Ειδήσεις

Ετοιμότητα από την Πολιτική Προστασία για τις δασικές πυρκαγιές


Με αντικείμενο το  σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, συνεδρίασε την Παρασκευή 5 Ιουνίου, υπό την προεδρία του Δημάρχου κ. Β. Τσιάκου, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Δήμαρχος τόνισε ότι οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν μέρος της οικολογίας της χώρας μας και η πλήρης εξάλειψή τους είναι αδύνατη, ακόμη και αν υπήρχε ο πιο τέλειος αντιπυρικός σχεδιασμός . «Είναι συνεπώς εύλογη η ανησυχία που υπάρχει στη διαχείριση του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών με δεδομένο ότι έχουν επιπτώσεις στον άνθρωπο , στις υποδομές και στο οικοσύστημα. Όσον αφορά στο Δήμο επιδιώκεται η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων φορέων σε τοπικό επίπεδο, για την υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού σώματος στην πρόληψη καταστολή και άμεση διαχείριση των συνεπειών των δασικών πυρκαγιών. Αυτό προκύπτει τόσο από την ιστορική, όσο και από την προσωπική μου εμπειρία ως Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καρδίτσας» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου , Πολιτικής Προστασίας και Δημοτικής Αστυνομίας κ. Σπυρίδων Κουρτεσιώτης ο οποίος ανέφερε ότι ο Δήμος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ»,προέβη σε σειρά προπαρασκευαστικών μέτρων και δράσεων προκειμένου να εξασφαλιστεί η ετοιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων που διαθέτει οι δήμος. Ειδικότερα:

Συγκρότησε Συντονιστικό Πολιτικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας.

Συνέταξε (είναι προς επικαιροποίηση) Σχέδιο καθώς και Μνημόνιο ενεργειών Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών.

Προέβη στη συντήρηση του εξοπλισμού και των μέσων που θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη του έργου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας .

Όρισε σε κάθε Κοινότητα του δήμου σε συνεργασία με τον αντίστοιχο Πρόεδρο, σημεία συγκέντρωσης των πολιτών για την εν συνεχεία οργανωμένη απομάκρυνσή τους.

Κατάρτισε Μητρώο ιδιωτών ιδιοκτητών οχημάτων και μηχανημάτων έργου, για εργασίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών όταν δεν επαρκούν τα διαθέσιμα μηχανήματα του δήμου, καθώς και Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς.

Ενημέρωσε εγγράφως ως όφειλε όλους τους Προέδρους Κοινοτήτων για την απαγόρευση της καύσης αγροτικών εκτάσεων κατά την αντιπυρική περίοδο (01-05-2020 έως 31-10-2020).

Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης εργατών για την πολιτική προστασία.

Επανειλημμένα καθαρίστηκε η αγρωστώδης βλάστηση αθλητικών χώρων, αλσών, νησίδων πάρκων.

Αποψιλώθηκε και απομακρύνθηκε η ξηρή βιομάζα από τα πρανή του οδικού δικτύου ευθύνης του Δήμου.

Εστάλησαν ειδοποιητήρια από την Υπηρεσία Καθαριότητας στους ιδιοκτήτες οικοπέδων για τον άμεσο καθαρισμό τους.

Ακολούθως ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας κ. Χρήστος Κοκώνης μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των πυροσβεστικών υδροστομίων από τον οποίο προέκυψε ότι απαιτείται τοποθέτηση νέων ενδεικτικά στην ΕΟ Καρδίτσας – Λάρισας στο Δέλτα, Άλσος Παπαράντζας, Κοινότητα Νεράιδας.

Η Διευθύντρια της Δ/νσης Δασών κ. Χρυσή Παπαβάιου αναφέρθηκε στην επιτόπια συνδρομή με εκπρόσωπο της Δ/νσης Δασών αφού πρώτα ενημερωθεί ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία έκρινε τη δασική πυρκαγιά ως κρίσιμο περιστατικό. Ο εκπρόσωπος της Δ/νσης Δασών που παρευρίσκεται σε ένα συμβάν δασικής πυρκαγιάς έχει συμβουλευτικό ρόλο, παρέχοντας επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με το οδικό δασικό δίκτυο, το ανάγλυφο, τις πιθανές θέσεις όπου μπορούν να διανοιχτούν ζώνες με μηχανικούς τρόπους και τη συμπεριφορά της υπάρχουσας βλάστησης στη φωτιά. Εν συνεχεία γνωστοποίησε ότι η Δ/νσή της καθάρισε το δασικό οδικό δίκτυο των Δημοσίων Δασών.

Εκ μέρους του στρατού ο κ. Αντώνιος Βουλγαρόπουλος λοχαγός ΚΕΣΝ ανέφερε ότι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, υπάρχει η δυνατότητα συνδρομής με δύο διμοιρίες στρατιωτών προς υποβοήθηση του έργου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και με δύο υδροφόρες. Ακόμη επισήμανε ότι πραγματοποιήθηκε έγκαιρη αποψίλωση της βλάστησης μέσα και γύρω από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπως και διάνοιξη δασικών δρόμων.

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καρδίτσας κ. Κωστέλλος κατέθεσε την πολυετή εμπειρία του και τους προβληματισμούς του σχετικά με τη διάνοιξη των δασικών δρόμων και την εφαρμογή της απαγόρευσης ύπαρξης εκδρομέων στα δάση.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των εθελοντικών οργανώσεων που είναι ενταγμένες στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας των οποίων ο συντονισμός προσδιορίζεται από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καρδίτσας. Εκ μέρους της Ραδιολέσχης Καρδίτσας ο κ. Κωνσταντίνος Βογιατζής και ο κ. Παναγιώτης Μανώλης, από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Καρδίτσας ο κ. Παναγιώτης Ανδρεόπουλος, από τον Ελληνικό Ορειβατικό σύλλογο ο κ. Αντώνιος Παπαδάκος, από τη Λέσχη Εκτός Δρόμου Αυτοκινήτων 4Χ4 Νομού Καρδίτσας  (Λ.Ε.ΔΡ.Α.Κ.) ο κ. Χρήστος Τσόγκας, από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Καρδίτσας ο κ. Δημήτριος Παπούλιας και τέλος από την Αερολέσχη Ν. Καρδίτσας ο κ. Παναγιώτης Μιχόπουλος και ο κ. Παπαβασιλείου . Εκ μέρους της Αερολέσχης Δυτικής Θεσσαλίας παρευρέθη ο κ. Ιωάννης Κατσίκης.

Όλοι οι ανωτέρω ανέπτυξαν τους τρόπους και τα μέσα με τα οποία μπορούν να συνδράμουν στη δασοπυρόσβεση (εναέρια παρατήρηση παρέχοντας εικόνα και ακριβές στίγμα της πυρκαγιάς, διάθεση μηχανημάτων, πρόσβαση σε δύσβατες περιοχές με δέκα οχήματα, αναμεταδότες) και διαβεβαίωσαν για το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας των μελών τους και των μέσων που διαθέτουν. Τέλος η συνεδρίαση έκλεισε με την ευχή να μην υπάρξουν σοβαρά συμβάντα δασικών πυρκαγιών στην περιοχή μας. Πάντως όπως φάνηκε από τη σύσκεψη ακόμη και αν υπάρξουν δασικές πυρκαγιές, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν την κατάλληλη προετοιμασία και την απαραίτητη εμπειρία να τις αντιμετωπίσουν.

 

Προηγούμενο άρθρο Νέα έργα στο οδικό δίκτυο της Π.Ε. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Επισκέψεις του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας στα Κέντρα Υγείας