Ειδήσεις

Πεζοπορία στις παρυφές του όρους Ίταμος από τον ΕΟΣΚ


Τριάντα έξι μέλη και φίλοι του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας (ΕΟΣΚ), συγκεντρώθηκαν το πρωί της Κυριακής 5 Φλεβάρη, για να κάνουν πεζοπορία στην διαδρομή Ραχούλα-Παλιοζωγλόπι – Βρύση Ιτάμου, στις παρυφές του όρους Ίταμος των Αγράφων.

Το ξεκίνημα έγινε από την πλατεία της Ραχούλας, που υπήρξε έδρα του δήμου Ιτάμου από  το 1883 μέχρι και το 1912.  Εκεί μας περίμενε και ο Γιάννης Γριβέλας από το χωριό που συντάχθηκε μαζί μας και λίγο πριν τα τελευταία σπίτια του χωριού ακολουθούμε κατηφορικό τσιμεντόδρομο, που γρήγορα γίνεται χωματόδρομος, διασχίζουμε τσιμεντένια γέφυρα, περνάμε απέναντι στο  ποτάμι και ανηφορίζουμε ήπια, έχοντας τη ροή του ποταμού  Παλαιοζογλωπίτη στα αριστερά μας. Μετά από λίγο αφήνουμε τον χωματόδρομο και ακολουθούμε το μονοπάτι που κατηφορίζει αριστερά προς το ποτάμι και συναντάμε το παλιό μονοπάτι, που σύνδεε το Παλιοζωγλόπι με τη Ραχούλα.

Το μονοπάτι δυστυχώς διατηρεί σε πολύ λίγα σημεία στην αρχική του πλακόστρωτη μορφή και τραβερσάρει ομαλά στη δεξιά όχθη του ποταμού. Σε δύο σημεία του κόβεται από τη σημερινή χάραξη του ασφαλτόδρομου και λίγο πιο πάνω, στην περιοχή «Χτίσματα», περνάει απέναντι από το ποτάμι πάνω από ένα μονότοξο πέτρινο γεφύρι, που χρονολογείται από την εποχή του Αλή Πασά και συνεχίζει στην αριστερή όχθη μέχρι την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Εδώ βρίσκουμε το πρώτο χιόνι και συνεχίζουμε μέχρι την εκκλησία της Παναγίας όπου κάνουμε ολιγόωρη στάση για ξεκούραση. Είναι περιτριγυρισμένη από αιωνόβια πλατάνια και ο επισκέπτης δροσίζεται από τα νερά της βρύσης «Σταύραινας»,  που κελαρύζουν λίγο πιο πάνω. Λίγο πριν τον οικισμό περνάμε στην απέναντι πλαγιά και ακολουθώντας ανηφορική πορεία μέσα σε πυκνό μικτό δάσος όπου κυριαρχεί το έλατο, πιάνουμε το διάσελο, ενώ ήδη το χιόνι αρχίζει να μας δυσκολεύει.

Από κει ανεβαίνουμε στην ράχη, σε σκιερό μονοπάτι, και απολαμβάνουμε την  θέα που όσο ανεβαίνουμε μας αποκαλύπτεται, μέχρι που φτάνουμε στην κορυφή Νεράϊδα, στα 1090 μέτρα υψόμετρο και απολαμβάνουμε την πανοραμική θέα στις χιονισμένες κορυφές των Αγράφων. Εδώ κάνουμε στάση για ξεκούραση, φωτογραφίες και ανασύνταξη της ομάδας και αρχίζει η γλυκιά κατηφόρα μέχρι τον τελικό προορισμό, μετά από πέντε απολαυστικές ώρες πεζοπορίας, στην ιστορική βρύση Ιτάμου, ενώ το χιόνι ήδη έχει φτάσει στο μισό μέτρο και συνεχίζουμε μέχρι τον κεντρικό δρόμο όπου μας περιμένει το λεωφορείο και από κει σε ταβέρνα της Καστανιάς, όπου ακολούθησε το καθιερωμένο τσιμπούσι!

Η διαδρομή με κωδικό Ζ8, κέντρισε το ενδιαφέρον  του ΕΟΣΚ περίπου πέντε χρόνια νωρίτερα. Από τότε υπήρξαν αρκετές επισκέψεις μελών που αθόρυβα και με προσωπική εργασία καθάρισαν και σηματοδότησαν το μονοπάτι, ενώ από την Βρύση Ιτάμου είναι δυνατή η ανάβαση στις κορυφές του Ιτάμου (1489 και 1504μ.) και στη συνέχεια μέχρι τον Αμάραντο μέσω του σηματοδοτημένου μονοπατιού Ζ7.

Επόμενες δράσεις του ΕΟΣΚ  είναι το επόμενο Σάββατο 11 Φλεβάρη, με επίσκεψη στο σπίτι-ατελιέ του ζωγράφου, αλλά και πεζοπόρου και σκιέρ, Δημήτρη Γιολδάση και στην συνέχεια στην Δημοτική πινακοθήκη, ενώ το βράδυ θα γίνει εύκολη νυχτερινή πεζοπορία με πανσέληνο στους λόφους της Μητρόπολής. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 6977394752 και 6973695595.

 

Προηγούμενο άρθρο Επέκταση Δικτύου φυσικού αερίου ΕΔΑ ΘΕΣΣ σε Φίλυρο και Χορτιάτη
Επόμενο άρθρο Απόλλων vs Oλυμπιακός Καρδιτσας:49-85