Ειδήσεις

Άμεση αντίδραση Κωτσού σε Φάμελλο για τα έργα Μεσοχώρας και Αχελώου!


Τα σοβαρά ζητήματα της μετεγκατάστασης των κατοίκων του οικισμού της Μεσοχώρας που θα πλημμυρίσει με την λειτουργία του Φράγματος και του κείμενου Υδροηλεκτρικού Σταθμού, αλλά και της «εκτροπής του Αχελώου», έθιξε κατά την ομιλία του στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα: «Κλιματική Αλλαγή: Η Αυτοδιοίκηση και η Θεσσαλία μπροστά στην παγκόσμια πρόκληση», ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, ενώπιον των Θεσσαλικών φορέων, πολλών επιστημόνων εισηγητών και εκατοντάδων πολιτών.

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της διοργανώτριας Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας και Δημάρχου Μουζακίου κ. Γιώργου Κωτσού, ο οποίος επισήμανε πως «η αυτοδιοίκηση είναι πανέτοιμη να συμβάλλει στην άμεση απεμπλοκή της λειτουργίας του ΥΗΣ», ενώ συνέστησε στην κεντρική εξουσία «να μην υποτιμά την αναγκαιότητα των έργων μεταφοράς νερού από τον Αχελώο ενάντια στην ερημοποίηση της Θεσσαλίας»!

 

Μεσοχώρα – Αχελώος

Συγκεκριμένα, για την λειτουργία του ΥΗΣ της Μεσοχώρας ο κ. Φάμελλος εξέφρασε την απορία, εάν πραγματικά την ήθελαν οι τοπικοί φορείς, δεδομένου ότι – όπως είπε – τα χρόνια που πέρασαν από την ολοκλήρωση του έργου, δεν πήραν τις αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις για την χωροθέτηση και πολεοδόμηση του νέου οικισμού!

Ο κ. Φάμελλος απαίτησε ουσιαστικά, τόσο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όσο και από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων, να δώσουν απάντηση για αυτό το θέμα μέσα στις επόμενες ημέρες, προκειμένου κι’ αυτός από την πλευρά του να υπογράψει άμεσα την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του ΥΗΣ.

Συνεχίζοντας ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος ενέπλεξε στο ζήτημα και τα έργα μεταφοράς νερού από τον ποταμό Αχελώο στην Θεσσαλία, τονίζοντας πως η σύνδεση του έργου της Μεσοχώρας με αυτά, επηρέασε αρνητικά την προώθηση της λειτουργίας του ΥΗΣ, λόγω των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που μπλόκαραν την «εκτροπή»! Διευκρίνισε ωστόσο ότι το Φράγμα της Μεσοχώρας είναι υδροηλεκτρικό έργο και δεν εμπλέκεται με την «εκτροπή του Αχελώου»με βάση την απόφαση του ΣτΕ και την μελέτη των περιβαλλοντικών όρων.

Για την μετεγκατάσταση των κατοίκων του χωριού, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει εκπονήσει μελέτη, αλλά το μέρος του οικισμού που δεν πλημμυρίζει, δεν θα μεταφερθεί!

Από την πλευρά του ο κ. Κωτσός, απευθυνόμενος στον κ. Υπουργό τόνισε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Πύλης, μέσα σε μια εβδομάδα θα έχει απάντηση για το θέμα της μετεγκατάστασης των θιγόμενωνΜεσοχωριτών ώστε να ενισχυθεί από τους τοπικούς φορείς η θετική εξέλιξη του ζητήματος λειτουργίας του ΥΗΣ, κάτι που όλοι αναμένουν πολλά χρόνια!

Παράλληλα, απαντώντας στις αιχμές του κ. Φάμελλου, για τον προβληματικό χαρακτήρα των έργων μεταφοράς ποσοτήτων νερού από τον Αχελώο, επισήμανε:«αυτή την περίοδο η διαχείριση των υδατικών πόρων στην Θεσσαλία είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα! Το υδατικό έλλειμμα είναι τεράστιο, με 3 δις κ.μ. νερού απολήψεις από το υπόγειο υδατικό δυναμικό! Μάλιστα, όπως ανέφεραν οι εξαιρετικοί επιστήμονες, θα χρειαστούν 60 χρόνια για να επανέλθει το οικοσύστημα στην πρότερη κατάσταση – βάση και των σχεδίων διαχείρισης – εάν έρθουν στη Θεσσαλία τα 250 εκατ. κ.μ. τον χρόνο που προβλέπονται από τον Αχελώο και εφόσον γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις κατάντι της λεκάνης απορροής του Πηνειού»!

