Ειδήσεις

Άμεση κάλυψη των ελλείψεων στον Βρεφονηπιακό του ΟΑΕΔ


Την Πέμπτη 18/7/2019 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον βρεφονηπιακό σταθμό του ΟΑΕΔ από αντιπροσωπεία του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου νομού Καρδίτσας και του Συλλόγου Γυναικών νομού Καρδίτσας, με σκοπό την ενημέρωση για τις συνθήκες εργασίας και τις ελλείψεις που υπάρχουν ενόψει και της νέας σχολικής χρονιάς.

Πρόκειται για τον βρεφονηπιακό σταθμό που χρόνια τώρα απαιτούσαμε τη λειτουργία του, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των εργαζομένων, λαϊκών οικογενειών στην διαπαιδαγώγηση των μικρών παιδιών.

Παρά τις φιέστες της προηγούμενης κυβέρνησης του Σύριζα και του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας για την έναρξη λειτουργίας του σταθμού, η οποία έγινε πέρυσι την Άνοιξη παρόλο που ο σταθμός ήταν έτοιμος εδώ και χρόνια, δεν μπορεί να κρυφτεί  η πραγματικότητα σε ότι αφορά τις ελλείψεις σε προσωπικό και τις ευέλικτες σχέσεις εργασίας των εργαζομένων εκεί.

Τα στοιχεία που δόθηκαν, αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως υπάρχουν 6 βρεφονηπιοκόμοι και 1 βοηθός βρεφονηπιοκόμου για το σύνολο των 88 βρεφών και νηπίων. Δηλαδή η αντιστοιχία είναι 15! βρέφη και νήπια σε 1 εργαζόμενο (η βρεφονηπιοκόμος ΔΕ είναι βοηθός και αντικειμενικά δεν χρεώνεται τμήμα μόνη της). Το γεγονός αυτό δεν δυσκολεύει απλώς το παιδαγωγικό έργο των εργαζομένων αλλά το κάνει αδύνατο.

Παράλληλα, όλοι οι εργαζόμενοι δουλεύουν όχι μόνο σε συνθήκες εντατικοποίησης αλλά και με συμβάσεις, οι οποίες λήγουν στα τέλη Ιουλίου και πρόκειται να απολυθούν, χωρίς μάλιστα να έχει βγει προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού μέχρι στιγμής. Το ίδιο συμβαίνει και με τους εργαζόμενους στην κουζίνα.

Επιπλέον οι 6 καθαρίστριες (4ωρες) του σταθμού, που αποτελούν μικρό αριθμό για ένα τεράστιο κτίριο και τις ανάγκες του, απολύονται στα τέλη Αυγούστου. Μάλιστα από τις πληροφορίες που πήραμε φάνηκε πως περιμένουν αποτελέσματα διαγωνισμού για το αν θα συνεχίσουν τη δουλειά τους μετά την απόλυση ή αν θα πάνε σπίτι τους.

Τέλος σημειώνουμε πως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την τακτική επίσκεψη παιδιάτρου και την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού στο σταθμό, που θα εξασφαλίζει την υγεία και την αντιμετώπιση έκτακτων ζητημάτων των μικρών παιδιών (αδιαθεσία, ατυχήματα, πρώτες βοήθειες).

Γι αυτή την κατάσταση έχουν ευθύνη όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις όπως και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ που βαδίζει στην ίδια αντιλαϊκή – αντεργατική ρότα με την προηγούμενη. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής, που χρόνια τώρα ανακυκλώνει την ανεργία με διάφορες συμβάσεις, που εντατικοποιεί την εργασία, που επιλέγει ένας σύγχρονος κατά τα άλλα Βρεφονηπιακός σταθμός που έχει χωρητικότητα 100 παιδιών να δέχεται μόλις 88 για να μην προσλάβει παραπάνω προσωπικό, πετώντας με αυτό τον τρόπο παιδιά απ’ έξω και οδηγώντας τους εργαζόμενους γονείς σε απόγνωση. Ευθύνη έχει και το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας που με τη στάση του στηρίζει αυτές τις πολιτικές και είναι απέναντι από τα συμφέροντα των εργαζομένων του νομού.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους γονείς να παλέψουν μαζί μας για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και των παιδιών.

 

Απαιτούμε:

 

  • Καμία απόλυση συμβασιούχου. Μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
  • Άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη και σταθερή δουλειά για την κάλυψη των αναγκών των 100 βρεφών και νηπίων, που είναι η χωρητικότητα του σταθμού.

 

Του σωματείου εμποροϋπαλλήλων, και του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας

 

 

Προηγούμενο άρθρο Παράταση έως 19 Αυγούστου για την υποβολή αίτησης για τηλεοπτικό σήμα
Επόμενο άρθρο Έναρξη Συλλογής Βιομηχανικής Τομάτας 2019