Πρωτοσέλιδο

Κέντρα Κοινότητας ενάντια στη φτώχεια – Mία νέα δομή θα λειτουργήσει σε όλη τη Θεσσαλία


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε η ΠΕΔ Θεσσαλίας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων. Το θέμα της συνάντησης αφορούσε στον προγραμματισμό και στις ενέργειες εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, των Δήμων της Περιφέρειας Θεσσαλίας σχετικά με την καταπολέμηση της φτώχειας και πιο συγκεκριμένα για την δημιουργία των Κέντρων Κοινότητας αλλά και για τη λειτουργία των Κοινωνικών Παντοπωλείων, Κοινωνικών Φαρμακείων, ΚΔΗΦ, ΑΜΕΑ κτλ.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τα Κέντρα Κοινότητας λόγω του ότι είναι μία νέα δομή που θα λειτουργήσει και στους 25 Δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο Αντιδήμαρχος και Αναπληρωτής Δημάρχου κ. Σούλτης Γεώργιος απεύθυνε ένα μικρό χαιρετισμό τονίζοντας την σπουδαιότητα των πρωτοβουλιών που λαμβάνονται με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Κωτσός Γεώργιος κήρυξε την έναρξη της συζήτησης και καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους επισημαίνοντας ότι στην περίοδο της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης όλες οι ενέργειες που αποσκοπούν στη βοήθεια των πιο ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων είναι καλοδεχούμενες και ιδιαίτερα σημαντικές.

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός Κωνσταντίνος  ενημέρωσε όλους τους παρευρισκόμενους Δημάρχους αλλά και τα επιχειρησιακά στελέχη των Δήμων για τις ενέργειες που κάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας ώστε οι απαιτούμενες διαδικασίες να δρομολογηθούν το συντομότερο δυνατόν και να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα. Όπως χαρακτηριστικά είπε είναι σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία δημοσίευσης των προσκλήσεων προς τους δυνητικούς δικαιούχους των δράσεων (Κέντρα Κοινότητας, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Φαρμακεία, ΚΔΗΦ, κλπ) που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 στο πλαίσιο των ΠΕΠ και ειδικότερα του Θεματικού Στόχου 9. Προέτρεψε επίσης τους Δημάρχους να είναι έτοιμοι το συντομότερο δυνατό με δεδομένο ότι η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας φιλοδοξεί να ανοίξει το συγκεκριμένο μέτρο μέσα στο μήνα Ιούνιο.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας κα Κάιλα Ευδοξία από το γραφείο Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης λέγοντας ότι τα Κέντρα Κοινότητας θα λειτουργήσουν σε βάθος τριετίας και θα λειτουργούν σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ότι ανάλογα με τον πληθυσμό ο κάθε Δήμος θα μπορεί να προσλαμβάνει συγκεκριμένες ειδικότητες και συγκεκριμένο αριθμό υπαλλήλων. Χαρακτήρισε τα Κέντρα Κοινότητας ως «Πύλη Εισόδου» σε όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα. Χαρακτηριστικά είπε ότι είναι η Δομή που θα βοηθάει, θα καταγράφει, θα ενημερώνει και θα δίνει διεξόδους σε όλους εκείνους που έχουν την ανάγκη υποστήριξης.

Ο κ. Κύρκογλου Χρήστος από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΥΣΕΚΤ), ο κ. Μπάρδας Ηλίας από την ΜΟΔ Α.Ε. και ο κ. Γεωργίου Αλέξανδρος από την ΕΕΤΑΑ αναφέρθηκαν λεπτομερώς στις διαδικασίες, στις τεχνικές λεπτομέρειες και στη γενικότερη φιλοσοφία του εγχειρήματος.

Η κα Σαραφίδου Μελπομένη εκ μέρους της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημέρωσε τους Δήμους για τα χρονοδιαγράμματα σε σχέση με το ΠΕΠ και έκανε ιδιαίτερη μνεία στις απαιτούμενες προδιαγραφές για τα διαθέσιμα ποσά και απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που της τέθηκαν από την πλευρά των Δημάρχων.

Εκτός του Προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Κωτσού, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού και του Αναπληρωτή Δημάρχου Λαρισαίων κ. Σούλτη, παρόντες στη συνάντηση που τοποθετήθηκαν και υπέβαλαν ερωτήσεις ήταν ο Δήμαρχος Κιλελέρ κ. Νασιακόπουλος Αθανάσιος και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Πολιτισμού, Υγείας & Παιδείας  κ. Χατζούλης Αχιλλέας ο οποίος υπέβαλε πλήθος ερωτήσεων και τοποθετήσεων, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Αλεξάκος Φώτης, ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ευαγγέλου, ο Δήμαρχος Τυρνάβου κ. Σαρχώσης Παναγιώτης, ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Κολλάτος Κωνσταντίνος, ο Αντιδήμαρχος Λαρισαίων κ. Δεληγιάννης Δημήτριος, ο Αντιδήμαρχος Αγιάς κ. Λέτσιος Βασίλειος και ο Διευθυντής της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Τσούμας Δημήτριος.

 

Με αφορμή τη συγκεκριμένη συνάντηση εργασίας ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Σ’ αυτή την περίοδο της κρίσης όλοι μας πρέπει να βρούμε τον τρόπο ώστε να συνθέτουμε μηνύματα αισιοδοξίας, που όμως δεν πρέπει να είναι ευχολόγια αλλά να αναδεικνύουν συγκεκριμένες ενέργειες που σαν αποτέλεσμα θα έχουν την υποστήριξη των αδυνάτων από τους πιο δυνατούς, που θα αναδεικνύουν συντεταγμένες ενέργειες ώστε το Κεντρικό Κράτος σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Τοπικές Κοινωνίες να προσφέρουν το αυτονόητο δηλαδή το ίδιο δικαίωμα στην εργασία για όλους, στην περίθαλψη, στην ισονομία.

Θεωρώ ότι η λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας σε όλους τους Δήμους της Θεσσαλίας είναι ένα ακόμα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η σωστή τους λειτουργία θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς συνανθρώπους μας να αποκτήσουν μια σημαντική πρόσβαση και ενημέρωση για όλα τα κοινωνικά προγράμματα. Θα δώσει επίσης τη δυνατότητα σε όλους τους Δήμους να βελτιώσουν και συνάμα να αναδείξουν το κοινωνικό τους έργο υποστηρίζοντας τις πιο ευπαθείς ομάδες.

Ως πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας δηλώνω απερίφραστα ότι θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και ότι θα συνεργαστούμε με όλους τους υπεύθυνους φορείς ώστε τα Κέντρα Κοινότητας να προσφέρουν στην πράξη και να δώσουν αληθινά μηνύματα αισιοδοξίας σε όλους εκείνους που το έχουν ανάγκη.»

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας

Κωτσός Γεώργιος
Δήμαρχος Μουζακίου

Προηγούμενο άρθρο Επιτροπή Μπλόκων : Κάλεσμα για τις κινητοποιήσεις στην υγεία
Επόμενο άρθρο Ενημέρωση από το Σύλλογο Αιμοδοτών Παλαμά