Πρωτοσέλιδο

Έργα προστασίας σε Πηνειό και Ενιπέα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας


Υπεγράφη από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό η σύμβαση για την κατασκευή του έργου: «Απομάκρυνση απορριμμάτων, μπαζών και βλάστησης από την κοίτη των ποταμών Ενιπέα και Πηνειού και συντήρηση θυροφράγματος Πυργακίου», προϋπολογισμού 246.000,00 €. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Θεσσαλίας και αυτό υλοποιείται με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Με το έργα αυτά επιτυγχάνουμε δυο στόχους. Αφενός την αντιπλημμυρική προστασία οικισμών και καλλιεργειών της περιοχής και αφετέρου την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων που ταλαιπωρούν τις περιοχές αυτές. Επειδή, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις την 20η και 21η Μαΐου 2016 στην περιοχή των Φαρσάλων και  το πλημμυρικό φαινόμενο στην κοίτη του Ενιπέα ποταμού, προέκυψαν καταστροφές και βλάβες στην κοίτη και τα αναχώματα του ποταμού θα ενταχθούν στο έργο  και οι πλέον επείγουσες επεμβάσεις για την αποκατάσταση των ζημιών, πρωτίστως των  αναχωμάτων σε θέσεις που διαπιστώθηκε ολική καταστροφή τους».

Το έργο περιλαμβάνει εργασίες καθαρισμού της κοίτης του Ενιπέα ποταμού από φερτά υλικά, απορρίμματα, μπάζα και αυτοφυή βλάστηση (φυτά, θάμνους, δενδρίλια)  στις παρακάτω σποραδικές θέσεις  πλησίον των οικισμών  α)  στο  Δ.Δ . Βασιλή στο  εφαπτόμενο τμήμα της κοίτης  στον οικισμό καθώς και η αποκατάσταση των φθορών του αριστερού αναχώματος,  β) στο τμήμα της κοίτης κατάντη και ανάντη της γέφυρας  Ευυδρίου στο Δ.Δ. Ευυδρίου σε μήκος περίπου 600μ. γ) κατάντη του θυροφράγματος  Πυργακίου στο Δ.Δ. Πυργακίου σε μήκος περίπου 350μ. και δ) κατάντη της γέφυρας Υπέρειας σε σποραδικά σημεία.

Αριστερά και δεξιά του θυρόφραγματος Πυργακίου  θα κατασκευασθεί κοιτόστρωση και ενισχυτική δοκός για την προστασία της.  Η κοιτόστρωση θα κατασκευασθεί στο ύψος των πτερυγοτοίχων ώστε να γίνεται ομαλή η ροή των υδάτων κατά την υπερχείλιση. Επίσης θα τοποθετηθούν συρματοκύλινδροι στο πρανές του αριστερού αναχώματος και στο πρανές της δεξιάς όχθης εάν απαιτηθεί στη θέση του θυροφράγματος.  Ακόμη θα τροποποιηθεί η χαράξη της υφισταμένης  αγροτικής οδού,  η οποία διέρχεται του αριστερού αναχώματος και συνεχίζει επί του πρανούς της βαθείας κοίτης κατάντη του θυροφράγματος Πυργακίου.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Σεμινάριο για την Τεχνολογία των ΕΜ®
Επόμενο άρθρο Με επιτυχία ενημερωτικές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στη Θεσσαλία