ΉΛΘΕ, ΕΙΔΕ ΚΑΙ ΑΠΗΛΘΕ – Άκαρπη η χθεσινή σύσκεψη στο Δημαρχείο Καρδίτσας


Ήλθε, είδε και απήλθε η Ειδική Γραμματέας του Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Θεμάτων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων Εξωτερικού, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Αποκέντρωσης κ. Αθηνά Λινού. Η κ. Λινού πλησιάζοντας χθες το πρωί στην Καρδίτσα, έκανε μια σύντομη στάση στους Σοφάδες χωρίς να συναντηθεί με τους τοπικούς φορείς και αμέσως κατευθύνθηκε στην Καρδίτσα, όπου την περίμεναν δεκάδες αγανακτισμένοι γονείς (και από τις δύο παραπάνω περιοχές) στο Δημαρχείο Καρδίτσας για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για το πρόγραμμα διασποράς τσιγγανόπαιδων σε σχολεία της Καρδίτσας και των Σοφάδων. Η κλειστή συνάντηση που επιθυμούσε η κ. Λινού φυσικά δεν έγινε, δεδομένου ότι οι γονείς ζητούσαν εξηγήσεις.

 

 

Η σύσκεψη

 

Τόσο ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Παπαλός, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Τσιάκος, όσο και ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος κλήθηκε τελευταία στιγμή στην παραπάνω σύσκεψη τηλεφωνικά από την ίδια την κ. Λινού, ζήτησαν να αρθεί η απόφαση και να ξεκινήσει ένας ευρύς διάλογος για να επιτευχθεί η πραγματική ένταξη των τσιγγανοπαίδων στα σχολεία. Ειδικά ο Δήμαρχος Σοφάδων, όπου η περιοχή του έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα αφού το 60% των δημοτών του είναι τσιγγάνοι, τόνισε ότι οι αντιδράσεις του κόσμου είναι δικαιολογημένες αφού παλεύουν για το μέλλον του τόπου τους σε ένα θέμα που η πολιτεία επί χρόνια κλείνει τα μάτια της. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο υπουργείο δεν νοιάζονται για την ενσωμάτωση των τσιγγανόπαιδων αλλά για την υλοποίηση του προγράμματος και μόνο. Υποστήριξε τέλος ότι η περίπτωση των Σοφάδων πρέπει να εξεταστεί ξεχωριστά από την πολιτεία.

 

 

Η κ. Λινού

 

Η κ. Λινού, όσο μπόρεσε να τοποθετηθεί -διότι οι φωνές των γονέων επισκίαζαν κάθε προσπάθειά της, ξεκαθάρισε ότι «διάλογος με κλειστά σχολεία δεν πρόκειται να γίνει σε καμία περίπτωση». Είπε ότι ήρθε στην Καρδίτσα να διαπραγματευτεί την πρόταση του υπουργείου η οποία κάνει λόγο για ένταξη τριών μόνο τσιγγανόπαιδων στα σχολεία υποδοχής ανά τάξη, εφόσον αυτά δεν υπερβαίνουν το 20% του συνολικού αριθμού των φοιτησάντων μαθητών. Η πρόταση της κ. Λινού δεν τέθηκε καν υπό συζήτηση, αφού με το άκουσμά της το σύνολο των γονέων αντέδρασαν και η σύσκεψη έκλεισε με την υπόσχεση της Ειδικής Γραμματέως να μεταφέρει την αναστάτωση, την οργή και τις προτάσεις του συνόλου των φορέων της Καρδίτσας στην Υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου.

 

 

 

Επιστολή των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 8ου, 9ου και 11ου Δημοτικών Σχολείων Καρδίτσας

 

 

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων επικροτούν και συναινούν σε κάθε απόφαση , που χτυπά φαινόμενα ρατσισμού και κοινωνικού αποκλεισμού.

Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και αδιαπραγμάτευτο.

Συμφωνούμε και επικροτούμε κάθε απόφαση που σκοπό έχει την ομαλή ενσωμάτωση των μικρών τσιγγανόπουλων και φυσικά είμαστε κάθετα αντίθετοι στη λειτουργία χώρων γκέτων οποιασδήποτε μορφής.

Όμως η χωρίς σχεδιασμό και πρόγραμμα ξαφνική , μεσούσης της σχολικής χρονιάς «απόφαση» της Ειδικής Γραμματέως του Υπουργείου Παιδείας, μόνο αντίθετους μπορεί να μας βρει.

