Ειδήσεις

Εκπαιδευτική ενότητα για τις πρακτικές αξιοποίησης της βιομάζας


Την Πέμπτη 19 Απριλίου 2018,  διοργανώθηκε εκπαιδευτική ενότητα στο πλαίσιο του έργου INTENSSS-PA. Αντικείμενο της εκπαίδευσης ήταν οι πρακτικές και προσεγγίσεις αξιοποίησης της βιομάζας.

Κατά τη διάρκεια της ενότητας παρουσιάστηκε η λειτουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτου και συζητήθηκε η υποχρεωτική εγγραφή  των φορέων που διαχειρίζονται βιομάζα, σε αυτό. Παρουσιάστηκαν επίσης πρακτικές που εφαρμόζονται για τη διαχείριση της αστικής κλαδονομής (τα υπολείμματα από κλαδέματα και άλλες κηπουρικές εργασίες σε αστικές και περί-αστικές περιοχές) και συζητήθηκαν προσεγγίσεις για την καλύτερη οργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας της συγκεκριμένης πηγής βιομάζας. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η αστική κλαδονομή αποτελεί έναν αναξιοποίητο τοπικό πόρο, ο οποίος με την ορθή διαχείριση μπορεί να φέρει αναπτυξιακό αντίκτυπο. Στη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκε η ανάγκη για συνεργασία με γειτονικές περιοχές, όπως η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, ώστε να καταστεί βιώσιμο ένα εγχείρημα ενεργειακής αξιοποίησης της αστικής κλαδονομής. Οι παριστάμενοι ωστόσο εξέφρασαν την ανάγκη για ρεαλιστική εκτίμηση των ποσοτήτων αστικής κλαδονομής που παράγονται σε ετήσια βάση στην περιοχή, καθώς ο προσδιορισμός του συγκεκριμένου μεγέθους είναι κρίσιμος για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος.

Το έργο INTENSSS-PA, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική ενότητα, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα από το Πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 (HORIZON2020). Ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2016 και έχει διάρκεια 30 μήνες. Στόχος του έργου είναι να αναπτύξει και να εφαρμόσει μια διαδικασία μεταφοράς τεχνογνωσίας προς τους Φορείς αυτοδιοίκησης, κεντρικής διοίκησης αλλά και τους Φορείς των τοπικών κοινωνιών σε θέματα ολοκληρωμένου ενεργειακού και χωροταξικού σχεδιασμού με γνώμονα την οικονομική και ενεργειακή ανάπτυξη στα πλαίσια που υπαγορεύουν οι κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί  περιορισμοί και ανάγκες. Στο έργο συμμετέχουν επτά (7) Ευρωπαϊκές Χώρες και συνολικά δεκαεπτά (17) φορείς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει δεσμευτεί προς τους δανειστές και έχει ήδη ψηφίσει μέτρα ύψους 5,1 δις ευρώ για το 2019 και το 2020
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Λίμνης Πλαστήρα