Ειδήσεις

Ανάβαση του ΕΟΣΚ στο κακοτράχαλο Ντεληδήμι Αργιθέας


Την Κυριακή 2 Οκτώβρη πολυπληθής ομάδα, από 27 μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας (ΕΟΣΚ), πραγματοποίησε ανάβαση στην κορυφή Ντεληδήμι της Αργιθέας που υψώνεται στα 2163 μέτρα. Η πορεία ξεκίνησε από τη θέση Τρία Σύνορα, τρία χιλιόμετρα νότια του Πετρίλου, στα όρια Καρδίτσας Ευρυτανίας και κάλυψε απόσταση δεκαπέντε χιλιομέτρων με συνολική υψομετρική ανύψωση 880 μέτρα!

Ξημερώματα Κυριακής τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου βρέθηκαν στο σημείο συνάντησης, στο Αθλητικό πάρκο. Μετά την σύμπτυξη και  επιβίβαση στα αυτοκίνητα η ανατολή του ηλίου βρήκε την ομάδα κάπου πάνω από το Μουζάκι. Μέσω του αυχένα του Αγίου Νικολάου, στροφή για Πετρίλια, το όμορφο Αγραφιώτικο χωριό, και συνέχεια μέσω χωματόδρομου μέχρι την θέση Τρία Σύνορα. Εκεί αφέθηκαν τα αυτοκίνητα και με πολύ καλή διάθεση ξεκίνησε η πορεία, που για πολλά μέλη της ομάδας, ειδικά τα πιο νέα, θα ήταν μια καλή δοκιμασία. Το Ντεληδήμι υψώνεται αγέρωχο ανάμεσα στα χωριά Πετρίλο, Φουντωτό, Λεοντίτο και Τροβάτο Ευρυτανίας μόνο σε υπερθετικό βαθμό μπορεί να περιγραφούν οι χαώδεις γκρεμοί της βόρειας πλευράς και οι απόκρυμνες κορυφές που από την μεριά που ξεκίνησε η ανάβαση, αποτελούν το πέταλο των κορυφογραμμών από το Τσμί (1911μ.) ως το Ντεληδήμι, το Σαλαγιάννη 2130μ.) και το Ζερβό(1763μ.). Εκτός από τα κοράκια που είδαμε να πετούν κράζοντας, κάποια στιγμή φάνηκε να μας παρακολουθεί για δευτερόλεπτα και ένα μοναχικό όρνιο…  Πέρα από αυτά μόνο κάποια τολμηρά κατσίκια θα μπορούσαν να σκαρφαλώσουν εκεί. Όσο ψήλωνε ο ήλιος τόσο η ομάδα προχωρούσε θαυμάζοντας σε κάθε βήμα το επιβλητικό τοπίο. Το μονοπάτι αρχικά είναι αμυδρό και στη συνέχεια απλά ακολουθούμε την κορυφογραμμή. Υπάρχουν αρκετά σκαμπανεβάσματα που είναι και η αιτία να δυσκολεύει η ανάβαση. Ευχάριστη η συνάντηση με τον Βαγγέλη, τον βοσκό που ανεβάζει το κοπάδι του από το Πετρίλο. Τα άγρια σκυλιά του γαυγίζουν ως πιστοί φύλακες υπερασπιζόμενα τα ζωντανά, αλλά γίνονται φιλικά όταν διαπιστώσουν τις καλές μας διαθέσεις. Μετά από πολλές στάσεις φτάνουμε στην βάση του τελικού κώνου της κορυφής που προσεγγίζεται από την απόκρημνη αλλά βατή νότια πλευρά. Μετά από τέσσερες περίπου ώρες κοπιαστική ανάβαση η ομάδα βρίσκεται  στην κορυφή, συμπεριλαμβανομένου και του πιο νεαρού μέλους της, ηλικίας 9 ετών. Από εδώ δεν μπορεί να μην ενθουσιαστεί κανείς με την θάλασσα των αμέτρητων βουνών στις τέσσερις μεριές του ορίζοντα. Στην κορυφή τοποθετήθηκε μεταλλικό κουτί με βιβλίο εντυπώσεων όπου αναγράφηκαν τα ονόματα των ορειβατών. Η ηλιόλουστη μέρα επέτρεψε για αρκετή ώρα την χαλάρωση στην κορυφή. Μετά την ομαδική φωτογραφία ακολούθησε η κάθοδος. Στο πέρασμα με τα αυτοκίνητα από το Πετρίλο δεν γινόταν να μην γίνει μια ακόμη τελευταία στάση σε καφενείο του φιλόξενου χωριού, όπου αναπληρώθηκαν με πολύ κέφι οι καμένες θερμίδες…

Οι επόμενες δραστηριότητες του ΕΟΣ Καρδίτσας είναι το Σαββατοκύριακο 8-9 Οκτώβρη  όπου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο σπήλαιο Τετράστομο στην Όθρυ Μαγνησίας. Έχει τέσσερις εισόδους με εύκολη πρόσβαση, πολλά επίπεδα και μεγαλοπρεπείς αίθουσες με διάκοσμο και υπόγεια ύδατα. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ 6936722867 και την Κυριακή 16 Οκτώβρη  θα γίνει ανάβαση στην κορυφή Φλυτζάνι από το Ανθηρό Καρδίτσας με παράλληλο καθαρισμό και σήμανση της διαδρομής. Πληροφορίες στο τηλ 6974110853.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αρχίζουν αύριο τα Συμπόσια στο Αγρόκτημα Βασιλάκου
Επόμενο άρθρο Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη με τους προέδρους των Τ.Κ. του Δ. Καρδίτσας