Ανοίγει ο δρόμος για υδροπλάνα στη Λίμνη Πλαστήρα


Ιδιώτες, εταιρείες, δήμοι, περιφέρειες, ενώσεις προσώπων αλλά και το δημόσιο θα μπορούν να δημιουργούν και να λειτουργούν υδατοδρόμια με άδειες 10 ετών σε ολόκληρη την Ελλάδα υπό περιβαλλοντικά ελαστικές, αλλά γραφειοκρατικά σκληρές προϋποθέσεις, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του Υπ. Υποδομών και Ανάπτυξης που παρουσίασε «Το Βήμα». Τα υδατοδρόμια θα μπορούν να γίνουν ακόμη και με ΣΔΙΤ ή με fast track, ενώ θεσπίζεται η χρήση των «υδάτινων πεδίων» (δεν θα απαιτείται άδεια) όπου τα υδροπλάνα θα μπορούν να κάνουν προσθαλάσσωση και αποθαλάσσωση, υπό αυστηρούς κανόνες σχετικά με την δημόσια ασφάλεια. Η άδεια λειτουργίας υδατοδρομίου θα δίνεται με κοινή απόφαση των υπουργών υποδομών – ανάπτυξης και ναυτιλίας, ενώ όταν θα αφορά υδατοδρόμιο σε λίμνη, η άδεια θα δίδεται από τον πρώτο.

 

Με πλαφόν η τιμολόγηση

 

Ο Φορέας Λειτουργίας Υδατοδρομίου θα καθορίζει τα τιμολόγια των παρεχόμενων από αυτόν υπηρεσιών, το ύψος των οποίων δεν μπορεί να είναι κατώτερο ή ανώτερο από αυτό που ορίζεται με κοινή απόφαση των Υπ. Οικονομικών, Υποδομών – Ανάπτυξης και Ναυτιλίας. «Για τον καθορισμό των τιμών παροχής υπηρεσιών κάθε υδατοδρομίου λαμβάνονται ιδίως υπόψη ο αριθμός των επιβατών, το βάρος των μεταφερόμενου φορτίου και ταχυδρομείου καθώς και τα φυσικά χαρακτηριστικά των αεροσκαφών», σημειώνεται στο σχέδιο νόμου. Για κάθε αναχωρούντα επιβάτη από υδατοδρόμιο καταβάλλεται υπέρ του δημοσίου τέλος ίσο με 5% του καθαρού ναύλου, που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο δρομολόγιο. Το ίδιο ποσό καταβάλλεται για κάθε επιβάτη και στην περίπτωση ολικής ναύλωσης αεροσκάφους, ανεξάρτητα από το ποσό που καταβλήθηκε. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ναυτιλίας, Υποδομών – Ανάπτυξης καθορίζονται οι υπόχρεοι απόδοσης του τέλους, ο τρόπος και ο χρόνος απόδοσής του, τυχόν απαλλαγές εκ του τέλους, καθώς και οι κυρώσεις εκπρόθεσμης, ανακριβούς ή μη αποδόσεως του τέλους.

 

Εφημ. Κόσμος

Προηγούμενο άρθρο Επιστολή διαμαρτυρίας για τους αγροτικούς γιατρούς - Από τους Προέδρους Πετρωτού, Καληκώμης και Ελληνικών στον Υπ. Υγείας
Επόμενο άρθρο Το δρόμο σου και το δρόμο μας κ. Γκαραγκάνη ….