Ειδήσεις

Έτοιμο να παραδοθεί το νέο κλειστό στην Αγ. Παρασκευή


Το χώρο του νέου κλειστού γυμναστηρίου Καρδίτσας επισκέφτηκε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΔΟΠΑΚ κ. Ι. Ρόβα και τον ανάδοχο του έργου. Όπως ενημέρωσε ο ανάδοχος το έργο στο βασικό του τμήμα, που αφορά στο κτίριο και στις υποδομές του, είναι πλέον έτοιμο να παραδοθεί προς χρήση. Υπάρχει η εκκρεμότητα με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, για τον οποίο όμως έχει εγκριθεί η συμπληρωματική σύμβαση μετά από τις ενέργειες της δημοτικής αρχής, που παρενέβη ώστε να εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα καθώς αρχικά είχε απορριφθεί. Ο Δήμαρχος ενημερώθηκε αναλυτικά από τον εργολάβο για τις δυνατότητες του νέου κλειστού. Στη συνέχεια δήλωσε: “Βρεθήκαμε σήμερα στο χώρο του νέου κλειστού γυμναστηρίου της πόλης μας. Πρόκειται στην κυριολεξία για ένα κόσμημα που θα προσφέρει πολλά στο χώρο του αθλητισμού, τόσο του επαγγελματικού όσο και του ερασιτεχνικού. Η ολοκλήρωση και η λειτουργία του κλειστού σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου τον οποίο θα καταφέρουμε να διαμορφώσουμε μέσω της συμπληρωματικής σύμβασης που πετύχαμε τελικά να εγκριθεί θα αλλάξει και την εικόνα όλης της περιοχής την οποία και θα αναβαθμίσει σημαντικά. Θα ήθελα να τονίσω πως το κλειστό γυμναστήριο είναι ένα έργο το οποίο για να ολοκληρωθεί απαιτήθηκε η ουσιαστική στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Περιφερειάρχη κ. Αγοραστού τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω για το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή πίστεψε στο έργο και το χρηματοδότησε από πιστώσεις της περιφέρειας. Έτσι σήμερα εμείς ως δημοτική αρχή μπορούμε να παραδώσουμε προς χρήση στους αθλητές μας  αλλά και στους δημότες μας  ένα τόσο μεγάλο έργο. Το έργο θα παραδοθεί προς χρήση εντός των ημερών.

 

Το νέο Κλειστό  Γυμναστήριο

 

Το κτίριο είναι ορθογωνικό διαστάσεων 59,10χ71,60 από οπλισμένο σκυρόδεμα με αναρτημένη μεταλλική οροφή , σε οικόπεδο επιφανείας 20.785,80μ2

Από στατικής πλευράς το κτίριο όπως σχεδιάστηκε αποτελείται από πέντε ανεξάρτητα τμήματα που συνδέονται μεταξύ τους με το φορέα της στέγης. Όλος ο χώρος καλύπτεται από μεταλλική δικτυωτή στέγη. Ο φορέας της στέγης αποτελείται από επάλληλα επίπεδα δικτυώματα ατρακτοειδούς σχήματος που στο ένα άκρο εδράζονται σε σύστημα αναρτημένων μεταλλικών προβόλων. Το όλο σύστημα της ανάρτησης αγκυρώνεται στη βάση της θεμελίωσης με ελκυστήρες. Η επικάλυψη της στέγης γίνεται με διάτρητο τραπεζοειδές χαλυβδοέλασμα και καλύπτεται με πλάκες πετροβάμβακα και στεγανωτική μεμβράνη. Οι πλαϊνές πλαγιοκαλύψεις κατασκευάστηκαν από σύνθετα πανέλα από εσωτερικές κασέτες  μερικές εκ των οποίων είναι διάτρητες σύμφωνα με την ακουστική μελέτη του χώρου για την ηχοαπορροφηση, πλάκες πετροβάμβακα 9 εκ. και εξωτερικά προβαμμένη γαλβανισμένη λαμαρίνα τραπεζοειδούς μορφής.

 

Από αρχιτεκτονικής πλευράς υπάρχουν 4 λειτουργικές ενότητες

 

Α) κύρια αίθουσα γυμναστηρίου αθλοπαιδιών και γυμναστικής-κερκίδες

Ο χώρος της κύριας αίθουσας διαθέτει αρένα διαστάσεων 30χ46μ ανταποκρινόμενη στις προδιαγραφές για διεξαγωγή αγώνων χειροσφαίρισης, καλαθοσφαίρισης, και πετοσφαίρισης δυναμικότητας 3007 θέσεων εκ των οποίων μόνιμες κερκίδες 2505 θέσεων και πτυσσόμενες 502 θέσεις θεατών. Από τις 2505 σταθερές θέσεις , οι 12 είναι ΑΜΕΑ οι 58 δημοσιογράφων και άλλες 108 διακεκριμένους θεατές(VIP) με ελεγχόμενη πρόσβαση. Προβλέπονται όλες οι απαραίτητες έξοδοι διαφυγής κοινού σύμφωνα με τις διατάξεις παθητικής πυροπροστασίας με κύριο προσόν την δυνατότητα εξυπηρέτησης 4680 θεατών σε περίπτωση συναυλίας.

 

Β) συγκρότημα βοηθητικών χώρων της αίθουσας

Περιλαμβάνει χώρους εξυπηρέτησης αθλουμένων, προπονητών, διαιτητών και τοποθετούνται κάτω από το κλίτος των σταθερών κερκίδων. Επίσης υπάρχουν Η/Μ χώροι, ψυχροστάσιο, λεβητοστάσιο, μετασχηματιστών κλπ. Καθώς και τα γραφεία της διοίκησης , των δημοσιογράφων και VIP για τους οποίους προβλέπεται ανεξάρτητη είσοδος.

 

Γ) συγκρότημα χώρων θεατών

Περιλαμβάνει τους χώρους κοινού, είσοδοι ,foyers, χώροι υγιεινής, κυλικείο ,bar  κλπ. Υπάρχει εντευκτήριο αίθουσα συναθροίσεων 118 θέσεων καθήμενου ακροατηρίου και 5 θέσεων ομιλητών. Η αίθουσα διαθέτει θάλαμο προβολών και έχει ανεξάρτητη είσοδο ώστε να λειτουργεί σε περιόδους που το υπόλοιπο γυμναστήριο είναι κλειστό. Στο πάνω μέρος της Κερκίδας με μπλε καθίσματα είναι γραμμένη η λέξη “Καρδίτσα”. Το κλειστό αναμένεται να παραδοθεί προς χρήση τις επόμενες ημέρες.

 

Δ) περιβάλλων χώρος

Διαμορφώνεται έτσι ώστε να υπάρχει άνετη πρόσβαση σε άτομα με ειδικές ανάγκες,  καθώς και πρόσβαση τροφοδοσίας στο επίπεδο της αρένας για εκδηλώσεις, των χώρων φύλαξης αθλητικού εξοπλισμού και των Η/Μ εγκαταστάσεων. Ο συνολικός χώρος των χώρων στάθμευσης είναι: 115 θέσεις αυτοκινήτων κοινού. 10 θέσεις σταθμ αυτοκ, VIP’S, 11 θέσεις ΑΜΕΑ. Τέλος υπάρχουν και 4 θέσεις εκδοτηρίων.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ανανεώνεται ο στόλος των περιπολικών της ΕΛ.ΑΣ στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Σύσκεψη της ΕΟΑΣΚ για την τιμή του βαμβακιού