Δεκάδες κλήσεις για φωτιές στις καμινάδες – στην πυροσβεστική υπηρεσία Καρδίτσας


Επιστροφή στην παράδοση για τη θέρμανση του σπιτιού για εκατοντάδες Καρδιτσιώτες. Η «τσουχτερή» τιμή του μαύρου χρυσού εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης, οδηγεί ολοένα και περισσότερες οικογένειες, γύρω από την… εστία του τζακιού ή της ξυλόσομπας και μαζί φέρνει στο κατώφλι διαμερισμάτων δυνάμεις της… Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Τα περιστατικά πυρκαγιών σε σπίτια από τζάκια φέτος είναι αρκετά. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρδίτσας κλήθηκε να παρέμβει σε μερικές δεκάδες περιστατικά πυρκαγιών από τζάκια, καθώς οι ιδιοκτήτες μάλλον δεν φρόντισαν για την καλή συντήρηση και τον καθαρισμό τους.

 

Ενεργό ρόλο

 

Οι αποθήκες διαμερισμάτων «φόρτωσαν» με καυσόξυλα και οι ιδιοκτήτες επιστράτευσαν τα τζάκια -που κάποτε συμπλήρωναν… διακοσμητικά το χώρο- για την κύρια θέρμανση του σπιτιού. Το άναμμα του τζακιού αποτελεί πλέον μέρος της καθημερινότητας ολοένα και περισσότερων πολιτών, που έτσι κάνουν οικονομία σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η φωτιά στην εστία φέρεται να καίει καθημερινά και για πολλές ώρες για να ζεστάνει τα σπίτια. Αυτό όμως έχει και συνέπειες πολλές φορές, αφού οι ιδιώτες δεν φροντίζουν να συντηρήσουν και να καθαρίσουν όπως πρέπει τα τζάκια και τις καμινάδες τους πριν τα λειτουργήσουν, με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε περιπέτειες με μικρές ή μεγάλες φωτιές.

 

Κλήσεις στην Π.Υ. Καρδίτσας

 

Σε τουλάχιστον πέντε περιστατικά πυρκαγιών μεγάλων ή μικρότερων σε σπίτια από τζάκια, καλείται να παρέμβει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρδίτσας κάθε μήνα. Αναλυτικά, τον Ιανουαρίου του 2011 κλήθηκαν σε 5 περιπτώσεις πυρκαγιών σε καμινάδες τζακιών, τον Φεβρουάριο σε 11, τον Μάρτιο σε 13, τον Οκτώβριο σε 4, τον Νοέμβριο σε 8 και τον Δεκέμβριο σε 9, που προκάλεσαν μικρότερες ή μεγαλύτερες ζημιές κατά περίπτωση. Υπήρχαν βεβαίως και περιστατικά στα οποία δεν χρειάστηκε καν να βγει η μάνικα για το νερό, αφού οι ιδιοκτήτες απλώς τρόμαξαν επειδή κάπνισε πολύ το τζάκι τους.

 

Η εμπειρία των πυροσβεστών

 

Οι πυροσβέστες έχουν πλέον αποκτήσει πλούσια… εμπειρία σε πυρκαγιές από τζάκια σε σπίτια. Όπως εξηγούν, οι φωτιές προκαλούνται από μέσα προς τα έξω. Δηλαδή οι ιδιώτες, δεν συντηρούν τα τζάκια, δεν τα καθαρίζουν και ταυτόχρονα ανάβουν μεγάλες φωτιές ή ψήνουν, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται αιθάλη στο εσωτερικό της καμινάδας και να αναφλέγεται. Η φωτιά φθάνει μέχρι την καμινάδα, η οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων έχει επένδυση από υαλοβάμβακα -κι όχι από πετροβάμβακα που δεν καίγεται- και έτσι δημιουργούνται μικρές εκρήξεις και τελικώς προκαλείται φωτιά.

 

Συντήρηση – συχνός καθαρισμός

 

Οι ειδικοί εξηγούν ότι και το τζάκι χρειάζεται συντήρηση. Θα πρέπει να γίνεται τακτικός και σωστός καθαρισμός, προκειμένου να απομακρύνεται η «μάκα» (η καπνιά δηλαδή που συγκεντρώνεται στα τοιχώματα). Αυτό γίνεται με ειδικές βούρτσες από ειδικά συνεργεία καθαρισμού, ώστε ο καθαρισμός να είναι σωστός. Υπάρχουν βέβαια και οι παστίλιες που όμως θεωρούνται καρκινογόνες και έτσι συνίσταται ο… πατροπαράδοτος καθαρισμός. Συστήνεται δε, οι ιδιώτες να μην αφήνουν ποτέ το τζάκι αναμμένο φεύγοντας από τα σπίτια τους. Κανείς και ποτέ δεν ξέρει τι του επιφυλάσσει η τύχη… Καλό επίσης είναι, να αποφεύγονται οι μεγάλες, ψηλές φωτιές ή η καύση σκουπιδιών και χαρτόκουτων μέσα στην εστία του τζακιού ή το ψήσιμο φαγητών. Οι μερακλήδες που δεν θέλουν να κόψουν την αγαπημένη συνήθεια του ψησίματος στο τζάκι, μάλλον θα πρέπει να είναι ακόμη πιο συνεπείς στο συχνό καθαρισμό του εσωτερικού του τζακιού και της καμινάδας.

 

Προηγούμενο άρθρο Ελληνικός ορειβατικός σύλλογος Καρδίτσας: Πεζοπορία Απιδιά-Παλιαπιδιά
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη μαθητών στο Δημαρχείο Παλαμά