Ειδήσεις

Κώστας Τσιάρας: Αδειανό πουκάμισο η προκήρυξη του Μέτρου 11 για τις Βιολογικές Καλλιέργειες


Υπονόμευση των Βιολογικών Καλλιεργειών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως αυτή αποτυπώνεται στη πρόσφατη Προκήρυξη του σχετικού Μέτρου 11 του ΠΑΑ 2014 -2020, διαπιστώνειo Βουλευτής Καρδίτσας και Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Τσιάρας, σύμφωνα με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ευ. Αποστόλου.

Στην ερώτηση που συνυπογράφουν 24 ακόμα Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζεται η μεγάλη απογοήτευση που βιώνουν χιλιάδες βιοκαλλιεργητές λόγω του αποκλεισμού της φυτικής παραγωγής και των νέων καλλιεργειών από το Μέτρο στην εκδοθείσα Προκήρυξη της 20ης Φεβρουαρίου 2018. Παράλληλα, οι ερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν τις μεγάλες ανισότητες ενίσχυσης στους Κτηνοτρόφους διαφορετικών περιφερειών και διαφορετικών εκμεταλλεύσεων.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στον αποκλεισμό  της φυτικής παραγωγής, οι συνυπογράφοντες Βουλευτές υποστηρίζουν ότι η προκήρυξη του Μέτρου, αφενός διαψεύδει πλήρως τις σχετικές διαβεβαιώσεις του Αν. Υπουργού κ. Γιάννη Τσιρώνη προς τους βιοκαλλιεργητές στις 6 Νοεμβρίου 2017, και αφετέρου ναρκοθετεί μια πολύ δυναμική καλλιέργεια, με προοπτικές και προστιθέμενη αξία.Και όλα αυτά, όπως τονίζουν, μετά το φιάσκο της 1ης προκήρυξης του Μέτρου, τις 3 διαδοχικές παρατάσεις, και την περικοπή του από τα 443 στα 223 εκατ. ευρώ, που «πέταξε» τελικά  απ’ έξω όλους ανεξαιρέτως τους κτηνοτρόφους και όλους τους δικαιούχους φυτικής, πλην των περιοχών Natura.

Όσον αφορά στη βιολογική κτηνοτροφία πρόκειται για  «πουκάμισο αδειανό» αφού παρά τις υποσχέσεις του κ. Τσιρώνη στη Βουλή στις 2-3-2017 για αύξηση της επιδότησης με «οροφή» τα 450 ευρώ, το «ταβάνι» του συντελεστή 1,29 της νέας Προκήρυξης, καθιστά αυτή την επιδότηση απαγορευτική στην πράξη για την πλειοψηφία των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Την ίδια στιγμή, παραμένουν οι ανισότητες ενίσχυσης στο Πρόγραμμα μεταξύ Περιφερειών ανάλογα με τους κατανεμηθέντες βοσκοτόπους, με αποτέλεσμα, Περιφέρειες, όπως η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλία να παίρνουν πολύ λιγότερα χρήματα ανά ζωική μονάδα σε σχέση με άλλες Περιφέρειες. Αιτία, η ανορθολογική «Περιφερειοποίηση», λόγω της αδικαιολόγητης καθυστέρησης του Υπουργείου να προχωρήσει επιτέλους στην έκδοση των οριστικών σχεδίων βόσκησης.

Καταλήγοντας, οι γαλάζιοι Βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό ν’ απαντήσει:

-Γιατί  δεν ενέταξαν στη νέα Προκήρυξη  τη φυτική παραγωγή  και ιδιαίτερα τις νέες καλλιέργειες;

-Πότε, με βάση ποια Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης και με ποιο ποσό θα προκηρυχθεί και η φυτική παραγωγή;

-Με ποια κριτήρια έγινε η κατανομή των ποσών ανά Περιφέρεια στη Βιολογική Κτηνοτροφία και αν αυτή είναι σύμφωνη με τον Κοινοτικό Κανονισμό;

-Πότε επιτέλους θα εκδώσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τα οριστικά σχέδια βόσκησης;

-Γιατί έχουν καταργηθεί στη νέα Προκήρυξη οι επιτόπιοι έλεγχοι του 5% των εκμεταλλεύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που ίσχυαν στην προηγούμενη;

-Είναι ελέγξιμα τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων της προκήρυξης και βάσει ποιων στοιχείων θα γίνει ο έλεγχος;

Προηγούμενο άρθρο Σύσκεψη Προέδρων των Δ.Σ. όλων των σχολείων του Νομού
Επόμενο άρθρο Εκλογή αντιπροσώπων στην ΠΟΕ - ΟΤΑ