Προετοιμασία για την αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων


Την ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού όλων των δημόσιων φορέων και εθελοντικών οργανώσεων που εμπλέκονται στα θέματα πολιτικής προστασίας για τη λήψη μέτρων πρόληψης, αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και διαχείριση των συνεπειών λόγω έντονων καιρικών φαινομένων ( πλημμυρών – χιονοπτώσεων) ανέδειξε η συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Καρδίτσας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19/12 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού

Συμβουλίου.

Στη συνεδρίαση από την πλευρά του Δήμου Καρδίτσας συμμετείχαν ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κων. Παπαλός, ο αρμόδιος για θέματα πολιτικής προστασίας κ. Βασ. Ευαγγελακόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αθ. Μαρκινός και Λαμ. Τσιούκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημ. Ντούρλιας, καθώς και ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Β. Ελευθερίου και ο Δ/ντης της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Ιωσ.  Ιωσηφίδης.

Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομικής Δ/νσης Καρδίτσας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Δ/νσης Δασών και του Δασαρχείου Καρδίτσας, των εθελοντών και της Λέσχης 4Χ4 Καρδίτσας.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κ. Παπαλός εισηγητικά επισήμανε ότι η πολιτική προστασία είναι ένα πολύ σοβαρό, αλλά και ταυτόχρονα δύσκολο ζήτημα, καθώς απαιτεί σωστή και έγκαιρη προετοιμασία σε ανύποπτο χρόνο, κονδύλια για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής και την προμήθεια και συντήρηση του απαραίτητου μηχανικού εξοπλισμού, καθώς και την εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου. Η μη διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων από την κεντρική εξουσία καθιστά, όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαλός, επιτακτική την ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων τους να συμβάλουν στην διαχείριση και αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.

Ο αρμόδιος για θέματα πολιτικής προστασίας Αντιδήμαρχος κ. Β. Ευαγγελακόπουλος που προήδρευσε της συνεδρίασης αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο και τις εγκυκλίους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που προβλέπουν τις αρμοδιότητες του Δήμου, αλλά και των άλλων φορέων και ζήτησε την συνεργασία όλων, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι συνέπειες τυχόν ακραίων καιρικών φαινομένων.

Οι αντιδήμαρχοι  κ.κ. Αθ. Μαρκινός και Λ. Τσιούκης ενημέρωσαν τα μέλη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου  για την έγκαιρη παρέμβαση του Δήμου για την καταστροφή των ημιμόνιμων φραγμάτων στα αποστραγγιστικά κανάλια, καθώς και τον μηχανικό εξοπλισμό που διαθέτει ο Δήμος για να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων.   

Ακολούθως τα μέλη του Σ.Τ.Ο. αναφέρθηκαν στις αρμοδιότητες, τις δυνατότητες και τα διαθέσιμα μέσα κάθε φορέα, για να συνδράμει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των συνεπειών έντονων πλημμυρών ή χιονοπτώσεων και συμφώνησαν στην ανάγκη οι συνεδριάσεις του οργάνου να είναι τακτικές, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό επίπεδο συντονισμού και ετοιμότητας.

 

Προηγούμενο άρθρο Παρά τη νευρικότητα ο Α.Σ. Καρδίτσας επιβλήθηκε με 80-69 των Ικάρων Τρικάλων
Επόμενο άρθρο Συνάντηση του Δημάρχου με αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πρασίνων