Άνοιξε ο δρόμος για σημαντικά έργα στο Δήμο Καρδίτσας


Αποφάσεις με τις οποίες προωθούνται σημαντικά έργα στο Δήμο Καρδίτσας έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 3-3-2009.

Ειδικότερα μεταξύ άλλων αποφασίσθηκαν τα εξής:

1ον. Η εκχώρηση προς τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Καρδίτσας της αρμοδιότητας υλοποίησης και της σχετικής πίστωσης του έργου «Μελέτη ανίχνευσης γενεσιουργού αιτίας δημιουργίας οσμής του νερού της Λίμνης Πλαστήρα». Ο Δήμος Καρδίτσας, προχώρησε στη σύνταξη Τεχνικού Δελτίου για το έργο που αφορά την επιστημονική διερεύνηση των φαινομένων οσμής του νερού στον ταμιευτήρα της λίμνης Πλαστήρα. Το σχετικό τεχνικό δελτίο υποβλήθηκε στο Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» και στο Μέτρο 2.13 «Οριζόντιες δράσεις-μελέτες» και εντάχθηκε με προϋπολογισμό 78.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης το Δήμο Καρδίτσας. Λόγω της φύσης του έργου και με δεδομένη την τεχνογνωσία της ΔΕΥΑ Καρδίτσας στην εκτέλεση παρόμοιων έργων το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής για την εκχώρηση της αρμοδιότητας υλοποίησης του έργου, καθώς και της σχετικής πίστωσης των 78.000 ευρώ στη ΔΕΥΑ Καρδίτσας.

2ον. Ο χαρακτηρισμός ως χώρου κοινής ωφέλειας του οικοπέδου για την ανέγερση των εγκαταστάσεων των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο Ο.Τ. 167. Το οικόπεδο στο οποίο μελετάται να ανεγερθεί το νέο κτίριο που θα στεγάσει τις λειτουργίες των Γενικών Αρχείων Κράτους- Αρχείων Ν. Καρδίτσας, παραχωρήθηκε από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου,  βρίσκεται στην οδό Ολύμπου, έχει εμβαδόν 248,50 τ.μ. συντελεστή δόμησης 1,4 με ποσοστό κάλυψης 70% και ανώτατο ύψος 14 μέτρα. Το έργο ανέγερσης νέου κτιρίου που θα αντικαταστήσει τους χώρους, στους οποίους φιλοξενούνται σήμερα τα Γ.Α.Κ. – Αρχεία Ν. Καρδίτσας με τον συγκεκριμένο πλούτο του αρχειακού τους υλικού έχει ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠ.Ε.Π.Θ. με προϋπολογισμό 250.000 ευρώ για τη μελέτη και 1.000.000 ευρώ για την ανέγερση του νέου κτιρίου, ενώ έχει εγκριθεί και το Κτιριολογικό Πρόγραμμα.

Με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανοίγει ο δρόμος για να δημοπρατηθεί το έργο ανέγερσης του νέου κτιρίου και να ανατεθεί η εκπόνηση των τεχνικών μελετών.

3ον. Η  έγκριση σχεδίου προγραμματικής σύμβασης και η υπογραφή της με το Δήμο     Τρικκαίων για την υλοποίηση πέντε πράξεων στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση». Πρόκειται για πέντε προτάσεις έργων αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών από το Δήμο Καρδίτσας και άλλους δέκα μεγάλους δήμους της Κεντρικής Ελλάδας, συνολικού προϋπολογισμού 14.000.000 ευρώ περίπου που  έχει καταθέσει ήδη για ένταξη στο  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  «Ψηφιακή Σύγκλιση» για την προγραμματική περίοδο 2007-2013 η «Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδος Α.Ε» στην οποία ο Δήμος συμμετέχει ως εταίρος. Τα πέντε προτεινόμενα έργα είναι :

          Δια-περιφερειακή πλατφόρμα ηλεκτρονικής συμμετοχής [e-dialogos] (προϋπολογισμός  1.074.023,56€).

