Ειδήσεις

Σε διεθνές συνέδριο για την Υγεία ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Αναγνωστόπουλος


Σε διεθνές συνέδριο στη Αθήνα με θέμα «Η Δημόσια Υγεία στον 21ο αιώνα – Διάλογος για την μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα» συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας κ. Βασίλης Αναγνωστόπουλος, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και Προέδρου της ΕΝΠ.Ε  Κώστα Αγοραστού και με εντολή να αποκομισθούν όσο το δυνατό περισσότερα στοιχεία στον πολύπαθο χώρο της Υγείας και τι μέλλει γενέσθαι (προτάσεις, ιδέες, κυβερνητική πολιτική κλπ).

Αντικείμενο και σκοπός του συνεδρίου ήταν το ξεκίνημα ενός συλλογικού προγράμματος για την μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας, για καθολική κάλυψη υγείας και με ιδιαίτερη έμφαση στις πιο ευάλωτες και σε κρίση ομάδες. Επιπλέον δόθηκε έμφαση στον έλεγχο και στην πρόληψη των μεταδοτικών ασθενειών δεδομένου του Μεταναστευτικού προβλήματος στη χώρα μας.

Το συνέδριο υποστηρίχθηκε δυναμικά από την Ευρωπαϊκή επιτροπή και τον Π.Ο.Υ  (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), ώστε να υπάρξει μια νέα μεσοπρόθεσμη εθνική στρατηγική για τις Ελληνικές Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για την ενίσχυση της ικανότητας Υπηρεσιών Υγείας, το « Υγεία 2020 » και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης ( SDGs).  Έγινε συζήτηση κατ’ αντιπαράθεση και με συναινετική διάθεση για να οριοθετηθούν και να διαμορφωθούν κατευθυντήριες οδηγίες για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Υγεία , σε αντιστοίχηση με το « Σχέδιο Στρατηγική και Δράση για τη Υγεία»  των προσφύγων και μεταναστών του Π.Ο.Υ. Ευρώπης και δέσμευση στη συνέχεια για την βελτίωση της Υγείας του ευρύτερου πληθυσμού και όχι μόνο μεταναστών και προσφύγων.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν εκτός των Ελλήνων (Ανδρέας Ξανθός-Υπουργός Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος – Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου – Καθηγητής Υγιεινής-Επιδημιολογίας Π.Θ. και άλλοι ),  ο Υπουργός Υγείας της Κύπρου κος Γιώργος Παμπορίδης, η Περιφερειακή Δ/ντρια Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη Dr. Zsusanna  Jakab , o Hofman  Thomas Dieter, o Kluge Hans, o Ostlin Piroska και πολλοί άλλοι διακεκριμένοι Επιστήμονες.

Ο κος Αναγνωστόπουλος είχε σειρά κατ’ ιδίαν συναντήσεων και συζητήσεις για το θέμα του Συνεδρίου και επιπλέον προβλήματα της Θεσσαλίας με διακεκριμένους επιστήμονες όπως ο κος Θάνος Δημόπουλος – Πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητής Παθολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου – Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Π.Θ, Μάρω Καντζανού – Καθηγήτρια Πανεπιστήμιου Αθηνών και μέλος του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., Claudia Stein – Υπεύθυνη Καινοτομίας και Έρευνας του Π.Ο.Υ.  και με άλλους.

Προηγούμενο άρθρο Εκπαιδευτική επίσκεψη της κατεύθυνσης Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ
Επόμενο άρθρο Κατάσχεση και καταστροφή σφάγιων αμνών