Έγκριση ποσού € 500.000 για το Κλειστό Γυμναστήριο Καρδίτσας


  Κατόπιν επαφών της Βουλευτού ΠΑΣΟΚ Ν. Καρδίτσας κας. Μαρίας Θεοχάρη με υπηρεσιακούς παράγοντες και την πολιτική ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, με την υπ’ αριθμ. 59/18-11-2010 απόφαση της Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων και Ανάπτυξης, εγκρίθηκε η κατανομή και η εγγραφή πίστωσης ποσού 500.000 ευρώ στην ΣΑΜ 416 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, που αφορά στην κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου Καρδίτσας και εντάσσεται στα έργα των Μεσογειακών Αγώνων 2013.

«Δεν αποδεχόμαστε τις ακριβότερες τιμές της Ευρώπης»

Απάντηση από τον Υφυπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κο. Ντίνο Ρόβλια έλαβε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καρδίτσας κα. Μαρία Θεοχάρη, στην ερώτηση που κατέθεσε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με θέμα «Ακριβότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η Ελλάδα».

Στην απάντησή του, ο κ. Ρόβλιας αναφέρει τα εξής:

«Πράγματι, από τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών, προκύπτει ότι σε βασικά προϊόντα μαζικής κατανάλωσης παρατηρείται αύξηση των τιμών, το τελευταίο έτος, η οποία όμως δεν υπερβαίνει τη μονάδα, με εξαίρεση τα αλκοολούχα ποτά που επιβαρύνθηκαν με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του ελέγχου των τιμών και της προστασίας του εισοδήματος των καταναλωτών από την Κυβέρνηση, πάγωσαν με νόμο τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία. Παρά τις αυξήσεις στα άλευρα, πετύχαμε πάγωμα στις τιμές του ψωμιού. Συγκρατήσαμε τις τιμές στα καύσιμα, με την επιβολή πλαφόν, κατορθώνοντας να σταματήσουμε τις καιροσκοπικές τάσεις που εκδηλώθηκαν εξαιτίας της εξαγγελίας απεργίας των οδηγών βυτιοφόρων. Επιπλέον, ελέγχουμε τις τιμές στα οπωρολαχανικά, και μάλιστα έχουμε τις φθηνότερες, ίσως, στην Ευρώπη. Συγκρατήσαμε τις τιμές στα πουλερικά και μειώσαμε τις τιμές στα φάρμακα. Δεσμευτήκαμε να μην αιφνιδιάζουμε την αγορά και να εξαντλούμε τον διάλογο, και ενεργοποιήσαμε το Παρατηρητήριο Τιμών και Τιμών Υγρών Καυσίμων. Ενεργοποιήσαμε το νόμο για τις ενδοομιλικές συναλλαγές και στελεχώσαμε την Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς.

Επιπλέον, υποχρεώσαμε τις επιχειρήσεις να υποβάλουν αναλυτικά στοιχεία τιμών χονδρικής, για να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος και όχι τυπικός. Ετοιμάζουμε μία συνολική νομοθετική παρέμβαση που αφορά και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στην αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και περαιτέρω ρυθμίσεις για τις ενδοομιλικές συναλλαγές.

Εξάλλου, από την αρχή του έτους μέχρι τον Οκτώβριο, η Διεύθυνση Ελέγχων έχει διενεργήσεις 3.782 ελέγχους σε επιχειρήσεις, έχει επιβάλει 215 διοικητικά πρόστιμα και 46 ποινικές διώξεις, με το ύψος των προστίμων να ανέρχεται στις 350.000 ευρώ. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού από τον Ιανουάριο έως το τέλος Αυγούστου έκανε 62 αιφνιδιαστικούς επιτόπιους ελέγχους και έχει εκδώσει 11 αποφάσεις για αντιανταγωνιστικές συμπράξεις και για καταχρήσεις δεσπόζουσας θέσης στην αγορά. Σχετικά με τις προωθητικές ενέργειες, τα δώρα και τις προσφορές των σούπερ μάρκετ, έχουμε καταλήξει σε σχέδιο που ενισχύει τη διαφάνεια στο ράφι ώστε να ξέρει ο καταναλωτής, όταν αγοράζει ένα προϊόν και ένα δώρο ως προσφορά, πόσο κοστίζει πραγματικά το δώρο.»

Αναφορικά με τις συγκρίσεις των τιμών με εκείνες που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Υφυπουργός επισημαίνει:

«Η πώληση στην Ελλάδα όμοιων προϊόντων σε υψηλότερη τιμή απ’ ό,τι πωλούνται στο Βέλγιο, την Πορτογαλία – που είναι παρόμοιες αγορές – ή στην Ιταλία και τη Γερμανία, που είναι μεγαλύτερες, είναι μία πρακτική που δεν θα γίνει ανεκτή. Δεν θα γίνουν ανεκτές εναρμονισμένες πρακτικές ούτε από τους προμηθευτές από τις πολυεθνικές, ούτε και από τα super markets.

Από την πλευρά μας ως κυβέρνηση συνεχίζουμε τις προσπάθειες για νόμιμες, δίκαιες και χαμηλές τιμές, και στο πλαίσιο το ευρωπαϊκό και αυτόνομα, και ζητάμε τήρηση της νομιμότητας και υγιή ανταγωνισμό. Ζητάμε συμμετοχή όλων των παραγόντων  σε αυτήν τη δύσκολη καμπή της οικονομίας μας και της ιστορίας μας. Απαιτούμε συμμόρφωση στη λογική και αυτοσυγκράτηση. Δεν αποδεχόμαστε τις ακριβότερες τιμές της Ευρώπης και το κράτους θα αντιδράσει. Και μπορεί να αντιδράσει. Απευθύναμε κατ’ αρχήν έκκληση και προειδοποίηση σε αυτούς που ευθύνονται γι’ αυτό. Δεν επιθυμούμε τη σύγκρουση μαζί τους, επιθυμούμε τη συνεργασία και το αποτέλεσμα, που θα είναι η μείωση των τιμών και η προστασία του καταναλωτή.»

Προηγούμενο άρθρο Συνέντευξη του Καθηγητή Γ. Μαντάνη, του Τμήματος ΤΕΙ Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου
Επόμενο άρθρο Οι πεμπτοφαλαγγίτες της ΓΣΕΕ στη συμμαχία του κεφαλαίου