Ειδήσεις

Έλαμψαν επί σκηνής τα παιδιά του θεατρικού Γυμνασίου και Λυκείου Ιτέας


Την Πέμπτη 23 Ιουνίου, στην κατάμεστη αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Ιτέας Καρδίτσας, η θεατρική Ομάδα του Γυμνασίου Λυκειακών Τάξεων Ιτέας, έκλεισε την εξαιρετικά δημιουργική και επιτυχή σχολική χρονιά, παρουσιάζοντας το θεατρικό έργο του σπουδαίου Ισπανού ποιητή, δραματουργού μουσικού και θεατρικού συγγραφέα FedericoGarciaLorca  «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα».

Το σπίτι της BernardaAlba, γραμμένο λίγο πριν το θάνατο του Lorca το 1936 και εκδιδόμενο το 1945, προσωπογραφεί τις δυο όψεις του φρανκικού καθεστώτος: ο τύρρανος, οι υποταγμένοι, οι ανυπότακτοι. Τα κεντρικά θέματα του Lorca είναι η αγάπη, η περηφάνια, το πάθος και ο βίαιος θάνατος, τα οποία σημάδεψαν και τη δική του ζωή. Στον ποιητικό και σουρεαλιστικό κόσμο του Λόρκα, η οικογένεια και η κοινωνία τυραννάει όσους το αξίζουν και μόνο λίγοι μπορούν να διεκδικήσουν την ελευθερία και μπορούν να πληρώσουν το τίμημα γι’ αυτήν.

Πέντε κόρες και η μητέρα τους βασανίζονται από ερωτικό πάθος, αντιζηλία και μοναξιά. Στο πρόσωπο των θυγατέρων της καταπιεστικής Μπερνάρντα, ο Λόρκα αφηγείται μια μοναδική ερωτική ιστορία, μόνο που ο έρωτας μετατρέπεται σε συμφορά, η υπακοή γίνεται συνενοχή και η μητρότητα έγκλημα…

Οι μαθήτριες καθήλωσαν το κοινό με το αδιαμφισβήτητο ταλέντο τους, το πάθος και η αγάπη τους για το θέατρο εμφανή σε κάθε στιγμή του έργου, οι εντυπώσεις άριστες και τα συναισθήματα που προκλήθηκαν εξαιρετικά.

Οι ρόλοι ερμηνεύτηκαν ως εξής: Μπερνάρντα: Εύα Μακρή, Μαρτύριο: Γεωργία Ντινοπούλου, Αδέλα: Δήμητρα Μπαλαντίνα, Πόνθια: ΑνδριάνναΡεβενήσιου, Ανγκούστιας: Στεφανία Αρχοντή, Αμέλια: Αγγελική Τρελλοπούλου, Μαγδαλένα: Εύα Μπεράτη, Χοσέφα: Σωτηρία Παλικαρά, Υπηρέτρια: ΝικολέτταΝτινοπούλου,Γειτόνισσες: Εύα Μουσίτσα & Ελευθερία Σπυροπούλου.

Την επιμέλεια της  παράστασης είχε η εκπαιδευτικός του σχολείου κ. Άννα Καραμούρτου.

Ο Διευθυντής του σχολείου, κ. Γεώργιος Βαλαράκος εξήρε το ζήλο των μαθητών, επαίνεσε την αγάπη τους για το θέατρο και τόνισε πως στους  δύσκολους καιρούς που περνά η κοινωνία , το σχολείο μπορεί να αποτελέσει κοιτίδα πολισμού. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καρδίτσας κ. Μιχαήλ Παπανούσκας, ο οποίος τόνισε πως η μόρφωση δεν αποκτάται μόνο μέσα από το μάθημα, αλλά και μέσα από εκδηλώσεις που διοργανώνονται από μαθητές και εκπαιδευτικούς, αφού κι αυτές αφήνουν γνώσεις και αναμνήσεις αναλλοίωτες από το χρόνο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Σακελλαρίου Γεώργιος , οι Αντιδήμαρχοι, κ.κ. Καραΐσκου Φωτεινή, Τσιρώνης Ιάσωνας, Λωρίδας Αντώνιος,  ο Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Ιτέας, κ. Λύτρας Ευάγγελος, ο Αιδεσιμότατος κ. Γερούκης Βασίλειος  , ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής κ. κ. Κοντοβάιος Θωμάς, ο πρόεδρος Πολιτιστικού –  Μορφωτικού Συλλόγου Ιτέας, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, γονείς , μαθητές, οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου καθώς και πλήθος φίλων.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως συντέλεσαν στην επιτυχή περάτωση της εκδήλωσης πολλές ευγενικές χορηγίες, όπως του Λαογραφικό Μουσείο Ιτέας (έπιπλα), του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιτέας (σκηνή), των κ. Παύλου Σαμαρά και Ηλία Μακρή (μικροφωνική και ηχητική εγκατάσταση) , του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίου Ιτέας (σκηνογραφία), καθώς και άλλων μελών της τοπικής κοινωνίας.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ημερίδα του Συλλόγου Γυναικών Παλαμά
Επόμενο άρθρο Ένα εισιτήριο το θέμα της νέας δράσης της 5η Καλοκαιρινής Εκστρατείας