Δημιουργία WebTV για τους Πολίτες Ενημερωτικού Περιεχομένου, (προϋπολογισμός 2.525.594,00 €)

Ενιαίο Σύστημα διαχείρισης κυκλοφορίας σε Αστικό Περιβάλλον για την ολοκληρωμένη πληροφόρηση των πολιτών – Ψηφιακή Μετακίνηση (προϋπολογισμός 5.237.190,00 €)

Εγκατάσταση δημοσίων σημείων πρόσβασης και ανάπτυξη υπηρεσιών υψηλής διαδραστικότητας και ψηφιακού περιεχομένου (προϋπολογισμός 2.964.430,00 €)

Εξοπλισμός και Οργάνωση ολοκληρωμένου δικτύου παροχής υπηρεσιών τηλεφροντίδας ασθενών με χρόνια νοσήματα (προϋπολογισμός  1.750.970,63€)

  

4ον. Η κατασκευή του έργου «Δημοτική οδοποιΐα και ασφαλτόστρωση Καρδίτσας» προϋπολογισμού 203.197 ευρώ. Η μελέτη αυτή συντάχθηκε κατόπιν εντολής της Δημοτικής Αρχής και αφορά την κατασκευή Δημοτικών δρόμων κατά κύριο λόγο σε νεοενταχθείσες περιοχές της πόλης, στις οποίες πρόσφατα κατασκευάσθηκαν δίκτυα ύδρευσης- αποχέτευσης ή που κατασκευάζονται σε υπό εξέλιξη εργολαβίες της ΔΕΥΑΚ. Επίσης προβλέπονται ασφαλτοστρώσεις και κατασκευή πεζοδρομίων σε ήδη κατασκευασμένους δρόμους των οποίων ο ασφαλτικός τάπητας είναι σε κακή κατάσταση, ή σε δρόμους στους οποίους δεν υπάρχει.

5ον . Η τροποποίηση των όρων δόμησης στο οικοδομικό τετράγωνο 1023, στο οποίο βρίσκεται το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο. Με την τροποποίηση των όρων δόμησης, βρίσκεται στο τελικό της στάδιο η διαδικασία νομιμοποίησης όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου, για την οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου έχουν προχωρήσει στην εκπόνηση των σχετικών μελετών. Απομένει η σύνταξη του τελικού φακέλου και η αποστολή του στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για την έκδοση της οριστικής άδειας λειτουργίας όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων.

6ον. Η έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου στη θέση «Τσιφλικάκι», με στόχο τη διευκόλυνση της ανέγερσης στο συγκεκριμένου σημείο, Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στο οποίο θα φοιτούν παιδιά με ειδικές ανάγκες. Για την κατασκευή του έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου θα ανέλθει στα 2.000.000 ευρώ ο Δήμος Καρδίτσας βρίσκεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως στην ίδια περιοχή σε παλαιότερη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την τροποποίηση των όρων δόμησης προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή φοιτητικής εστίας από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας. Η δημιουργία του σχολείου αυτού θα διευκολύνει την ένταξη των παιδιών αυτών στην σχολική πραγματικότητα μέσα από ένα χώρο άνετο, προσπελάσιμο, λειτουργικό και φιλικό σε αυτά.

Το Ειδικό Σχολείο Καρδίτσας, σύγχρονο ως προς την υποδομή και υποστηριζόμενο από τον απαραίτητο εξοπλισμό και το κατάλληλο διδακτικό προσωπικό θα άρει την κοινωνική απομόνωση που επιβάλλονταν μέχρι σήμερα στα άτομα αυτά. Θα περιορίσει το φαινόμενο του αναλφαβητισμού και της σχολικής διαρροής και θα συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της δυνατότητας των παιδιών αυτών για αυτόνομη διαβίωση.

Προηγούμενο άρθρο Επαρκής κρίθηκε ο Δ. Σοφάδων για υλοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ
Επόμενο άρθρο Συναίνεση για την αντιμετώπιση της ύφεσης ζήτησε ο πρωθυπουργός