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας ζήτησε από τον κ. Φάμελλο,
«η κεντρική εξουσία να εμπιστευτεί την τοπική αυτοδιοίκηση μεταφέροντας σε αυτήν τις αρμοδιότητες που αποδεδειγμένα μπορεί να ασκήσει πολύ πιο αποτελεσματικά από το κράτος, αφού η Τ.Α. ήταν και παραμένει ο θεσμός που είναι πιο κοντά στους πολίτες και είναι ελεγχόμενη από αυτούς… Είναι ο θεσμός που διασφαλίζει οικονομίες κλίμακας και κυρίως την ευαισθησία των τοπικών κοινωνιών απέναντι στο περιβάλλον».

 

Για την κλιματική αλλαγή

Αναφορικά με το παγκόσμιο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και τον σκοπό της διοργάνωσης του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου, ο κ. Κωτσός είπε μεταξύ άλλων: «Πολλοί είναι οι τομείς που θα επηρεαστούν μακροπρόθεσμα από την επερχόμενη κλιματική αλλαγή, όπως για παράδειγμα το φυσικό και το αστικό περιβάλλον, η γεωργία, η κτηνοτροφία, οι μεταφορές, ο τουρισμός, η αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων στα πλαίσια της πολιτικής προστασίας και πολλοί άλλοι. Η εξέλιξη της επιστήμης μας δίνει την δυνατότητα να στηριζόμαστε σε ασφαλή και τεκμηριωμένα συμπεράσματα σε ότι έχει σχέση με την χρονική εξέλιξη των καιρικών συνθηκών, άρα και με την εξέλιξη του κλίματος στον πλανήτη. Όλοι πρέπει να σταθούμε απέναντι σε αυτό το φαινόμενο και να θέσουμε τις σωστές βάσεις προς όφελος όλου του κόσμου».

Ο κ. Κωτσός έκλεισε υπογραμμίζοντας τα εξής: «Θα στηρίξουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται ώστε να συμβάλλουμε αποφασιστικά στην αντιμετώπιση του παγκόσμιου φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε όσους περισσότερους μπορούμε ενεργούς πολίτες. Πολίτες που θα νοιάζονται για την ποιότητα στην καθημερινότητα τους και θα προστατεύουν το περιβάλλον. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που αποφασίσαμε την υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή, για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την στάση της Θεσσαλών εκπροσώπων απέναντι σε αυτή την παγκόσμια πρόκληση. Είναι γεγονός ότι εμείς στην αυτοδιοίκηση, έχουμε πολύ δουλεία να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν θα ήταν υπερβολή να διατυπώσω την άποψη, ότι οι Δήμοι είναι ίσως οι πιο οργανωμένοι δημόσιοι φορείς, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ωστόσο δεν είναι δυνατόν μόνοι τους να δώσουν τις απαιτούμενες απαντήσεις σε αυτό το τεράστιο ζήτημα. Μόνο μέσα από την δικτύωση φορέων μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Υπουργεία, Α΄ και Β΄ βαθμός Τ.Α., Επιμελητήρια, εθελοντικές οργανώσεις , πολίτες και τόσοι άλλοι πρέπει να δρομολογήσουν άμεσα συνεργασίες».

 

Πλήθος εισηγητών και ανακοινώσεων στο Συνέδριο

Συνδιοργανωτές του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την κλιματική αλλαγή ήταν το ΤΕΕ – Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, το ΤΕΕ – Περιφερειακό Τμήμα Μαγνησίας, ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος και η ΕΘΕΜ (Εταιρεία Θεσσαλικών Μελετών).

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ τελούσε υπό την επιστημονική επίβλεψη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Στις 100 έφτασαν οι εισηγήσεις και οι ανακοινώσεις που έγιναν κατά την διάρκεια των εργασιών στις οποίες συμμετείχαν πάνω από επτακόσιοι σύνεδροι, ενώ παράλληλα αναπτύχθηκαν διάφορες δράσεις με εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας και με μια τεχνική έκθεση που περιλάμβανε την συμμετοχή σαράντα επιχειρήσεων και φορέων.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία του διακεκριμένου Έλληνα επιστήμονακ. Χρήστου Ζερεφού, ΚαθηγητήΦυσικής της Ατμοσφαίρας, Επόπτη του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος ανέπτυξε τους συσχετισμούς πληθυσμού και οικονομίας με την κλιματική αλλαγή. Αναφέρθηκε δε εκτενώς στις επιπτώσεις του φαινομένου στη στάθμη της θάλασσας, την αλιεία, τη γεωργία, τη βιοποικιλότητα, τα οικοσυστήματα, τον τουρισμό και την υγεία.

 

 

Προηγούμενο άρθρο 33ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων
Επόμενο άρθρο Στις 2 Ιουλίου το 21ο Αντάμωμα Αργιθεατών