Ειδήσεις

Γ. Παπαδημητρίου : Ο συντελεστής ΦΠΑ στα ζώντα ζώα και στο κρέας


Είναι ανάγκη περισσότερο από ποτέ να διευκρινιστεί αν, η πώληση από τους κτηνοτρόφους προς τις επιχειρήσεις εμπορίας κρέατος (κρεοπωλεία κλπ), υπόκειται σε ΦΠΑ 13% ή 23%.

Με την ΠΟΛ.1160/16.07.15 είχαμε μεγάλες αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ. Σχεδόν όλα τα είδη μεταφέρθηκαν στον υψηλό συντελεστή 23%, αφήνοντας ελάχιστα στο 13%.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει ανακύψει και μας ταλαιπωρεί από το περυσινό καλοκαίρι, είναι ο συντελεστής ΦΠΑ στο κρέας που πουλάνε οι κτηνοτρόφοι. Μα, πουλάνε οι κτηνοτρόφοι κρέας; Μέγα ερώτημα το οποίο θα πρέπει κάποια στιγμή να απαντηθεί…

Ας τα πάρουμε από την αρχή, μπας και μπορέσουμε να καταλήξουμε κάπου.

Έστω είμαι κτηνοτρόφος κανονικού καθεστώτος, με αντικείμενο δραστηριότητας εκτροφή ζώντων (ΚΑΔ 1451100 ζώων Τα ζώντα ζώα έχουν ΦΠΑ 23%. Η φύση της εργασίας μου είναι η εκτροφή ζώων και όχι το εμπόριο κρέατος.

Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1116/10.06.15 ο τεμαχισμός δεν συνιστά βιομηχανική επεξεργασία. Γι’ αυτό και η τιμολόγηση με τη μορφή τεμαχισμού θεωρείται πρωτογενή παραγωγή και φορολογείται ως αγροτικό εισόδημα και όχι ως εμπορική δραστηριότητα.

Κλείνω λοιπόν μια συμφωνία για την πώληση 10 αρνιών. Στην προσπάθεια διαπραγμάτευσης μου ζητώ τιμή π.χ. 5,00€ / Kg πλέον ΦΠΑ, με τα έξοδα του σφαγείου δικά μου, (γνωρίζω ότι τα 3,00€/Kg πλέον ΦΠΑ είναι δικά μου, ενώ με τα άλλα 2,00€ πλέον ΦΠΑ, θα πληρώσω το σφαγείο).  Ο κρεοπώλης από την πλευρά του μου αντιπροτείνει 3,00€ / Kg με τα έξοδα σφαγείου δικά του (ενδεχομένως γνωρίζει ότι η τιμή που θα πετύχει πληρώνοντας αυτός το σφαγείο θα είναι καλύτερη και πιθανόν στο σύνολο να θεωρεί ότι θα πετύχει συνολικό κόστος π.χ. 4,00€ / Kg).

Ετοιμάζω λοιπόν ένα δελτίο αποστολής (ή δελτίο μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων), στο οποίο περιγράφω τα δέκα αρνιά με σκοπό την πώληση στον Α’ κρεοπώλη και τόπο παράδοσης το σφαγείο. Στις παρατηρήσεις δε, αναγράφω ότι η τιμολόγηση θα γίνει στο σφαγείο μετά την ολοκλήρωση της σφαγής, προκειμένου να γνωρίζω τα ακριβή κιλά του βάρους.

Με την ολοκλήρωση της σφαγής προκύπτουν 100 κιλά καθαρού κρέατος. Με βάση τα ανωτέρω, θα έχω την κάτωθι εικόνα:

1η Περίπτωση: Πώληση με τα έξοδα του σφαγείου πληρωμένα από τον παραγωγό.

100 Kg X 5,00€  = 500,00€ + ΦΠΑ 23% (115,00€) += 615,00€ (τα έσοδά μου, το τιμ. πώλησης εκδοθέν από τον παραγωγό) και

2,00€ Χ 100 Χ ΦΠΑ 23%  +=  246,00€ (τα έξοδα μου για πληρωμή στο σφαγείο, Τ.Π.Υ. εκδοθέν από το σφαγείο στο όνομα του παραγωγού).

2η Περίπτωση: Πώληση με τα έξοδα του σφαγείου πληρωμένα από τον αγοραστή.

100 Kg X 3,00€  = 300,00€ + ΦΠΑ 23% (69,00€) += 369,00€ (τα έσοδά μου, το τιμ. πώλησης εκδοθέν από τον παραγωγό) και

Έξοδα σφαγείου δεν υπάρχουν.

Τα τραγελαφικά έχουν ξεκινήσει από την επομένη της δημοσίευσης της ΠΟΛ για την αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ, ενώ συνεχίζονται μέχρι και σήμερα και μάλιστα με αμείωτο ρυθμό.

Ποια είναι η θέση των Λογιστών Φοροτεχνικών, όταν στο γραφείο έρχεται ο παραγωγός και ρωτάει «με τι συντελεστή ΦΠΑ θα τιμολογήσω το κρέας

Η εύκολη απάντηση που θα μπορούσε να δώσει με την πρώτη κάποιος είναι «με 13%». Είναι όμως έτσι;

Μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, κάθε άλλο παρά ξεκάθαρο είναι. Από τις 16.07.15 που εκδόθηκε η ΠΟΛ.1160 ξεκίνησαν τα προβλήματα. Στις 29.07.15 βγήκε η διευκρινιστική ΠΟΛ.1168, αλλά και πάλι στο συγκεκριμένο θέμα το κενό παρέμεινε.

 • Πολλοί λένε ότι ο συντελεστής ΦΠΑ στο κρέας είναι 13%.
 • Ναι αλλά κρέας πουλάνε τα κρεοπωλεία, όχι οι κτηνοτρόφοι.
 • Ναι αλλά κι εσύ που είσαι κτηνοτρόφος το τιμολόγιο που μου εκδίδεις, κρέας γράφει και όχι το ζώο ζωντανό, άρα πρέπει να το κόψεις το τιμολόγιο με 13% ΦΠΑ.
 • Ναι αλλά το κόβω γράφοντας κρέας γιατί αυτό μου δίνει το δικαίωμα ο νόμος να το κάνω, για τη διευκόλυνση της πώλησης, όχι γιατί εμπορεύομαι κρέας, άρα 23% ΦΠΑ.
 • Εγώ όμως πουλάω στο μαγαζί μου με 13%, αν το πληρώσω σε σένα με 23% επιβαρύνομαι με ένα ποσοστό 10%. από πού θα το εισπράξω;
 • Τα παράπονα στο Δήμαρχο, τι με νοιάζει εμένα;
 • Ούτε εμένα με νοιάζει, αν δεν εκδώσεις το τιμολόγιο με 13% δεν αγοράζω, θα πάω αλλού.

Ο παραπάνω υποθετικός διάλογος για τις ανάγκες του κειμένου, μόνο υποθετικός δεν είναι. Συμβαίνει κατά κόρον, μήνες τώρα.

Βέβαια έχουμε και τη μεσοβέζικη λύση που λέει ότι ανάλογα με το πού εκδίδεται το παραστατικό του σφαγείου, θα υπολογίζεται και ο ΦΠΑ. Δηλαδή, αν το Τ.Π.Υ εκδίδεται στον παραγωγό, αυτό σημαίνει ότι αποτελεί συνέχεια της παραγωγικής διαδικασίας κι επομένως ο ΦΠΑ στο κρέας πρέπει να είναι 23%. Ενώ αν εκδίδεται στον κρεοπώλη τότε ο ΦΠΑ θα είναι 13%. Μία λύση που θυμίζει …Σολομώντα, μην τυχόν και στεναχωρηθεί κανείς. Είναι άραγε δυνατόν να καθορίζει το συντελεστή ΦΠΑ η έκδοση του τιμολογίου παροχής για έξοδα του σφαγείου;

Άποψή μου είναι ότι αυτό διογκώνει το πρόβλημα αντί να το εξομαλύνει. Κι αυτό γιατί, ο παραγωγός θα ζητάει το Τ.Π.Υ. να εκδοθεί στο όνομά του για να πουλήσει με 23% ΦΠΑ το προϊόν του, ενώ ο κρεοπώλης θα ζητάει το Τ.Π.Υ. να εκδίδεται στο όνομά του για να το αγοράζει με 13% ΦΠΑ.

