Ειδήσεις

Φ. Αλεξάκος: Η κοινωνική αλληλεγγύη αιχμή του δόρατος της πολιτικής μας


Θεμελιώδης Αρχή στην πολιτική μας είναι η στήριξη των Δημοτών που έχουν πραγματικά ανάγκη βοήθειας. Ειδικά στις δύσκολες εποχές που αυτή η Δημοτική Αρχή ανέλαβε τα ηνία του Δήμου, η ανάγκη για προσφορά, ως απόρροια της κρίσης, έγινε καθημερινότητα και οι απαιτήσεις στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής πολλαπλασιάστηκαν.

Μεθοδικά και εκμεταλλευόμενοι προγράμματα και κάθε πρόσφορο πόρο, με σχεδόν μηδαμινή επιβάρυνση για τον Δήμο, αλλά αφυπνίζοντας το αίσθημα αλληλεγγύης των δημοτών δημιουργήσαμε δομές και παρείχαμε υπηρεσίες προς αναξιοπαθούντες Δημότες.

Τίποτα όμως δεν θα ήταν δυνατόν χωρίς την ανώνυμη προσφορά και την καλλιέργεια του εθελοντισμού. Χωρίς τους ανθρώπους που ανταποκρίθηκαν σε κάθε κάλεσμα και ενίσχυσαν ή στελέχωσαν όλες μας τις προσπάθειες. Γι’ αυτό και θεωρούμε ακόμα πιο σημαντικό το έργο που παρήχθη. Ένα έργο συνεργασία Δήμου, φορέων και Δημοτών, με ουσιαστικά αποτελέσματα, που άρχισε, συνεχίστηκε και θα το συνεχίσουμε, καθώς ποτέ δεν θα πάψει να αποτελεί προτεραιότητα για την δική μας Δημοτική Αρχή.

Έτσι:

-Δημιουργήθηκε το Κοινωνικό Παντοπωλείο, μία δομή που ήρθε να καλύψει ένα σημαντικό κενό και η οποία, μέσω της ομάδας έργου και των προσφορών ιδιωτών και επιχειρήσεων, έγινε σημείο αναφοράς για θέματα αλληλεγγύης.

Ο Δήμος με σειρά εκδηλώσεων, όπως συναυλίες, οι φορείς με την παρουσία χώρου συγκέντρωσης τροφίμων σε δικές τους εκδηλώσεις, οι καλλιτέχνες και οι Σύλλογοι με την εθελοντική τους προσφορά, οι Δημότες με την αδιάλειπτη ανταπόκριση και παρουσία τους, και οι άνθρωποι που ωφελήθηκαν και ωφελούνται, του έδωσαν οντότητα και δικαιολόγησαν στο μέγιστο την ίδρυσή του.

-Συνεχίσθηκε και ενισχύθηκε η λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου – Ιατρείου που στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά επιστημόνων και επαγγελματιών του κλάδου, αλλά και απλών συμπολιτών που προσφέρουν φάρμακα που πλέον δεν χρειάζονται οι ίδιοι.

-Καταφέραμε να εντάξουμε τις προαναφερόμενες δομές στο ΕΣΠΑ με προφανή τα οφέλη για την ενδυνάμωσή τους και  την συνέχιση λειτουργίας τους προς όφελος των Δημοτών

-Προωθούμε την δημιουργία και τον εξοπλισμό Πολυχώρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προϋπολογισμού 900.000 ευρώ με το έργο να εντάσσεται σύντομα στο ΕΣΠΑ, για να στεγαστεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο και δομή υποστηριζόμενων διαμερισμάτων.

– Εντάξαμε στο ΕΣΠΑ την κτιριακή αναβάθμιση του Θεοδωρίδειου Κέντρου “Ορίζοντες” και τη μετατροπή του σε Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, καθώς και την υποστήριξη της λειτουργίας του μέσω του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

-Συνεχίζουμε την λειτουργία, σε καθαρά εθελοντική βάση, της τράπεζας ρουχισμού και υποδημάτων με τις επιχειρήσεις της πόλης που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο και τους συνδημότες να την ενισχύουν και ταυτόχρονα να βοηθούν συνανθρώπους με τις ανάλογες ελλείψεις και αδυναμία κάλυψής τους.

-Προχωρήσαμε στην καταγραφή των απόρων οικογενειών του Δήμου, δημιουργώντας Μητρώο, που αποτελεί την βάση για την διαδικασία διανομής προϊόντων, προκειμένου να μην αδικηθεί κανένας από τους δικαιούχους

-Διαχειριστήκαμε και συντονίσαμε Ευρωπαϊκά και προγράμματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας όπως το ΤΕΒΑ που αφορά περισσότερες από 4.000 οικογένειες σε όλο το νομό, με την διανομή για τον Δήμο Καρδίτσας να γίνεται από τον χώρο του πρώην 1ου Λυκείου

-Συνεχίζουμε τη συνεργασία με τον Σύλλογο Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών που τα μέλη του, αφιλοκερδώς, συντελούν στη λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Ξένων Γλωσσών. Μία προσπάθεια που έχει δώσει την δυνατότητα σε δεκάδες παιδιά οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα να μάθουν ξένη γλώσσα χωρίς κόστος.

-Ιδρύσαμε Δανειστική Βιβλιοθήκη Φροντιστηριακών Βιβλίων, που προσφέρουν μαθητές που ολοκληρώνουν μια τάξη ή το σχολείο, για να μπορέσουν να έχουν σε αυτά πρόσβαση οι μαθητές που ακολουθούν και δεν έχουν την ευχέρεια να τα αγοράσουν.

-Ιδρύθηκε Ελεύθερη Δανειστική Βιβλιοθήκη στην Δημοτική Αγορά. Εγχείρημα που δεν προχώρησε όσο θα θέλαμε, καθώς η λογική του «παίρνω ένα βιβλίο αφήνοντας ένα άλλο» δεν ακολουθήθηκε, αλλά θεωρούμε ότι θα αποτελέσει στοιχείο προβληματισμού για τους δημότες και σπόρο για να ριζώσουν τέτοιες λογικές λειτουργίας δομών στο μέλλον

-Είμαστε από τους ελάχιστους Δήμους που πετύχαμε την ένταξη στο ΕΣΠΑ προγράμματος στέγασης και επανένταξης 12 άστεγων οικογενειών Δημοτών

-Εντάξαμε στο ΕΣΠΑ την υποστήριξη μέρους της λειτουργίας του Κέντρου Γυναικών που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες Δημοτικές Δομές με διαχρονική προσφορά σε ευαίσθητους τομείς.

– Στηρίζουμε με τρόφιμα αγορασμένα από ίδιους πόρους, 800 άπορες οικογένειες κάθε Χριστούγεννα.

Και συνεχίζουμε:

Οι δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης όχι μόνο δεν θα σταματήσουν αλλά φιλοδοξούμε να τις εμπλουτίσουμε και να τις αυξήσουμε. Ετοιμάζουμε σειρά προτάσεων προς Δημότες και φορείς και ευελπιστούμε ότι θα ανταποκριθούν.

Υπάρχουν ιδέες, οριοθετούμε στόχους, αξιοποιούμε το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου, νιώθουμε υπόχρεοι απέναντι σε εθελοντές και συμπολίτες που προσφέρουν και τους υπολογίζουμε ως στυλοβάτες της προσπάθειας.

Όσο υπάρχουν άνθρωποι με ανάγκη η Δημοτική Αρχή θα αναζητά τρόπους να δώσει χείρα βοηθείας. Όχι από υποχρέωση, αλλά από καθήκον που εκπορεύεται από τον τρόπο σκέψης που την χαρακτηρίζει.

 

Του Φώτη Αλεξάκου, Δημάρχου Καρδίτσας

 

 

Προηγούμενο άρθρο Καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων για το περιστατικό στο Κ.Υ. Σοφάδων
Επόμενο άρθρο Εκκλησία και τέχνη στη Θεσσαλία τον 16ο αιώνα