Ειδήσεις

Απελευθέρωση 30 προσαρμοσμένων ατόμων λαγού


Συνεχίζεται η προσπάθεια του εμπλουτισμού βιοτόπων του νομού μας με θηράματα. Στα πλαίσια της υλοποίησης της εγκεκριμένης από την αρμόδια Δασική Αρχή μελέτης μας απελευθερώθηκαν 30 ακόμη προσαρμοσμένα άτομα λαγού.

Η έκθεση εμπλουτισμού με λαγό, μετά από απόφαση του Δ.Σ του Συλλόγου με ανάθεση, συντάχθηκε από την Δασολόγο της Ζ’ Κ.Ο.Θεσσαλίας κ. Γιούλη Στεργιοπούλου. Πολύτιμη ήταν η συμβολή των υπευθύνων θήρας του Δασαρχείου και της Δ/νσης Δασών Καρδίτσας, οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά με τις παρατηρήσεις τους επί του σχεδίου της μελέτης για την βελτίωσή του.

Η έκθεση προβλέπει την απελευθέρωση 70 συνολικά προσαρμοσμένων λαγών (σε ζεύγη) μετά από τις απαραίτητες διαδικασίες γενετικού και υγειονομικού ελέγχου σε έξι μεγάλες περιοχές – βιοτόπους. Έχουν επιλεγεί κατάλληλοι βιότοποι για λαγό, στους οποίους η παρουσία πληθυσμών του είδους είναι σχετικά μικρή. Οι περιοχές αυτές με ενέργειες των μελών του Δ.Σ. και εθελοντών κυνηγών μας είχαν προετοιμαστεί με τις βασικές και απαραίτητες διαχειριστικές ενέργειες (σπορές, νερό και ρύθμιση των αρπάγων).

Τα άτομα του λαγού προέρχονται τόσο από ιδιωτικό όσο και από το εκτροφείο του Συλλόγου και τα συγκεκριμένα ζώα διαβιούσαν σε συνθήκες εκτατικής εκτροφής και είχαν προσαρμοστεί σε πολύ μεγάλη έκταση και σε ικανοποιητικό βαθμό, γεγονός που φάνηκε αμέσως από την συμπεριφορά τους κατά την φάση της απελευθέρωσης. Η συγκρότηση των συνεργείων για άμεση απελευθέρωση, στην κατάλληλη χρονική στιγμή και ημέρα, απαιτούσε πολλά άτομα, συντονισμό και σχέδιο από τους εμπλεκομένους φορείς, αλλά στέφθηκε από επιτυχία. Στη διαδικασία και στα συνεργεία απελευθέρωσης των λαγών συμμετείχαν, από νωρίς το πρωί, από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Καρδίτσας, εκτός του Προέδρου του, ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας Χρήστος Κότσιαλος και τα μέλη Αποστολίκας Γιώργος, Αρχοντής Δημήτριος, Γούλας Σωτήρης και ο Δασοπόνος μας Κρανίτσας Βασίλειος. Το Δασαρχείο Καρδίτσας συμετείχε με τους Θανασογιώργο Ευάγγελο, Βασιλακόπουλο Δημήτριο και Μπουρναβέα Γεώργιο, οι οποίοι όχι μόνο επέβλεπαν αλλά και βοήθησαν ενεργά στην όλη προσπάθεια και τους ευχαριστούμε θερμά. Ελπίζουμε ότι οι κυνηγοί μας θα σεβαστούν την προσπάθειά μας και θα περιορίσουν τα εκπαιδευτικά τους έτσι ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στα άτομα του είδους να εγκλιματιστούν και να προσαρμοστούν πλήρως στα νέα ενδιαιτήματα.

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 

Προηγούμενο άρθρο Δήλωση του Δομήνικου Βερίλλη για την παραχώρηση του στρατοπέδου Λουμάκη
Επόμενο άρθρο Γαϊδουρινό παγωτό από το τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων