Ειδήσεις

Επίκαιρη επερώτηση Κ. Τσιάρα για την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στο σχέδιο Χ


Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, αναμεσά τους και ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γ.Γ. της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Τσιάρας, κατέθεσαν, σήμερα, Πέμπτη 7 Ιουλίου, επίκαιρη επερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, με την οποία ζητούν διευκρινίσεις ως προς την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στο «σχέδιο Χ».

Όπως επισημαίνουν, «σύμφωνα με όσα καταγράφονται στο βιβλίο του κ. Γκαλμπρέιθ, βασικό σημείο του “σχεδίου Χ” ήταν η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και η ανάληψη της ευθύνης για τη Δημόσια Τάξη, την Ασφάλεια και τις προμήθειες βασικών ειδών από τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών».

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναφέρονται ακόμη στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στις 2 Ιουλίου 2015 και υπενθυμίζουν ότι ο κ. Καμμένος, μπροστά στον πρωθυπουργός, είχε δηλώσει: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό… Ένας δημοκρατικός στρατός και οι δημοκρατικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να διαφυλάσσουν, με την αποστολή τους, την εικόνα της χώρας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Με βάση τα δεδομένα αυτά οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ρωτούν τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας:

  1. Ποιος ακριβώς ήταν ο λόγος της επίσκεψης του κ. Πρωθυπουργού στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τρεις (3) ημέρες πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος;
  2. Τι ακριβώς συζητήθηκε σε εκείνην την επίσκεψη;
  3. Για ποιο λόγο, παρουσία του πρωθυπουργού, αναφερθήκατε στο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, που ασφαλώς γνωρίζετε ότι αντιβαίνει πλήρως στο γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος της χώρας; Υπήρχε τότε ζήτημα εσωτερικής εθνικής ασφάλειας;
  4. Τι εννοείτε με τους όρους «δημοκρατικός στρατός» και «δημοκρατικές Ένοπλες Δυνάμεις»; Γιατί κάνατε αυτή τη διάκριση; Υπάρχουν τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, που κρίνετε ότι δεν λειτουργούν δημοκρατικά;
  5. Πως προσδιορίζονται οι έννοιες αυτές και πως συνάδει η αναφορά σας ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό…», με τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματός μας;

 

Ταυτόχρονα ο κ. Τσιάρας συνυπογράφει και την επίκαιρη επερώτηση προς τους Υπουργούς Επικρατείας, Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας για το «plan X» ή «plan (T)sipras», που ετοίμαζε η Κυβέρνηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, την οποία σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος κατέθεσε στην Βουλή με πρώτο υπογράφοντα τον Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην επίκαιρη επερώτηση επισημαίνονται οι αντιφατικές δηλώσεις του κ. Αλ. Τσίπρα, ο οποίος σε συνέντευξή του στην Ε.Ρ.Τ. τον Ιούλιο του 2015 υποστήριζε ότι δεν υπήρξε παρά μόνο μια «ανάλυση επιπτώσεων». Λίγο αργότερα, όμως, στις 31.7.2015 από το βήμα της Βουλής, ομολογούσε ότι είχε δώσει «προσωπικά εντολή να συγκροτηθεί ομάδα επεξεργασίας σχεδίου άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και οι βουλευτές του Κόμματος ζητούν ακόμα: Να κατατεθούν αρμοδίως στην Βουλή των Ελλήνων, τα σχετικά έγγραφα και το σύνολο της αλληλογραφίας, οποιασδήποτε μορφής, που κατέληξαν στη σύνταξη της έκθεσης επιπτώσεων ή σχεδίου άμυνας, γεγονός που ο Πρωθυπουργός έχει επιβεβαιώσει και αποδεχθεί, πως ο ίδιος είχε ζητήσει από τον Υπουργό Οικονομικών και ο κ. Γκαλμπρέιθ περιγράφει στο βιβλίο του. Να κατατεθεί, ταυτόχρονα, αρμοδίως στη Βουλή των Ελλήνων η έκθεση της επιτροπής του «σχεδίου Β».

 

Προηγούμενο άρθρο Επιτροπή Ειρήνης Καρδίτσας : Όλοι στο συλλαλητήριο
Επόμενο άρθρο Συνεχίζονται οι επισκέψεις του κλιμακίου της ΝΔ του νομού μας