Πρωτοσέλιδο

Μήνυμα Χριστουγέννων 2016 του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεου


Αδελφοί μου ευλογημένοι,

«Σήμερον γεννάται εκ Παρθένου,

ο δρακί την πάσαν έχων κτίσιν (…)

Θεός εν φάτνῃ ανακλίνεται,

ο στερεώσας τους ουρανούς πάλαι κατ’ αρχάς.

Εκ μαζών γάλα τρέφεται,

ο εν τη ερήμῳ μάννα ομβρίσας τω λαώ (…)»

 

(Δοξαστικό της θ΄ ώρας των Χριστουγέννων)

Αρχή και ρίζα της εν Χριστώ Οικονομίας είναι η ενανθρώπηση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Γι’ αυτό και τα Χριστούγεννα, η εορτή δηλαδή της κατά σάρκα γεννήσεως του Σωτήρος Χριστού, αποτελούν κατά τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο την «μητρόπολιν πασών των εορτών».

            Γι’ αυτόν τον λόγο και η Εκκλησία μας μέσα στις ιερές ακολουθίες της χρησιμοποιεί πάντοτε χρόνο Ενεστώτα, παροντικό χρόνο, για να μας πει ότι αν και σε μία χρονική στιγμή και για μία φορά εγεννήθη ο Χριστός, εντούτοις κάθε χρόνο, εάν το θέλουμε εμείς, γεννιέται στις καρδιές μας, έρχεται στον άκοσμο κόσμο μας και εάν Του το επιτρέψουμε εμείς τον μεταποιεί, τον μετασκευάζει, τον μεταμορφώνει, τον μεταλλάσσει και Αυτός, ο Οποίος κρατά στην φούχτα Του ολόκληρη την κτίση, γεννιέται από την ταπεινή Κόρη της Ναζαρέτ γενόμενος ίδιος με όλους εμάς.

            Ο Θεός ο άσαρκος Λόγος, ο Οποίος κατά την Δημιουργία του κόσμου μέσα στο «τίποτα» στερέωσε τους ουρανούς, ανακλίνεται ως βρέφος μέσα στην φάτνη δίπλα στα άλογα ζώα για να βρεθεί ανάμεσά μας άσημος, έσχατος, ταπεινός, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μας διδάξει τι μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο ἡ ταπείνωση, η συγκατάβαση, η αποδοχή, ἡ συνεργασία, ἡ κοινή πορεία μέσα στον χρόνο, στις δυσκολίες της ζωής… Επίσης, να μας δώσει αυτή την μοναδική δύναμη που Εκείνος προσφέρει σε εμάς, εάν εμείς γίνουμε δεκτικοί της θεότητός Του και με όλη την απλότητά μας Του προσφέρουμε το είναι μας, την καρδιά μας!

            Αυτός, ο Οποίος έθρεψε τον λαό στην έρημο για σαράντα σχεδόν χρόνια ρίχνοντας ως βροχή το «μάννα», τρέφεται τώρα από το γάλα της Παρθένου Μητέρας Του.

            Ξέρετε, αδελφοί μου, ὁ Κύριός μας ποτέ δεν άφησε τον άνθρωπο, το δημιούργημά Του εγκαταλελειμμένο χωρίς να του εξασφαλίσει τις πνευματικές και υλικές του ανάγκες.

            Δημιούργησε τον άνθρωπο από ψυχή ζώσα και σώμα υλικό. Όποιος πιστεύει σ’ Αυτόν ζει αιώνια και για τις βιοτικές ανάγκες έδωσε στον άνθρωπο ολόκληρη την φύση να την έχει ο ίδιος ο άνθρωπος, να την νέμεται και να κυριαρχεί σε αυτή.

            Δυστυχώς, εμείς απομακρυνθήκαμε από την Χάρη και τις δωρεές του Θεού και γι’ αυτό υποπέσαμε στις διάφορες κρίσεις, οι οποίες είναι δικά μας κατασκευάσματα.

            Όμως «Σήμερον γεννάται εκ Παρθένου… ο Νυμφίος της Εκκλησίας», ας προσπαθήσουμε λοιπόν να γευθούμε και να απολαύσουμε αυτή την Χαρά, διότι «λύτρωσιν απέστειλεν ο Κύριος τω λαώ αυτού».

            Η κατά πάντα όμοια με μας ανθρώπινη φύση του Χριστού έρχεται κοντά μας και μείς κοντά της δια των Μυστηρίων της Εκκλησίας και προπάντων με την Θεία Κοινωνία, οπότε εμείς έχοντας την ίδια με του Χριστού ανθρωπότητα αμέσως ενωνόμαστε μαζί Του και εντασσόμαστε στο Σώμα Του, δηλαδή την Εκκλησία Του, οπότε και διαμέσου της ανθρωπότητάς Του κοινωνούμε με την θεότητά Του και σωζόμαστε.

            Αδελφοί μου, καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Ο Μητροπολίτης σας

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ευχές της Ασημίνας Σκόνδρα για τα Χριστούγεννα
Επόμενο άρθρο Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στο 4ο Γυμνάσιο Καρδίτσας