Ειδήσεις

Ηλίας Χατζής: Σχετικά με τον γιατρό ποδοσφαιρικού αγώνα


Με αφορμή τον τραυματισμό του τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού Διούδη και γνωρίζοντας αυτούς που εκτελούν χρέη γιατρών στα παιχνίδια των τοπικών πρωταθλημάτων (γιατροί του εικοσάρικου), παραθέτω τις απόψεις του επιστήμονα  νευροχειρούργου διδάκτορα του πανεπιστημίου Αθηνών και Γεν. Γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Παναγιώτη Παπανικολάου.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Παναγιώτης Παπανικολάου, γράφει με αφορμή τον τραυματισμό του Διούδη, τι πρέπει να κάνετε και να μην κάνετε όταν κοπεί η ανάσα του τραυματία.

news24712 Νοεμβρίου 2018 16:30

Στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου στο ντέρμπι του Φαλήρου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, ο Σωκράτης Διούδης βρέθηκε αναίσθητος στο χόρτο μετά από από χτύπημα στο κεφάλι σε προβολή του Νάτχο.

Οι παίκτες των δύο ομάδων έσπευσαν πάνω από τον γκολκίπερ του Παναθηναϊκού καλώντας άμεσα σε βοήθεια, με το ιατρικό επιτελείο των πρασίνων αλλά και αυτό του Ολυμπιακού να σπεύδουν στον αγωνιστικό χώρο προκειμένου να βοηθήσουν τον άτυχο ποδοσφαιριστή.

Ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο “ΥΓΕΙΑ” και υποβλήθηκε σε πλήρη ιατρικό έλεγχο, με τα αποτελέσματα να είναι καθησυχαστικά. Νοσηλεύτηκε για ένα βράδυ για προληπτικούς λόγους, ώστε οι γιατροί να τον παρακολουθήσουν και σήμερα, Δευτέρα, παίρνει εξιτήριο.

Αναλυτικά η ενημέρωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός:

“Ο Σωκράτης Διούδης υπέστη κρανιοεγκεφαλική κάκωση στον σημερινό αγώνα και μεταφέρθηκε άμεσα στο ΥΓΕΙΑ. Οι απεικονιστικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε(αξονική εγκεφάλου και αυχένα, triplex καρωτίδων) ήταν καθησυχαστικές. Ο ποδοσφαιριστής θα παραμείνει στην α΄νευροχειρουργική κλινική του ΥΓΕΙΑ(θεράπων ιατρός Παναγιώτης Σιούτος)για περαιτέρω παρακολούθηση και αναμένεται αύριο να πάρει εξιτήριο”.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδας, Παναγιώτης Παπανικολάου τοποθετήθηκε με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook σχετικά με τον σοβαρό τραυματισμό του τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού, Σωκράτη Διούδη, στον αγώνα της Κυριακής εναντίον του Ολυμπιακού στο στάδιο “Καραϊσκάκης”.

Ο ίδιος τονίζει προς γνώση όσων μπορεί να βρεθούν σε ανάλογο τραυματισμό και προσπαθήσουν να βοηθήσουν τον πληγέντα: “ΜΗΝ βάζετε αντικείμενα ΜΕΣΑ στο στόμα του τραυματία για να … “γυρίσετε την γλώσσα στην θέση της” (έχουν συμβεί τραγωδίες). Απλά γυρίστε τον προσεκτικά στο πλάϊ έχοντας ίσιο όλο το σώμα ΧΩΡΙΣ να του στρίψετε τον αυχένα (γιατί σπάνια μπορεί να υπάρχει τραυματισμός και της αυχενικής σπονδυλικής στήλης) και βάλτε κάτι κάτω από το μάγουλο (π.χ. ένα διπλωμένο πανί) ώστε να είναι σε ευθεία το κεφάλι με το υπόλοιπο σώμα. Μην κάνετε τίποτα άλλο μέχρι να προστρέξει ειδικός, γιατρός ή διασώστης”.

