Ειδήσεις

Δήλωση του Δομήνικου Βερίλλη για την παραχώρηση του στρατοπέδου Λουμάκη


Ευτυχώς, που το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Κυβέρνηση ξεπέρασαν τις μέχρι τώρα γραφειοκρατικές καθυστερήσεις  -σχεδόν από το 2010 μέχρι σήμερα – και αποφασίστηκε η απόδοση  του στρατοπέδου  Λουμάκη στο δήμο Καρδίτσας.
Είναι μία θετική εξέλιξη για την πόλη μας. Αλλά δεν πρέπει να
θεωρηθεί σαν μία απλή, μονομερής, παραχώρηση του Ελληνικού Στρατού στο δήμο Καρδίτσας.
Είναι μία επωφελής και για τις δύο πλευρές συμφωνία.

Αποτέλεσμα μεγάλων συζητήσεων, «διαπραγματεύσεων» και προσπαθειών, τουλάχιστον μέχρι την περίοδο που γνωρίζω, όταν ήμουνα στο δήμο της Καρδίτσας.
Γιατί  αποδίδεται, μεν, το στρατόπεδο στο δήμο, αλλά και στο δήμο
Καρδίτσας  είχαμε εγκρίνει το 2010, ως αντάλλαγμα, το Τοπικό
Ρυμοτομικό για την Πολεοδόμηση  του πρώην στρατοπέδου Κιούση. Και το Τοπικό Ρυμοτομικό  δίνει νέους όρους δόμησης και επομένως δυνατότητα εκμετάλλευσης του χώρου από τον Ελληνικό Στρατό.
Επίσης, είχε ολοκληρωθεί η μεταφορά της 60 Μονάδας Επιστράτευσης από το στρατόπεδο Λουμάκη στο στρατόπεδο Ρούσου.  Ενώ παραδόθηκε, την ίδια περίοδο, στο δήμο  η μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την
μετατροπή του πάρκου σε ένα μεγάλο πνεύμονα πρασίνου, όπου μπορούν να χωροθετηθούν πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.
Σήμερα,  που η ηγεσία του Υπουργείου και η Κυβέρνηση αντιμετωπίζουν θετικά τα αιτήματα και τις προτάσεις της Καρδίτσας θα πρέπει παράλληλα με τη  μελλοντική δημιουργία του πάρκου να δοθεί από την Κυβέρνηση μία συνολική και ολοκληρωμένη λύση στις μακροχρόνιες προτάσεις και
τους στόχους της Καρδίτσας:
1ον Για την μεταφορά στην πόλη μας της 61ης Μονάδας Επιστράτευσης.
2ον Για τη Δημιουργία Πολεμικού Μουσείου  Ιστορίας της Καρδίτσας στο χώρο του πρώην διοικητηρίου του στρατοπέδου Λουμάκη, το οποίο υπήρξε η έδρα του ιστορικότερου Συντάγματος του Ελληνικού Στρατού στους δύο Βαλκανικούς Πολέμους και την Μικρασιατική Εκστρατεία.

 

Δομήνικος Βερίλλης, πρώην Δήμαρχος Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Επίκαιρη επερώτηση Κώστα Τσιάρα για αλλαγή πολιτικής στο μεταναστευτικό
Επόμενο άρθρο Απελευθέρωση 30 προσαρμοσμένων ατόμων λαγού