Το θολό τοπίο που υπάρχει στο συγκεκριμένο κομμάτι το πρωτογενούς τομέα, έχει δημιουργήσει μεγάλες εντάσεις μεταξύ παραγωγών και κρεοπωλών, αλλά και μεταξύ συναδέλφων. Το ερώτημα κοινό: ποιος είναι τελικά ο συντελεστής ΦΠΑ;

Τι έχουμε μέχρι στιγμής:

 • Η μισή Ελλάδα τιμολογεί με 13%, ενώ η άλλη μισή με 23%.
 • Τα μισά σφαγεία τιμολογούν στον παραγωγό το τιμολόγιο παροχής, ενώ τα άλλα μισά στον κρεοπώλη – αγοραστή.
 • Πολλοί συνάδελφοι προτείνουν στους κτηνοτρόφους – πελάτες τους να τιμολογούν με 23%, ενώ πολλοί συνάδελφοι προτείνουν στους κρεοπώλες – πελατών τους να λαμβάνουν τα τιμολόγια πώλησης με ΦΠΑ 13%.

Γνωρίζουμε ότι: «όταν υπάρχει διχογνωμία, τότε επιλέγεται προς χρήση ο υψηλότερος συντελεστής».

Με βάση αυτό και μόνο, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες, ο έλεγχος που θα γίνει σε έναν κτηνοτρόφο να αποφανθεί ότι εξέδωσε λανθασμένα το παραστατικό, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με επιβολή προστίμου. Αντίθετα ο λήπτης του παραστατικού δεν φέρει καμία ευθύνη επί λανθασμένης τιμολόγησης ΦΠΑ.

Απαιτείται λοιπόν να γίνει ξεκάθαρος από τη Διοίκηση, ο τρόπος αντιμετώπισης στο συγκεκριμένο ζήτημα. Θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη όλες οι παράμετροι που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα.

Προσωπικά δεν με νοιάζει ποιος θα είναι ο συντελεστής ΦΠΑ. Δεν έχω να χάσω ή να κερδίζω κάτι, γιατί με το σκεπτικό που λειτουργώ κανείς από τους πελάτες μου δεν μπορεί να με κατηγορήσει ότι έκανα λάθος.

Δεν με ενδιαφέρει επίσης να αποδειχθεί ότι είχα δίκιο ή άδικο γιατί αν ήταν έτσι, δεν θα δημοσίευα το παρόν άρθρο για να μην εκτεθώ στην περίπτωση που η απόφαση της Διοίκησης είναι διαφορετική από τη δική μου άποψη.

Με ενδιαφέρει όμως, όπως και όλους τους συναδέλφους φαντάζομαι:

 1. Να ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα αυτό και
 2. Να διευκρινιστεί ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα παραστατικά που έχουν εκδοθεί από 20.07.15 μέχρι και την ημέρα έναρξης ισχύος της αναμενόμενης διευκρινιστικής επί του θέματος του ΦΠΑ στα κρέατα.

Ελπίζω μόνο η διευκρινιστική να μην είναι σαν τον ΦΠΑ στα σουβλάκια, που κυκλοφορούμε με μια αλατιέρα στα χέρια, για να αγοράζουμε το σουβλάκι με χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, (άσχετα αν κάνει καλό στην υγεία).

 

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ        

Φοροτεχνικός,  Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ.

(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών

Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Ν. Καρδίτσας)

 

Καρδίτσα 28 Μαρτίου 2016

Προηγούμενο άρθρο Νέα αποκτήματα στο Δημοτικό Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο
Επόμενο άρθρο Απρίλιος, ο μήνας του Βιβλίου στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ.