Άμεση καταβολή των ενισχύσεων Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας


Οι βουλευτές Καρδίτσας Χρ. Κατσαβριά-Σιωροπούλου, Σπ. Λάππας και Ν. Μιχαλάκης μαζί με άλλους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την ανάγκη άμεσης καταβολής των ενισχύσεων Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας του Μέτρου 2.1.4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007- 2013.

Στην ερώτηση μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί ενισχύσεις για τη βιολογική γεωργία για το έτος 2012, ενώ για την κτηνοτροφία δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη εκταμίευση δόσης. Μάλιστα σε ό,τι αφορά τη βιολογική γεωργία η καταβολή δεν έγινε σε όλους τους παραγωγούς. Επιπλέον, ενώ έχουν ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες διευθύνσεις γεωργίας όλες οι διαδικασίες για την πληρωμή των ενισχύσεων και για τα υπόλοιπα έτη μέχρι σήμερα, δεν έχουν καταβληθεί τα αντίστοιχα ποσά στους παραγωγούς.

Η μεγάλη αυτή καθυστέρηση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους παραγωγούς αφού αναγκάζονται να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους (πιστοποιήσεις προϊόντων, σύμβουλοι, καλλιέργεια), χωρίς να λαμβάνουν την ανάλογη ενίσχυση. Το αποτέλεσμα είναι η απαξίωση του θεσμού της Βιολογικής Γεωργίας και κτηνοτροφίας, που μπορεί εύκολα να οδηγήσει στην αποτυχία της συγκεκριμένης δράσης.

Eρωτάται λοιπόν ο κ. Υπουργός:

 

  • Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσει ώστε να εκταμιευτούν οι ενισχύσεις τουλάχιστον για τα έτη 2013 – 2014;
  • Ποιοι είναι οι λόγοι της μέχρι σήμερα καθυστέρησης, ιδιαίτερα για τη βιολογική κτηνοτροφία για την οποία δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα ούτε μία δόση;
  • Με ποιες δράσεις προτίθεται το Υπουργείο να προωθήσει το θεσμό της βιολογικής παραγωγής;

 

 

Προηγούμενο άρθρο Διεθνείς συμμετοχές από 18 χώρες στο 3ο XTERRA στη Λίμνη Πλαστήρα
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δ.Σ. Σοφάδων