Ειδήσεις

Σύσκεψη της ΕΟΑΣΚ για την τιμή του βαμβακιού


   Το Δ.Σ. της Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας  έδωσε συνέντευξη τύπου την Τρίτη 17 Σεπτέμβρη, καλώντας τους αγροτικούς συλλόγους της Καρδίτσας σε σύσκεψη για την χαμηλή τιμή του βαμβακιού.

Στην συνέντευξη τονίστηκε: «Το Δ.Σ. της Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας  συνεδρίασε πρόσφατα όπου συζητήθηκαν τα οξυμμένα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων. Αποφασίστηκε να καλέσει τους Αγροτικούς Συλλόγους καθώς και αγρότες να συμμετέχουν στην Σύσκεψη που πραγματοποιείται την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου και ώρα  7.30’ μμ στο Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων στο Παλαμά, με θέμα τις χαμηλές- εξευτελιστικές τιμές στο βαμβάκι. 

Είναι απαραίτητο ως οργανωμένο αγροτικό κίνημα να δώσουμε την δική μας απάντηση. Να συζητήσουμε και να οργανώσουμε την διεκδίκηση μας για τις σύγχρονες ανάγκες μας που δεν χωράνε στις πολιτικές που κλέβουν το εισόδημα μας.

Σε μια περίοδο που τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουμε οξύνονται από τις πολιτικές της κάθε κυβέρνησης, και η αναθεώρηση της ΚΑΠ της Ε.Ε θα κινείται σε ακόμη χειρότερη κατεύθυνση με μείωση των ενισχύσεων, αφού μας παίρνουν από την τσέπη μας πάνω από το 50% του εισοδήματος μας, μέσα από την άγρια φοροληστεία, το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής στα μέσα και εφόδια και το πετρέλαιο να έχει φτάσει ως και 1,50 ευρώ το λίτρο, κλπ.

       Έχουμε και φέτος (όπως και τα προηγούμενα χρόνια) το αίσχος των ανοιχτών και εν τέλει χαμηλών τιμών στα προϊόντα μας που φτάνει στο βαμβάκι οι εκκοκκιστές να πληρώνουν κάτω από 0,40 ευρώ το κιλό.

Μία μας λέγανε πως για όλα φταίει η κρίση στην Ελλάδα και μας αφαιμάξανε, την άλλη πως φταίει η κρίση στη Τουρκία, τώρα πως είναι χαμηλή η χρηματιστηριακή τιμή. Αλήθεια πόσο θα πληρώνουμε εμείς τους ανταγωνισμούς τους και τις κρίσης τους; Έτσι μια χούφτα βιομηχάνων, εμπόρων, εκκοκκιστών κερδοσκοπούν με τις ευλογίες των κυβερνήσεων σε βάρος μας, ουσιαστικά εκμεταλλεύονται τη δουλειά και τον κόπο μας.

Δεν γνωρίζετε κύριοι και αυτής της κυβέρνησης της ΝΔ πως οι περισσότεροι αγροτοκτηνοτρόφοι οδηγήθηκαν στο ξεκλήρισμα, στη φτωχοποίηση και στην εξαθλίωση όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τις πολιτικές σας και τώρα για να καλλιεργήσουν δανείζονται χρήματα και παίρνουν εφόδια κλπ (με τα γνωστά επακόλουθα) από τους μεγαλέμπορους – βιομήχανους;

Οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια με τις πολιτικές τους:

  • κατάργησαν τους Οργανισμούς και δεν υπάρχει καμία προστασία ως προς την τιμή.
  • Κατάργησαν τις όποιες εγγυημένες τιμές και την σύνδεση με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που υπήρχαν στα προϊόντα και τώρα λένε πως είναι ανεδαφικό το αίτημα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για κατώτατες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος και ένα εισόδημα για να ζήσουμε με άμεση πληρωμή στην πώληση του προϊόντος. Δηλαδή είναι λογικό αυτό που ζούμε όλα αυτά τα χρόνια και δεν μπορούμε να επιβιώσουμε για να αισχροκερδούν οι λίγοι και εκλεκτοί εκμεταλλευτές μας. 
  • Αυτοί έδωσαν το δικαίωμα να διπλοτιμολογείται-τριπλοτιμολογείται ένα προϊόν ή να δίνεται μια προκαταβολή και για τα υπόλοιπα …«βλέπουμε».
  • Αυτοί είναι που μείωσαν την εκκοκκιστική περίοδο και κατάργησαν τις εγγυητικές επιταγές των βιομηχάνων – μεγαλεμπόρων  και είμαστε απροστάτευτοι στα όποια «κανόνια» σκάσουν, όπως έγινε σε διάφορα προϊόντα.

