος παροχολογίας, άλλο επιδοματικό. Εγώ προσωπικά είναι εναντίον των επιδομάτων. Τι να το κάνω το επίδομα; Εγώ θέλω ένα κοινωνικό κράτος που να εστιάζεται στην παιδεία, στην υγεία και στον πολιτισμό-αθλητισμό. Στα υπόλοιπα θέλω ένα κοινωνικό κράτος το οποίο θα αμείβει τον καθένα ανάλογα με την προσφορά του. Υπήρχαν πολιτικάντηδες ακόμη και στο Νομό μας που περηφανεύονταν ότι έδωσαν 50-60 ή 70 αναπηρικές συντάξεις…, ή 50-100 αποσπάσεις και μεταθέσεις. Είναι κοινωνικό κράτος αυτό; Να πω με την ευκαιρία κάτι για τις αποσπάσεις. Ένα μεγάλο ζήτημα που προέκυψε τελευταία στο νομό μας με τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς και κανείς δεν είπε ότι για πρώτη φορά οι αποσπάσεις έγιναν με μοριοδότηση η οποία είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο. Που σημαίνει ότι δεν γίνονταν έτσι μέχρι σήμερα. Βεβαίως να γίνουν αποσπάσεις για συνυπηρέτησει. Αλλά όχι αποσπάσεις γιατί θέλει ο καθένας να βρίσκεται στον τόπο του.

Ερ.: Και γιατί να έχει άδικο κάποιος που ζητά να βρεθεί στον τόπο του; Σε άλλη περίπτωση θα πρέπει να συντηρεί δύο σπίτια…

Γ. Βαϊόπουλος: Σ’ αυτό συμφωνούμε, αλλά είπαμε ότι είναι άδικος ο καπιταλισμός και το σύστημα! Αυτή τη στιγμή η Καρδίτσα έχει 2.500 εκπαιδευτικούς και μόλις 600 θέσεις. Πως λοιπόν θα χωρέσουν όλοι αυτοί;

Ερ.: Και ακόμη περισσότερο τώρα με τις συγχωνεύσεις…

Γ. Βαϊόπουλος: Επειδή πολλοί το λένε αυτό. Έπρεπε ή όχι να συγχωνευτούν σχολεία; Στο χωριό μου το Πεδινό, υπήρχαν 7 παιδάκια. Έπρεπε να κρατηθεί αυτό το σχολείο; Δεν θα ήταν εγκληματικό εναντίον των παιδιών να κάνουν συνδιδασκαλία σε μονοθέσιο; Το παιδάκι της πρώτης τάξης περιμένει πως και πώς να πάει έκτη, για να γίνει ο αρχηγός του σχολείου. Εγώ προσωπικά δεν θα έκανα τέτοιο κακό στο παιδί μου να το στείλω σε μονοθέσιο – διθέσιο σχολείο. Το μόνο λάθος κατά την άποψή μου είναι ότι έπρεπε όλα τα σχολεία υποδοχής να γίνουν 6θέσια. Και δεν χάθηκαν θέσεις εργασίας. Χάθηκαν Διευθυντικές και Υποδιευθυντικές θέσεις.  

Ερ.: Μιλήσατε για διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στη δημόσια διοίκηση. Θεωρείται πως το κράτος λειτουργεί έστω και ελάχιστα καλύτερα από όσο έχουμε συνηθίσει στα μεταπολιτευτικά χρόνια; Διότι η δική μας αίσθηση είναι πως το κράτος μας σε όλα τα επίπεδά του εξακολουθεί να ευνοεί τους αρεστούς και όχι τους άξιους. Υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες για κορυφαία στελέχη…

