Άμεση αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία


Για ακόμα μια φορά, ο νομός Καρδίτσας αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα εξαιτίας των καιρικών φαινομένων. Γίναμε μάρτυρες της  καταστροφής περιουσιών στις πληγείσες περιοχές, κυρίως σε αυτήν της Κόρδας, της Μαραθέας και του Πεδινού, αλλά και της αγωνίας των κατοίκων να προστατευθούν από την θεομηνία.

Η ευθύνη για την επόμενη ημέρα περνά στην κεντρική διοίκηση, στην κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα στο αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών. Χωρίς καμιά καθυστέρηση  είναι απόλυτη ανάγκη να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα ανακούφισης των κατοίκων και αποκατάστασης των ζημιών, παρέχοντας όλα τα απαραίτητα μέσα και εργαλεία τόσο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όσο και στους πληγέντες δήμους. Επιπλέον, όπως έχει επισημανθεί κατά καιρούς πρέπει το πρόβλημα να ξεπεραστεί κατά τρόπο οριστικό, μέσα από τη δημιουργία των διοικητικών μηχανισμών εκείνων, που άμεσα θα παρεμβαίνουν για την αντιμετώπιση ανάλογων περιπτώσεων, με τρόπο συγκεκριμένο και εκ των προτέρων περιγραφόμενο. Οι μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση, πρέπει να συνεχιστούν και προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες παθογένειες, ενός δυσκίνητου κράτους. Δημιουργώντας αυτοματισμούς στην λειτουργία του, θα είναι δυνατό να ενεργοποιούνται τάχιστα οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, με ένα σαφές  σχέδιο αντίδρασης και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τόσο για την πρόληψη παρόμοιων φαινομένων όσο και για την αποκατάσταση και την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων, μέσω προκαθορισμένων και απλών διαδικασιών.

Την ίδια στιγμή, με έκπληξη παρακολουθούμε τους βουλευτές και τους τοπικούς παράγοντες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να επισκέπτονται τις πληγείσες από την πρόσφατη κακοκαιρία περιοχές, παραμένοντας στην ίδια πολιτική πρακτική που είχαν τόσο καιρό ως αντιπολίτευση. Στην τακτική των διαπιστώσεων, των αφορισμών και των εύκολων καταγγελιών. Προφανώς και δεν έχουν αντιληφθεί το νέο ρόλο από τον οποίο καλούνται να υπηρετήσουν τον νομό Καρδίτσας. Θα περιμέναμε από αυτούς, την αναγγελία συγκεκριμένων παρεμβάσεων και παραστάσεων προς την κεντρική διοίκηση για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και την δημιουργία των κατάλληλων υποδομών, οι οποίες θα προφυλάξουν στο μέλλον τους κατοίκους της Καρδίτσας από ανάλογες καταστροφές.

Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε, πως τεράστια προβλήματα υπήρξαν και στον ορεινό όγκο του νομού Καρδίτσας, στις περιοχές της λίμνης Πλαστήρα και του δήμου Αργιθέας και ιδίως στα σημεία, όπου παραμένουν τα ανολοκλήρωτα έργα εκτροπής του Αχελώου ποταμού, τα οποία και προβλήματα δημιουργούν στις τοπικές κοινωνίες αλλά και τα ίδια απειλούνται με κατάρρευση. Ένα έργο, που ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πολέμησε λυσσαλέα και το οποίο δεν θα αποτελούσε μόνο λύση για την υδροδότηση και άρδευση του Θεσσαλικού κάμπου, αλλά εντασσόμενο σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό για την διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας θα περιλάμβανε τη δημιουργία ενός τεράστιου αριθμού αντιπλημμυρικών και άλλων έργων υποδομής, τα οποία θα οχύρωναν τον κάμπο της Καρδίτσας απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ελπίζουμε σύντομα, να καταλάβουν τον υπεύθυνο ρόλο που τους εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός και να σταθούν με ρεαλισμό και σοβαρότητα πάνω στα προβλήματα. Οι μέρες των ερασιτεχνισμών και του «λαϊκού» πολιτικού παραγοντισμού έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

 

  

Προηγούμενο άρθρο Αντιπροσωπεία της ΕΛΜΕ συναντήθηκε με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Επόμενο άρθρο Νέα Δημοτικά Τέλη βάζει για τα σκυλιά ο Δήμος