Ειδήσεις

Άμεσα μέτρα στήριξης του κλάδου εστίασης και αναψυχής ζητάει το ΕΒΕ


Μέλη της Διοικητικής Επιτροπής  του Επιμελητηρίου Καρδίτσας πραγματοποίησαν επαφές με εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εστίασης και Αναψυχής Ν. Καρδίτσας. Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου απέστειλε σχετική επιστολή με τα αιτήματα του Σωματείου αλλά και τις προτάσεις του Επιμελητηρίου στα αρμόδια υπουργεία. 

Η επιστολή στους αρμόδιους Υπουργούς

Αξιότιμοι κκ Υπουργοί,

Η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 έχει προκαλέσει ανάμεσα στις άλλες σοβαρές συνέπειες  και σημαντικά προβλήματα  στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ειδικά αυτά του κλάδου μαζικής εστίασης.

Αφουγκραζόμαστε  το Σχεδιο  αμεσων και κοστολογημενων παρεμβασεων για τον εργαζομενο και την επιχειρηση, για την κοινωνια και την οικονομια,  μέτρα τα οποία  είναι προς την σωστή κατεύθυνση και είμαστε αρωγοί της προσπάθειας που καταβάλλεται,  αλλά θα πρέπει να καλύψουν τα μέτρα  όχι μόνον τις επιχειρήσεις που έκλεισαν, αλλά και εκείνες που παραμένουν ανοικτές με τραγική μείωση του τζίρου τους. Σε αυτό έχει συμβάλει σημαντικά και τα κατά τόπους η εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων .

Ειδικά για τον κλάδο μαζικής εστίασης προτείνουμε  :

  1. Απαλλαγή των επιχειρήσεων του έτους 2020 από Δημοτικά τέλη, Δημοτικό Φόρο, τέλη κοινόχρηστων χώρων κ.α..
  2. Παράταση της Μείωσης του ΦΠΑ, από 24% σε 13% τουλάχιστον για έξι (6) μήνες .
  3. Αναστολή σφράγισης επιταγών για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών επιπλέον . Ως έκτακτη λύση, σε περίπτωση σφραγίσματος επιταγών, να μην καταχωρούνται στον Τειρεσία αλλά αυτομάτως να μπαίνουν σε 12 μήνες αποπληρωμή με αρχή από 1/1/2021 .
  4. Μείωση στις ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές  στο ΕΦΚΑ σε ποσοστό τουλάχιστον 10% .Ταυτόχρονα ,  επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των υπαλλήλων και επιδότησης του 20% του μισθού τους, προκειμένου να μην απολυθεί κανένας υπάλληλος, μέχρι να επέλθει η κανονικότητα .
  5. Με δεδομένο ότι εισερχόμαστε σε νέο κύκλο ύφεσης, η καταβολή του μειωμένου ποσοστού για την ενοικίαση επαγγελματικού χώρου είναι αναγκαίο να παραταθεί χρονικά, ακόμα και για 1 έτος. Μέχρι δηλαδή να επιτευχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Για τους περισσότερους επαγγελματικούς τομείς θα αποτελέσει πολύτιμη «ανάσα» ενώ για ορισμένους όπως για το εμπόριο και την εστίαση, είναι καθοριστικός παράγοντας συνέχισης της λειτουργίας τους. Και αντίστοιχα φοροελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων εστίασης στο ίδιο ποσοστό %.
  6. θα πρέπει άμεσα να μειωθούν σε ποσοστό  50% οι χρεώσεις των τραπεζών στα έξοδα συναλλαγών και  στις συναλλαγές  με POS .
  7. Όλες οι οφειλές σε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που ήδη έχουν πιστοποιηθεί ,και οι οφειλές σε ΔΕΚΟ να έχουν δυνατότητα αποπληρωμής σε 12 δόσεις με έναρξη, από 1/1/2021.
  8. Διευκόλυνση για τη δυνατότητα άμεσης εκταμίευσης των κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ) που βρίσκονται σε ώριμη φάση. Πολλοί επιχειρηματίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο για αυτή την εκταμίευση αλλά παρατηρείται καθυστέρηση εξαιτίας γραφειοκρατικών διαδικασιών. Στην παρούσα φάση, κάθε ημέρα που περνά είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Και όπως είναι γνωστό, οι έκτακτες περιπτώσεις απατούν και έκτακτες λύσεις.
  9. Επέκταση του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής   και  για τους επομένους έξι (6) μήνες .
  10. Επανεξέταση του θέματος του ύψους των πρόστιμων και εξορθολογισμός αυτών, που προβλέπονται στη κατά τόπους εφαρμογή των μέτρων ( τοπικά lockdown)
  11. Θέσπιση ειδικού ταμείου “ανεργίας – αποζημίωσης” για τους επαγγελματίες που θα βάλουν οριστικό λουκέτο στις επιχειρήσεις τους εξαιτίας του κορωνοϊού, αλλά και για εργαζόμενους που θα χάσουν τη δουλειά τους.
  12. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και μείωση έως μηδενισμό της προκαταβολής φόρου τουλάχιστον για τα εισοδήματα του 2020.
  13. Δανειοδότηση από τράπεζες με 12 μήνη άτοκη αποπληρωμή, με ενίσχυση του εκδότη μετά από διαπιστωμένη αδυναμία αποπληρωμής με κριτήριο πότε την εξέδωσε και λήξη από το διάστημα 28/2 έως και 2 μήνες μετά την λήξη των έκτακτων μέτρων.
  14. Σε περίπτωση που ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ενταχθεί σε καραντίνα λόγω κρούσματος κορωνοϊού, να ισχύουν αυτόματα τα ευεργετικά μέτρα που έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Τους προηγούμενους μήνες , η χώρα κατάφερε να διαχειρισθεί  μια πρωτόγνωρη για την ανθρωπότητα απειλή ,δημιουργώντας παράλληλα ένα θετικό πρότυπο για το μέλλον . Έδειξε  ότι μπορεί να λειτουργεί με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα .

Παρακαλούμε την άμεση παρέμβασή σας, έτσι ώστε και αυτός ο κλάδος, ικανοποιηθεί στα δίκαια  αιτήματά τους .

Περιμένοντας την άμεση ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας, σας  ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Πανήγυρις Ιεράς Μονής Παναγίας Πελεκητής
Επόμενο άρθρο Σύλληψη φυγόποινου στο Μουζάκι