Γ. Βαϊοπουλος: Είναι όμως κοινή η αίσθηση ότι έχουμε τις λιγότερες καταγγελίες από κάθε άλλη κυβέρνηση. Στα περίπτερα είναι η πρώτη φορά που κρεμιούνται τόσο λίγα ονόματα. Εγώ δεν είπα ότι είναι όλοι άγιοι αυτοί που είναι στην κυβέρνηση ή το κόμμα. Ένα πολιτικό σύστημα 30 ετών, το είδαμε που οδηγήθηκε. Δεν πρέπει να κρύψουμε ότι σε πολυποίκιλους χώρους αναπτύχθηκε δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ εντελώς ετερόκλητων πολιτικών χώρων. Και αυτό δεν αφορά στα δημοτικά πράγματα που μπορεί εύκολα κάποιος να πει για τη συνεργασία ΝΔ-ΚΚΕ, αλλά και στα δύο μεγάλα κόμματα. Για προσωπικές εξυπηρετήσεις πολιτικών, πολιτευτών, πολιτικάντηδων, αιρετών και όλα αυτά είναι αλήθεια. Και φυσικά όχι μόνο στην Καρδίτσα. Υπάρχει απαξίωση για το πολιτικό σύστημα και υπάρχει ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Για τη διαφάνεια, την αξιοκρατία… Ήταν σύνηθες φαινόμενο κάθε αστικό κόμμα που γινόταν κυβέρνηση, ένα στρατό από στελέχη να τα βάζει σε ακριβές, έμμισθες θέσεις. Το open gov ήταν μια μεγάλη διαδικασία, όσο και αν μπήκαν και άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ μέσα. Μπήκαν όμως και άλλοι. Αν αυτή η κυβέρνηση έβαλε ένα λιθαράκι σ’ αυτό, να γίνει βράχος, να γίνει στέρεο έτσι ώστε ο κρατικός μηχανισμός να στελεχώνεται από ανθρώπους τεχνοκράτες, ικανούς, άξιους κλπ, οι οποίοι να έχουν σπουδάσει το αντικείμενο. Δεν μπορεί π.χ. να είναι διοικητής σε ένα νοσοκομείο κάποιος άνθρωπος που δεν είναι απόφοιτος της σχολής διοίκησης νοσοκομείων. Σχολές που υπάρχουν σε Αθήνα και Πελοπόννησο. Σιγά σιγά δεν πρέπει να δώσουμε σ’αυτά τα νέα παιδιά τη θέση που τους αρμόζει; Αυτό που σπούδασαν; Σχετικά με το πολιτικό στοίχημα, να αναφερθούμε και σε αυτό που ακούγεται τελευταία για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών. Προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι λάθος να περιοριστεί ο αριθμός των βουλευτών στους 200. Ποιοι θα έχουν τη δυνατότητα εκλογής; Νέοι άνθρωποι στην πολιτική ή τα παλιά τζάκια; Για μένα θα πρέπει να μείνει ή ο ίδιος αριθμός βουλευτών ή να αυξηθεί, αλλά να χαθούν προνόμια, παροχές και να αλλάξει η μισθοδοσία τους. Η μείωση του αριθμού των βουλευτών δεν εξυπηρετεί κανέναν.

Ερ.: Αυτό το λέτε γιατί ήσασταν υποψήφιος βουλευτής και εκδηλώσατε εκ νέου το ενδιαφέρον σας και φοβάστε μήπως δεν έχετε την τύχη να εκλεγείτε εάν μειωθεί ο αριθμός;

Γ. Βαϊόπουλος: Εγώ δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Εγώ βιοπορίζομαι από την εργασία μου. Το λέω γιατί έτσι θα γίνει: Η μείωση του αριθμού των βουλευτών θα στηρίξει μεγάλα πολιτικά τζάκια.

Ερ.: Είπατε πως το κρίσιμο στοίχημα είναι η αλλαγή του αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου. Ωστόσο το θέμα των φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων έχει βαλτώσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας , ουσιαστική αγροτική πολιτική δεν υπάρχει και ο τουρισμός-η παραδοσιακή βαριά βιομηχανία μας- πλήττεται εν μέσω τουριστικής περιόδου από την αύξηση του ΦΠΑ. Πως λοιπόν θα γίνει στην πράξη και όχι στα λόγια αυτή η αλλαγή; Πως θα περάσουμε από τα ευχολόγια στη δράση;( έχουμε να καταθέσουμε προσωπική εμπειρία για ένα απλό φωτοβολταϊκό στέγης που λόγω γραφειοκρατίας στη ΔΕΗ αλλά και λόγω δυσλειτουργίας του  ελληνικού τραπεζικού συστήματος μας παίδεψε έναν ολόκληρο χρόνο!)

