ΑΝΑΣΤΑΤΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΣΙΓΓΑΝΟΠΑΙΔΩΝ – Σε διάφορα σχολεία του νομού


Αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες Καρδίτσας και Σοφάδων έχει προκαλέσει η έγγραφη εντολή εν μέσω γιορτών- της Ειδικής Γραμματέως του Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Θεμάτων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων Εξωτερικού, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Αποκέντρωσης κ. Αθηνάς Λινού για διασπορά των τσιγγανοπαίδων σε διάφορα σχολεία των δύο παραπάνω περιοχών με στόχο την κοινωνικοποίηση των συγκεκριμένων μαθητών. Όπως ήταν φυσικό, οι γονείς των σχολείων υποδοχής αντέδρασαν διαμαρτυρόμενοι αφενός μεν διότι καμία ενημέρωση δεν τους έγινε, καμία συζήτηση δεν προηγήθηκε, καμία άποψη δεν τους ζητήθηκε, αφετέρου, διότι θεωρούν ανεφάρμοστο και μη πραγματοποιήσιμο το παραπάνω εγχείρημα, εν μέσω μάλιστα της σχολικής χρονιάς.

 

 

Συζήτηση στο Δ.Σ. Καρδίτσας

 

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας στις 4 του μήνα με αποκλειστικό θέμα τη διασπορά των τσιγγανοπαίδων από το 19ο Δημοτικό Σχολείο όπου φοιτούν σε διάφορα σχολεία της Καρδίτσας, ομόφωνα το σώμα συμφώνησε στο ότι δεν πρέπει να γίνουν βεβιασμένες κινήσεις διότι θα υπάρξουν τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα. Έτσι αποφασίστηκε να ζητηθεί η αναβολή εκτέλεσης της απόφασης προκειμένου να ξεκινήσει μια κοινωνική διαβούλευση, απαραίτητη για την επιχειρούμενη ενέργεια.

 

Συζήτηση στο Δ.Σ. Σοφάδων

 

Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν και από τους δημότες του Δήμου Σοφάδων στην προχθεσινή συνεδρίαση του σώματος όπου συζητήθηκε το θέμα. Ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Παπαδόπουλος στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι το τσιγγάνικο ζήτημα αποτελεί έναν μόνιμο πονοκέφαλο για τον δήμο του και όσο ειδήμονας ή γνώστης των πραγμάτων δηλώνει κάποιος σ’όποια καρέκλα και αν κάθεται στην πολιτειακή ή την υπηρεσιακή ιεραρχία του τόπου, δεν μπορεί να διακινδυνεύει και να διαταράσσει τις λεπτές και εύθραυστες ισορροπίες που τηρούνται τόσο χρόνια τώρα. Έδωσε δίκιο στους γονείς που φωνάζουν και εξεγείρονται, ενώ αναφέρθηκε και στις απειλές που δέχεται ο ίδιος για δημόσια διαπόμπευση, για έλλειψη διάθεσης συνεργασίας με τους φορείς του υπουργείου και της εκπαίδευσης, για υποκίνηση των καταλήψεων, αλλά και τις απειλές που δέχονται οι εκπαιδευτικοί που έχουν αντίθετοι άποψη με το υπουργείο. Τους τρομοκρατούν με ΕΔΕ και απολύσεις, ενώ φοβίζουν τους γονείς με διασπορά φημών για συλλήψεις και τους αποκαλούν ρατσιστές. Με βάση όλα τα παραπάνω, ο Δήμαρχος Σοφάδων εξουσιοδοτήθηκε από το σώμα να στείλει επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας με την οποία να ζητά την άρση της απόφασης και να προτείνει τα παρακάτω:

  1. 1.      Την αποτροπή του κλεισίματος και τη συνέχιση των εγγραφών τσιγγάνων μαθητών στο 4ο Δ.Σ. Σοφάδων
  2. 2.      Την επέκταση της κτιριακής υποδομής στο 4ο Δ.Σ. Σοφάδων
  3. 3.      Την ίδρυση και λειτουργία 5ου ΔΣ κατά τις απογευματινές ώρες στο κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα το 4ο ΔΣ
  4. 4.      Την υιοθέτηση προηγούμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατασκευή, ίδρυση και λειτουργία νέου Δημοτικού Σχολείου στον οικισμό Νέα Ζωή
  5. 5.      Να εξουσιοδοτήσει το Δήμαρχο για την αποστολή επιστολής προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με την οποία θα προσκαλούνται για διάλογο οι εμπλεκόμενοι (Υπουργείο, Δ/νση Εκπαίδευσης, Παν/μιο Θεσσαλίας, εκπροσώπους γονέων μαθητών) προκειμένου να συζητηθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα στο σύνολό του.

 

 

Άκαρπη η συνάντηση με τη Λινού – Στην Καρδίτσα την Τρίτη 17/1

 

Στην Ειδική Γραμματέα του Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Θεμάτων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων Εξωτερικού, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Αποκέντρωσης κ. Αθηνάς Λινού βρέθηκε χθες το πρωί η διαπαραταξιακή του Δήμου Καρδίτσας, αποτελούμενη από τον Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Παπαλό, τον Αντιδήμαρχο κ. Καραγιάννη, τους συμβούλους κ.κ. Τέγο και Σουφλάκο, την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας κ. Ιωαννίδου και τον εκπρόσωπο των ΡΟΜΑ κ. Καμπέρη. Το αίτημα των φορέων της Καρδίτσας ήταν να μην κλείσει το 19ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας όπου φοιτούν τσιγγανόπαιδα, αλλά να διασκορπιστούν ορισμένα παιδιά σε άλλα σχολεία, εφόσον κρίνουν οι δάσκαλοι ότι το εκπαιδευτικό επίπεδο των συγκεκριμένων παιδιών το επιτρέπει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Λινού δεν έκανε πίσω στην αρχική της απόφαση, επικαλούμενη κοινοτική οδηγία και μάλιστα υπογράμμισε πως θα κλείσει και η πρώτη τάξη του 19ου Δημοτικού Σχολείου, αφού -όπως υποστήριξε- η Ε.Ε. πιέζει για κατάργηση των σχολείων με «ταμπέλες». Είπε επίσης ότι θα δοθεί οδηγία από το Υπουργείο Υγείας σε όλα τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία της χώρας να εμβολιάσουν δωρεάν όλα τα τσιγγανόπαιδα, ενώ υποστήριξε ότι άμεσα θα φροντίσει να λυθεί το θέμα της μεταφοράς των συγκεκριμένων (μόνο) μαθητών και  το θέμα του συσσιτίου τους. Να πούμε τέλος ότι η κ. Λινού πιθανότατα την Τρίτη 17 Ιανουαρίου θα επισκεφθεί το νομό μας προκειμένου να ενημερώσει φορείς και γονείς για το θέμα.

Προηγούμενο άρθρο Π. Σιούφας: «Ο Υπερδανισμός της χώρας, αιτία των Δεινών»
Επόμενο άρθρο Υπόγειες συμφωνίες στις εκλογές του Επιμελητηρίου Καρδίτσας