Όπως γράφει αναλυτικά:

Με αφορμή τον χθεσινό τραυματισμό του τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού κι επειδή σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο άκουσα πάλι τα γνωστά περί “του γύρισε η γλώσσα”, το σχολιάζω επειδή αυτή η μυθολογία μπορεί να προκαλέσει ζημιές :

Όταν κάποιος λόγω σωματικής προσπάθειας υπεραερίζει (π.χ. αθλητής σε αγώνα) τότε το επίπεδο διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα του, πέφτει. Αν υποστεί λόγω τραυματισμού εγκεφαλική διάσειση, τότε για λίγα λεπτά (μέχρι να ανακτήσει ο τραυματίας επίπεδο συνείδησης) αναστέλλεται η λειτουργία του εκούσιου αναπνευστικού κέντρου στον εγκέφαλο (του κέντρου εκείνου με το οποίο αναπνέουμε συνειδητά ελέγχοντας εισπνοή και εκπνοή). Από την άλλη, το ακούσιο αυτόματο αναπνευστικό κέντρο του εγκεφαλικού στελέχους (με το οποίο αναπνέουμε όταν δεν “σκεφτόμαστε” τις αναπνευστικές μας κινήσεις, και που είναι αυτονόητα το σημαντικό ζωτικό κέντρο) αντιδρά κυρίως σε χημικό ερέθισμα : στα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα. Άρα μέχρι να ανέβουν αυτά τα επίπεδα και να ενεργοποιηθεί το ακούσιο αναπνευστικό κέντρο ο τραυματίας που είναι αναίσθητος λόγω εγκεφαλικής διάσεισης και που πριν τραυματιστεί υπεραέριζε λόγω σωματικής προσπάθειας, μπορεί να εμφανίσει άπνοια για δευτερόλεπτα ή ακόμα και για 1 -2 λεπτά χωρίς να επηρεαστεί η καρδιακή λειτουργία. Μόλις ανέβουν τα επίπεδα (η μερική τάση) του διοξειδίου στο αρτηριακό αίμα, η αναπνευστική λειτουργία επανέρχεται μόνη της.

Άρα : ΜΗΝ βάζετε αντικείμενα ΜΕΣΑ στο στόμα του τραυματία για να … “γυρίσετε την γλώσσα στην θέση της” (έχουν συμβεί τραγωδίες). Απλά γυρίστε τον προσεκτικά στο πλάϊ έχοντας ίσιο όλο το σώμα χωρις να του στρίψετε τον αυχένα (γιατί σπάνια μπορεί να υπάρχει τραυματισμός και της αυχενικής σπονδυλικής στήλης) και βάλτε κάτι κάτω από το μάγουλο (π.χ. ένα διπλωμένο πανί) ώστε να είναι σε ευθεία το κεφάλι με το υπόλοιπο σώμα. Μην κάνετε τίποτα άλλο μέχρι να προστρέξει ειδικός, γιατρός ή διασώστης.

Μετά από όλα αυτά που επισημαίνει ο νευροχειρουργος γιατρος οι εκτελούντες χρέη γιατρών θα εξακολουθήσουν να παριστάνουν τους γιατρούς? Η διοργανώτρια αρχή η Ε.Π.Σ Καρδιτσας θα εξακολουθεί να ανέχεται τους γιατρούς των δύο τριών ωρών? Θα εξακολουθεί να καταστρατηγεί τον ΚΑΠ?  Επιτέλους ας αντιμετωπίσουμε με ευθύνη και σοβαρότητα τα περιστατικά κινδύνου ζωης.

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Δ. Λίμνης Πλαστήρα για τον αγώνα των Σπουδαστών των Τ.Ε.Ι. της πόλης μας
Επόμενο άρθρο Συμμετοχή της ΕΛΜΕ στην απεργία της ΑΔΕΔΥ