Άμεση καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ στους οικοδόμους

13 Απριλίου 2020

Δεκάδες είναι οι καταγγελίες που έρχονται στο Συνδικάτο από συναδέλφους οι οποίοι έχουν διακόψει την εργασία τους λόγω αντικειμενικών δυσκολιών από τα μέτρα, που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ταυτόχρονα, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα η πλειοψηφία των οικοδόμων μένουν εκτός της ενίσχυσης των 800 ευρώ, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης στις 31/3/2020.

Πιο συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο μέρος των οικοδόμων εργάζεται με μεροκάματο στην ιδιωτική οικοδομή χωρίς σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, με αποτέλεσμα αυτοί που έχουν διακόψει την εργασία τους να μην καλύπτονται τυπικά από την Π.Ν.Π. Δεν είναι αυτοαπασχολούμενοι, ασφαλίζονται από τον ιδιοκτήτη του ιδιωτικού οικοδομοτεχνικού έργου, που είναι φυσικό πρόσωπο.

Επίσης, υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι με σύμβαση σε τεχνική εταιρεία, η οποία έχει αναλάβει εργολαβικά ένα έργο, του οποίου οι εργασίες έχουν σταματήσει με υπαιτιότητα του ιδιοκτήτη όχι της εταιρείας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μη δουλεύουν αλλά να μην έχουν και αναστολή σύμβασης. Στην ουσία βρίσκονται σε άδεια άνευ αποδοχών.

Τέλος, πολλοί οικοδόμοι παραμένουν άνεργοι όλη αυτή την περίοδο,  χωρίς καμία στήριξη, χωρίς δικαίωμα επιδότησης από τον ΟΑΕΔ.

Είναι επείγουσα ανάγκη να ληφθούν μέτρα οικονομικής στήριξης όλων αυτών των συναδέλφων μας. Παρά τις δημόσιες προσωπικές δεσμεύσεις του Υπουργού Οικονομικών ότι οι οικοδόμοι θα ενταχθούν στο πλαίσιο προστασίας, λόγω της διακοπής της εργασίας τους συνέπεια του κορονοϊού, αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Γι’ αυτό το λόγο,  με βάση τα παραπάνω, προχωράμε σε παράσταση διαμαρτυρίας (μέρα …ώρα…μέρος)

Απαιτούμε, εδώ και τώρα, μέτρα ουσιαστικής στήριξης και προστασίας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού. Να δοθούν τα 800 ευρώ στους οικοδόμους που σταμάτησαν την δουλειά τους και στους άνεργους που δεν έχουν καμιά επιδότηση από τον ΟΑΕΔ.

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Νοέμβριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30EC