  1. Η διασπορά των μικρών ROMA σε «επιλεγμένα» (άραγε από ποιους;) σχολεία μόνο ενσωμάτωση δε θα έχει ως αποτέλεσμα. Τα παιδιά αυτά θα περιθωριοποιηθούν από τα υπόλοιπα παιδιά, όπως θα συνέβαινε σε οποιοδήποτε παιδί θα εμφανιζόταν στα μέσα της σχολικής χρονιάς που τα παιδιά έχουν ήδη επιλέξει τις παρέες τους.
  2. Οι μαθητές αυτοί στη μέχρι τώρα φοίτησή τους ακολουθούσαν διαφορετικές μεθόδους διδασκαλίας, γεγονός που αποκλείει την απορρόφησή τους τα επόμενα χρόνια στις κανονικές σχολικές τάξεις.
  3. Οι μαθητές ROMA που παρακολουθούσαν σε τακτική βάση τα μαθήματα στο 19ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας που με τόσο σπουδή η Ειδική Γραμματέας διατάζει να κλείσει, δεν ξεπερνούσαν σε καμία περίπτωση τα 100 καθημερινά, τη στιγμή που τα δικά μας σχολεία λειτουργούν με περισσότερα από 250 παιδιά καθημερινά σε κτίρια με προδιαγραφές για πολύ λιγότερα παιδιά. Άρα η κα Λινού θα έπρεπε να νιώθει «βαθιά ανησυχία» για την συσσώρευση μαθητών στα δικά μας σχολειά…
  4. Τα σχολειά μας πέρυσι υποβαθμίστηκαν με Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας (από 12θέσια σε 10θέσια)  αναγκάζοντας μας να δουλέψουμε με λιγότερους δασκάλους σε μεγαλύτερα τμήματα, σε συνθήκες που ούτε καν τις συνθήκες της δικής μας σχολικής ζωής δεν θυμίζουν. Τώρα ξαφνικά επιλέγονται (από ποιους άραγε;) ως κατάλληλα σχολεία για τη φοίτηση των μαθητών ROMA. Πραγματικά συνεπής πολιτική…
  5. Το κατά τα άλλα ευαίσθητο έγγραφο δε μας λέει τίποτα για μικρές «λεπτομέρειες» όπως: τι γίνεται με τον συγχρωτισμό των παιδιών ROMA με παιδιά προσχολικής ηλικίας που δεν έχουν ολοκληρώσει το υποχρεωτικό πρόγραμμα εμβολισμού και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε λοιμώξεις , ή ποιος θα είναι υπεύθυνος σε περιπτώσεις παραβατικότητας, καπνίσματος κλπ. Σκέφτηκε άραγε κανείς ότι ένα παιδί ROMA που φοιτά στη Β΄τάξη μπορεί να είναι 11, 12 και θα συναναστρέφεται με 7 χρονα;
  6. Πρέπει να προειδοποιήσουμε κάθε αρμόδιο ότι οι γονείς και κηδεμόνες του 8ου, 9ου και 11ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας είναι αποφασισμένοι να μη δεχτούν  την αυθαίρετη απόφαση, έστω κι αν αυτό σημαίνει την ομαδική μετεγγραφή των δικών μας παιδιών σε άλλα γειτονικά σχολειά.

Ζητάμε:

-Άμεση Ανάκληση της Απόφασης

-Να μην κλείσει το 19ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας

-Να μη γίνει καμιά υποχρεωτική μεταφορά-διασπορά «αλλαγή περιβάλλοντος» μαθητών

-Με την αρχή του νέου σχολικού έτους να αφεθούν ελεύθεροι οι μικροί ROMA να εγγραφούν σε όποιο σχολείο επιθυμούν.

-Να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για δημόσια και δωρεάν παιδεία. Θυμίζουμε ότι φέτος τα παιδιά μας φοιτούν χωρίς βιβλία, πολλά σχολεία χωρίς θέρμανση, μικρά παιδιά  λιποθυμούν από την πείνα στα προαύλια, συνέπεια της πολιτικής που κάποιοι «μεγάλοι»    επέλεξαν για αυτά…

Και σε όσους εύκολα μας κατηγορούν για ρατσισμό, απαντάμε με τα λόγια του Εντουάρντο Ντε Φίλιππο στο Φιλουμένα Μαρτουράνο: « Τα παιδιά είναι  παιδιά»……

 

 

 

 

 

Γενική συνέλευση

 

 

Σε έκτακτη γενική συνέλευση καλούνται οι γονείς του 9ου δημοτικού σχολείου Καρδίτσας σήμερα Τετάρτη 18 Ιανουαρίου και ώρα 5:30 μ.μ. στο χώρο του σχολείου, με θέμα την ένταξη των μαθητών ΡΟΜΑ.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κοπή πίτας από την Α.Ε.ΚΑΡΠΟΧΩΡΙΟΥ
Επόμενο άρθρο Πετύχαμε τη χωροταξική τους παραμονή - Με 20 ψήφους υπέρ και 11 κατά, τα ΤΕΙ της Καρδίτσας παραμένουν ως έχουν