Γ. Βαϊοπουλος: Θα διαφωνήσω ως προς το ότι δεν υπάρχει ουσιαστική αγροτική πολιτική. Επειδή είναι υπεύθυνος Αγροτικού και το παρακολουθώ εκ του σύνεγγυς υπάρχει επιτέλους σοβαρή αγροτική πολιτική. Κι αυτό δεν είναι αν δίνονται έγκαιρα οι αποζημιώσεις. Αυτό που με στεναχωρεί είναι όταν πάνω στα χωριά και λένε όλοι «πότε θα έρθουν τα λεφτά;», «πότε θα τα πάρω»; Θα τα πάρουν. Και για πρώτη φορά μπαίνουν τα χρήματα τόσο έγκαιρα στους λογαριασμούς. Δεν είναι όμως εκεί το ζητούμενο. Με το καινούριο συνεταιριστικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται την επόμενη εβδομάδα, με το χαμηλό ενοικιοστάσιο που θα δοθούν τα δημόσια κτήματα, που ακόμη και στην Καρδίτσα βρέθηκαν 250 στρέμματα, πέραν αυτών όμως, βλέπω μια συγκεκριμένη πολιτική, όπως το καλάθι της Περιφέρειας κλπ. Βομβαρδιζόμασταν από αυτούς που έλεγαν μας τα παίρνουν όλα από το νομό. Το Κέντρο Βάμβακος θα επαναλειτουργήσει. Που λοιπόν μας τα παίρνουν όλα; Να μην έχουμε λοιπόν αυτό το σύνδρομο καταδίωξης. Δηλαδή που καταδιώκεται η Καρδίτσα; Όταν λέμε ότι μας παίρνουν το νοσοκομείο, αλλά από την άλλη μεριά μας εγκρίνουν 5 εκ. ευρώ για ανάγκες του. Άρα καταδιώκεται ή όχι; Μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες του πολιτικού συστήματος και της ελληνικής κοινωνίας κατ’ επέκταση λοιπόν της δημοκρατίας μας, της δημόσιας διοίκησης, είναι ο λαϊκισμός. Λαϊκισμός είναι ότι ακουμπά τις μάζες και χαϊδεύει αυτιά. Παράδειγμα η ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου. Σύσσωμοι οι πολιτικοί της Μαγνησίας βγήκαν και είπαν να σωθεί ο Ολυμπιακός Βόλου. Γιατί να σωθεί; Αφού συνελήφθη σε δωροδοκία, δεν είναι κακό να μην σωθεί. Μια ανώνυμη εταιρεία είναι στην τελική. Όσον αφορά στην αύξηση του ΦΠΑ θεωρώ ότι είναι λανθασμένη και μάλιστα για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, στη λήξη ουσιαστικά της τουριστικής περιόδου και όταν ο ίδιος ο υπουργός λέει ότι σε δύο μήνες περίπου στο ίδιο φορολογικό νομοσχέδιο το θέμα θα το δω εντελώς διαφορετικά. Αναστάτωση δημιούργησε περισσότερα παρά οικονομικά οφέλη. Για τα φωτοβολταϊκά… να τοποθετηθούν που; Σε παραγωγικά χωράφια; Δεν πρέπει να τρέξουμε όλοι σ’αυτά τα συστήματα. Αυτό που είχα προτείνει είναι σε κάθε κτήμα, ή σε καλλιεργητική ζώνη  να γίνει μονάδα για την επάρκεια των ποτιστικών αναγκών εκείνης της περιοχής. Για τα αιολικά πάρκα, συμφωνώ όπου υπάρχει βουναλάκι να γίνει και ένα πάρκο.