Η Διεπαγγελματική (αλήθεια ποιος τους εξέλεξε) που ευαγγελίζονται (έβγαλε και ανακοίνωση !!!), δεν λύνει το πρόβλημα ούτε έχει αρμοδιότητα στην τιμή και βεβαίως όπως σε κάθε διεπαγγελματική έχουν βάλει τον λύκο (εκκοκκιστές) να διαπραγματεύεται με το πρόβατο (αγρότες) και όλοι γνωρίζουμε το αποτέλεσμα. Αλήθεια κύριοι της διεπαγγελματικής μόνο η υγρασία είναι στα ποιοτικά χαρακτηριστικά;

Δεν δίνουμε καμιά πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση (ήδη έχει δώσει δήγματα π.χ. αύξηση της ΔΕΗ) γιατί μέσα από την εμπειρία μας δεν έχουμε αυταπάτες για τον ρόλο των κυβερνήσεων που στέκονται εχθρικά απέναντι μας αφού δίνουν «γη και ύδωρ» στους επιχειρηματίες, τις τράπεζες, τους εκμεταλλευτές μας.

Απέναντι μας έχουμε επίσης τα κάθε λογής παπαγαλάκια που στρέφονται πάλι εναντίων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και των στελεχών του, γιατί συμφωνούνε με τις πολιτικές που εφαρμόζονται και θέλουν να χτυπηθεί η οργάνωση και ο αγώνας με σαφή περιεχόμενο και προσανατολισμό διεκδίκησης και ανατροπής αυτής της πολιτικής που εκφράζεται και μέσα από την ΚΑΠ της ΕΕ.

Επειδή έχουμε τα ίδια κοινά προβλήματα  με τους εργαζόμενους στην φορολογία, το ασφαλιστικό, το κόστος ζωής, τα χαράτσια, το μειωμένο εισόδημα, τους πλειστηριασμούς, το ρεύμα, το νερό, την υγεία και την μόρφωση των παιδιών μας, θέλουμε να συμβάλουμε να δυναμώσει η κοινή δράση και συμμαχία, μέσα από κοινές πρωτοβουλίες που μπορούμε και πρέπει να οργανώσουμε μπορεί να δώσει δύναμη και προοπτική στον αγώνα μας, να φέρει αποτελέσματα, να ανοίξει τον δρόμο ώστε να γίνουμε οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του τεράστιου πλούτου που παράγουμε ενώ σήμερα μας κλέβουν τον ιδρώτα μας.

Γι’ αυτό τους θέλουμε μαζί μας, γιατί και αυτοί πλήττονται από τις αντιλαϊκές πολιτικές που υλοποιούνται, όπως γίνεται και τώρα μέσα από τα νομοσχέδια της κυβέρνησης που ουσιαστικά θέλει να τους τσακίσει και αυτούς κάθε δικαίωμα στην εργασία και στη διεκδίκηση τους συμφώνα με τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες τους. Θα είμαστε δίπλα τους στους αγώνες που ετοιμάζουν, στην κινητοποίηση της Τετάρτης και σε κάθε μελλοντική.

Έχουμε την θέληση και την δύναμη να σταματήσουμε την επίθεση στην ζωή και στα δικαιώματα μας. Έχουμε την θέληση και την δύναμη να επιβάλλουμε λύσεις και ικανοποίηση των δίκαιων και ζωτικών αιτημάτων που διεκδικούμε, όπως έχει γίνει πολλές φορές ως τώρα. Απαραίτητη προϋπόθεση το δυνάμωμα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, των αγροτικών συλλόγων, στην ενότητας και δράσης μας, που συνειδητοποιούμε ότι όλα αυτά που βιώνουμε τσακίζουν την ζωή μας και καταλαβαίνουμε πως ότι κατακτήσαμε ως τώρα ήταν αποτέλεσμα σκληρών μαζικών πολυήμερων αγώνων και μπλόκων.

Όλοι να δώσουμε βροντερό παρών την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου και ώρα  7.30’ μμ στο Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων στο Παλαμά, με θέμα τις χαμηλές- εξευτελιστικές τιμές στο βαμβάκι.

            Διεκδικούμε:    

      Κατώτατες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος και ένα εισόδημα για να ζήσουμε με άμεση πληρωμή στην πώληση του προϊόντος και σύμφωνα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

       Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος που οφείλεται σε μείωση των τιμών και σε ζημιές στην παραγωγή που γίνονται χωρίς να υπάρχει ευθύνη των παραγωγών.

 

Προηγούμενο άρθρο Έτοιμο να παραδοθεί το νέο κλειστό στην Αγ. Παρασκευή
Επόμενο άρθρο Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών είχε ο Δήμαρχος Καρδίτσας