Ειδήσεις

Εκδήλωση με θέμα την ΑΟΖ και ομιλητή τον Ν. Λυγερό


Την προσεχή Δευτέρα 9/5/2016, στις 19:30, στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καρδίτσας, ο Ν. Λυγερός θα είναι και πάλι στην πόλη μας, ως ομιλητής με το εξής ενδιαφέρον θέμα :  ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) – ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ.

Η αξία της ΑΟΖ

Η αξία της ΑΟΖ έχει γίνει αντιληπτή μόνο στην Κύπρο. Στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμα πολιτικοί και ολόκληρη κυβέρνηση που δεν ξέρει καν να αντιγράψει το κυπριακό μοντέλο. Ενώ δεν χρειάζεται ούτε να το κατανοήσει για να ανακαλύψει τα οφέλη του. Αλλά τώρα φαίνεται με ξεκάθαρο τρόπο ότι για την Ελλάδα χρειάζεται αποκάλυψη. Η ιδεολογία του κενού, ο δογματισμός και η ανικανότητα δεν επιτρέπουν καμία ανακάλυψη εκ των έσω. Όλες οι χώρες που είναι γύρω μας αξιοποιούν και μάλιστα αποτελεσματικά την ΑΟΖ τους. Οι πρόσφατες εξελίξεις μετά την επανάσταση που προκάλεσε η ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος ΖΟΡ έχουν αλλάξει όλη την έρευνα στον τομέα των υδρογονανθράκων και ειδικά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αλλά βλέπουμε ότι ακόμα δεν έχουμε προχωρήσει για το μεγάλο διαγωνισμό ενώ έχουμε μόνο τρεις εταιρείες που είναι υποψήφιες και μάλιστα με μη ανταγωνιστικό τρόπο στα θαλάσσια οικόπεδα 1, 2 και 10. Και αυτό γίνεται ενώ η Κύπρος πρόλαβε να κάνει και τρίτο γύρο αδειοδότησης που λήγει πριν, αφού στην Ελλάδα δόθηκε κι άλλη παράταση λόγω ανικανότητας και έλλειψης βούλησης. Έτσι και στον τομέα της οριοθέτησης των ΑΟΖ ακόμα καθυστερούμε ενώ έχουμε χειροπιαστά παραδείγματα με την Κύπρο που υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο το 2003, τον Λίβανο το 2007 και το Ισραήλ το 2010. Η ελληνική ΑΟΖ έχει αξία, όποιος και να είναι στην κυβέρνηση αλλά πρέπει να είσαι άξιος για να το αντιληφθείς ακόμα κι αν όλοι οι άλλοι σου το δείχνουν με τον πιο άμεσο τρόπο.

 

Η δυναμική της ενέργειας

Το Interconnector EuroAsia είναι η ζωντανή απόδειξη της δυναμικής της ενέργειας. Λόγω της δράσης του στο χώρο της υψηλής στρατηγικής διαμορφώνει καταστάσεις σε ολικό πεδίο και παίζει ταυτόχρονα σε τρεις χώρες την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, πάντοτε βέβαια σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο. Έτσι ενώνει χώρες με κοινά συμφέροντα για το μέλλον και δεν στέκεται σε τοπικές λύσεις άνευ ουσίας διότι είναι ανίκανες ν’ αλλάξουν την πραγματικότητα. Το Interconnector EuroAsia δεν είναι απλώς μια μελέτη αλλά μια ολοκληρωμένη πράξη που ενσωματώνει την Κρήτη και την Κύπρο, στην ενεργειακή Ευρώπη. Η εμβέλεια του έργου αυτού είναι απαραίτητη για ν’ αλλάξουν οριστικά τα δεδομένα της Κρήτης. Η διασύνδεση δεν είναι μόνο τοπική. Διότι επί της ουσίας μετατρέπει την Κρήτη και την Κύπρο σε κομβικά σημεία από τα οποία είναι αναγκαίο να περάσει κανείς αν θέλει ν’ αξιοποιήσει αποτελεσματικά την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από το φυσικό αέριο των τριών χωρών. Με άλλα λόγια το Interconnector EuroAsia έχει άμεση σχέση με τις τρεις ΑΟΖ και με την τριμερή αφού υλοποιεί επί του πρακτέου αυτό το όραμα που έχει ένα διεθνές επίπεδο. Είναι λοιπόν σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι πρόκειται για μια καινοτομία που δεν υπήρξε ποτέ πριν για το νησί της Κρήτης. Γι’ αυτό το λόγο δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα άλλο όσο και να το θέλουν μερικοί. Ενώνει οριστικά την Κρήτη με την ηπειρωτική Ελλάδα και διαμορφώνει ένα νέο δίκτυο που έρχεται να εμπλουτίσει το παλιό, επιτρέποντας ταυτόχρονα τη μείωση των ρύπων για το περιβάλλον. Και τώρα βλέπουμε ότι τελειώνουν όλες οι μελέτες και περνάμε στις ιστορικές συμφωνίες για την υλοποίηση του έργου χωρίς καμία καθυστέρηση από κανέναν.

 

Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, παράρτημα Καρδίτσας
Ένωση Ελλήνων Φυσικών, παράρτημα Καρδίτσας
Σύλλογος Κυπρίων Καρδίτσας

 

Προηγούμενο άρθρο Μικρή η συμμετοχή στην κινητοποίηση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ
Επόμενο άρθρο Ο Καρδιτσιώτης Παν. Νάνος και επίσημα νέος διοικητής στο Πανεπιστημιακό Λάρισας