Ερ.: Πιθανόν το παραπάνω αλισβερίσι  να γίνεται για να κλείσουν κάποια στόματα…

Γ. Βαϊόπουλος: Γιατί να είμαστε συνεχώς καχύποπτοι; Όταν κάτι δεν το κερδίζουμε οι ίδιοι «μας το παίρνουν». Όταν κάτι το παίρνουμε… «το πήραμε εμείς».  Δεν μας το έδωσαν… το πήραμε εμείς! Είναι επικίνδυνες αυτές οι λογικές. Δεν υπάρχει σύνδρομο καταδίωξης στην Καρδίτσα. Είδα λοιπόν κάτι που με εντυπωσίασε. Πήραν -είπαν- το Κέντρο Στρατολογίας. Και που πήγε; Στα ΚΕΠ. Καλό ή κακό που πήγε εκεί; Άριστο. Πήγαινε ψαρωμένο κάθε παιδάκι να ζητήσει κάτι και έβλεπε τον κάθε στρατιωτικό με το πηλίκιο και ψάρωνε ακόμη περισσότερο το 18χρονο. Και τώρα βλέπεις απέναντί σου την όμορφη υπάλληλο, τον ευγενικό υπάλληλο ή ακόμη και τον θυμωμένο υπάλληλο, ο οποίος όμως είναι πολιτικός υπάλληλος και θα σου κάνει τη δουλειά σου. Θα γυρίσουμε δηλαδή σε εποχές δικτατορίας και στρατοκρατίας;

Ερ.: Άριστα που έφυγαν οι εφορίες, τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ κλπ;

Γ. Βαϊόπουλος: Οι εφορίες ειδικά ήταν το κέντρο διαπλοκής. Οτιδήποτε φορολογικό πρέπει να εξυπηρετείται με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή χωρίς άμεση επαφή. Και όποιος δεν έχει είτε στα ΚΕΠ, είτε σε λογιστή. Ο κ. Ρακιντζής είπε ότι η μεγαλύτερη διαφθορά και διαπλοκή που υπάρχει είναι στις εφορίες, τελωνεία κλπ. Τα Κέντρα Υγείας ας πούμε, να παραμείνουν… Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι πρέπει να φύγει και τι πρέπει να μείνει.

Ερ.: Προεκλογικά μιλήσατε για επένδυση στην παιδεία. Η νέα σχολική χρονιά όμως ξεκίνησε με καταλήψεις στα πανεπιστήμια και τρομερές ελλείψεις υποδομών αλλά και προσωπικού στα σχολεία. Δεν έφτασε το 1 δις επιπλέον του πρώτου προϋπολογισμού;

Γ. Βαϊόπουλος: Το οποίο 1 εκ. δεν δόθηκε;

Ερ.: Εσείς θα μας πείτε…

Γ. Βαϊόπουλος: Είπα και προηγουμένως ότι το κοινωνικό κράτος θα πρέπει να «εκτείνεται» σε τρεις τομείς: παιδεία, υγεία, πολιτισμός-αθλητισμός. Ας ακουμπήσουμε λοιπόν την παιδεία. Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και έτυχε ευρύτατης αποδοχής ήταν ζητούμενο απ’όλη την ελληνική κοινωνία.

Ερ.: Εκτός των πρυτάνεων και των φοιτητών…

Γ. Βαϊόπουλος: Στην ελληνική κοινωνία βάζω τους γονείς που πληρώνουν φως, νερό, τηλέφωνο, διατροφή, τις σπουδές… Το ζητούμενο είναι να σπουδάσει εκεί που πάει. Να υπάρξει συγκεκριμένο έργο. Δεν ξέρω γιατί οι συνάδελφοι της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αντιδρούν. Δεν μπορώ να το ξέρω. Δεν είναι όμως αλήθεια ότι πήγαινε κληρονομικά το καθηγητριλίκι; Άνοιξαν σχολές που δεν κατοχύρωναν τα εργασιακά δικαιώματα με αντικείμενο που φωτογράφιζε τον γιο κάποιου ως καθηγητή κλπ. Σ’αυτά έπρεπε να μπει ένα τέλος. Το νομοσχέδιο αυτό μόνο σε ένα σημείο με βρίσκει αντίθετο. Στο άσυλο. Γιατί σήμερα έχουμε δημοκρατικές κατακτήσεις και πραγματικά το άσυλο εκφυλίστηκε στο να προστατεύει τη διακίνηση ναρκωτικών, τους γνωστούς άγνωστους κλπ. Αύριο όμως θα υπάρχει αυτή η συνέχιση της δημοκρατικής σταθερότητας; Και αν ένα πρωί δεν υπάρξει, τι θα γίνει; Πάντα όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Προσέξτε πόσο πληθαίνουν οι ρατσιστικές φωνές σε περιόδους κρίσης! Θυμηθείτε τι έγινε στην κρίση ‘29-’32. Τι προέκυψε λοιπόν από το ‘34 και μετά; Εθνικοσοσιαλιστικά, σοσιαλφασιστικά, φασιστικά καθεστώτα. Πού πάτησαν όλα αυτά; Στο «μας παίρνουν τη δουλειά οι Εβραίοι, μας αλλοιώνουν τον πολιτιστική κουλτούρα» κλπ. Περίμενε κανείς ότι από την Γερμανία θα ξεκινήσει αυτή η σοσιαλιστική – κομμουνιστική επανάσταση, που ήταν η πιο αναπτυγμένη βιομηχανικά χώρα. Και όμως ξεκίνησε από τη Ρωσία, προς μεγάλη έκπληξη όλων. Υπήρχε μεγάλη φτώχεια. Ποτέ όμως η ιστορία δεν γράφεται στο γραφείο. Την γράφουν η κοινωνία και οι μάζες. Περίμενε λοιπόν κανείς ότι θα υπάρξει αυτή η εξέλιξη στην κεντρική Ευρώπη; Άνδρο δημοκρατίας, πολιτισμός, κουλτούρα! Και το ‘34 ξεκίνησε η αντίστροφη πορεία με αποτέλεσμα τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Άρα λοιπόν όλα πρέπει να τα βλέπουμε. Κάθε τι που στερεί δικαίωμα εμένα με ανησυχεί. Για το άσυλο λοιπόν μπορεί να διαφωνούν πολλοί, όμως θα πρέπει να βρεθεί μια διαφορετική φόρμουλα. Όχι όμως κατάργηση ασύλου μ’ αυτό τον τρόπο.

Ερ.: Να περάσουμε και στις καταλήψεις.

Γ. Βαϊόπουλος: Δεν μπορώ εγώ να πω στους φοιτητές να μην κάνουν καταλήψεις. Έχουν συλλόγους, έχουν όργανα, αυτά αποφασίζουν με δημοκρατικές διαδικασίες. Τι μπορώ να τους πως; Συμμετέχετε ενεργά στις δημοκρατικές διαδικασίες, στις διαδικασίες των συλλόγων σας, κατεβείτε στα αμφιθέατρα να είστε κοινωνοί των αποφάσεων. Να μην λαμβάνουν άλλοι αποφάσεις για σας. Αν τα παιδιά δεν θέλουν καταλήψεις, να κατεβούν στο αμφιθέατρο και να το διατρανώσουν. Να ενεργοποιηθούν. Να συμμετέχουν. Συμμετοχικές διαδικασίες. Ενεργός φοιτητής, ενεργός πολίτης. Αυτό πιστεύω. Όσον αφορά στη νέα σχολική χρονιά, έχω τη βεβαιότητα ότι θα πάει καλά. Τα βιβλία θα υπάρξουν, αν όχι τις πρώτες 10 ημέρες, το πολύ σε 20 ημέρες.

Ερ.: Από πού αντλείτε αυτή τη βεβαιότητα, όταν η ίδια η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι περίπου τον Νοέμβρη θα έρθουν όλα τα βιβλία και όταν ζήτησε συγνώμη από γονείς, μαθητές και δασκάλους γι’ αυτή την καθυστέρηση;

Γ. Βαϊόπουλος: Ας πούμε τι έχει γίνει με τα βιβλία. Διάβασα στον τύπο μια τρελή ιστορία για την γραφειοκρατία. Πέραν του υπουργείου, υπάρχει μια παγιωμένη γραφειοκρατία σε οργανισμούς και σε δημόσιες θέσεις, όπως το Ελεγκτικό Συμβούλιο.

Ερ.: Πριν ολοκληρώσετε την απάντησή σας, να πούμε πως το Υπουργείο Παιδείας ήταν γνώριμο με αυτή τη γραφειοκρατία. Δεν θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα την έκδοση των βιβλίων για να είναι όλα στα θρανία των μαθητών με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς;

Γ. Βαϊόπουλος: Υπάρχουν φυσικά ευθύνες στο υπουργείο. Να πούμε όμως ότι τις διαδικασίες τις ξεκίνησε από τον Οκτώβρη του 2010.

Ερ.: Γιατί λοιπόν δεν είναι έτοιμα ένα σχεδόν χρόνο μετά;

Γ. Βαϊόπουλος: Περίπου 75 ημέρες πήγε πίσω από μη έγκαιρη εξέταση του θέματος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Πήγαν οι δαπάνες εκεί και δεν τις εξέτασαν έγκαιρα. Υπάρχουν παντού ευθύνες, το είπα και στην αρχή. Το στέλεχος του κόμματος δεν πρέπει να χαριεντίζεται και να ευλογάει την κυβέρνηση. Όπου χρειάζεται, πρέπει να την κρίνει. Θα ξεκινήσουμε λοιπόν τη χρονιά χωρίς βιβλία και θα ισχυριστώ ότι είναι όλα καλά; Όχι βέβαια. Υπάρχουν παντού ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν σε όλη την πυραμίδα.

Ερ.: Κλείνοντας, σε εντελώς προσωπικό επίπεδο ποια είναι τα μελλοντικά σχέδιά σας;

Γ. Βαϊόπουλος: Άμεσα, περιμένω την τοποθέτησή μου. Να ξέρω που θα διδάξω γιατί είμαι αναπληρωτής. Στην πολιτική μου σταδιοδρομία, καταρχάς θεωρώ μεγάλη μου τιμή που στις προηγούμενες εκλογές, ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ με τίμησε με τη συμμετοχή μου στις βουλευτικές εκλογές. Εγώ είμαι εδώ, είμαι παρόν και στα δύσκολα που περνά σήμερα το ΠΑΣΟΚ και ως κομματικό στέλεχος συμμετέχω ενεργά αλλά εάν το κόμμα με τιμήσει με πρόταση στις επόμενες εκλογές, ασφαλώς και θα δεχθώ. Και αυτή τη φορά ο προεκλογικός μου αγώνας θα είναι εντελώς διαφορετικός. Δεν θα στηρίζεται μόνο σε άμεση επαφή…έχω ένα ολόκληρο πλάνο στο μυαλό μου. Πιθανόν δεν θα χρειάζεται πολιτικό γραφείο, αρκεί ένα σταντ σε κεντρικό σημείο… Δεν θα πω «ανοίξαμε και σας περιμένουμε». Εδώ ζω και ξέρω τα προβλήματα του τόπου μου. Καταλήγοντας να πω ξανά ότι είμαι εδώ και θα είναι μεγάλη μου τιμή εάν το κόμμα με επιλέξει πάλι για τις βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.

Προηγούμενο άρθρο Γ. Κωτσός: Να προχωρήσουν τα παράλληλα έργα του αναδασμού Χάρματος – Καππά
Επόμενο άρθρο Ερωτήματα για την «επιχείρηση» απομάκρυνσης του Εσπερινού Γυμνασίου - Λυκειακές τάξεις από το φυσικό του χώρο