Έγκριση συμβασιοποίησης από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας για τη «Μελέτη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) διευρυμένου Δήμου Καρδίτσας»


Εγκρίθηκε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό η συμβασιοποίηση στο ενταγμένο στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έργο : «Μελέτη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) διευρυμένου Δήμου Καρδίτσας»,  προϋπολογισμού 447.484,71 ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Κώστας Αγοραστός: «Η μελέτη αυτή αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Καρδίτσας καθώς θα θέσει ως βασικούς στόχους:

– την προστασία και την ανάδειξη του χαρακτήρα της περιοχής (φυσικού και πολιτιστικού), μέσω της καλύτερης οργάνωσης των χρήσεων γης,

– την αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος και

– την υποστήριξη – μέσω των ρυθμίσεων του χώρου – νέων ευκαιριών απασχόλησης και συγκράτησης του πληθυσμού».

Ως αιρετή Περιφέρεια στοχεύουμε στην αξιοποίηση κάθε αναπτυξιακού εργαλείου που μπορεί να συντελέσει στη στήριξη και στην ανάκαμψη της περιοχής».

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κ. Παπαλός δήλωσε σχετικά: «Η σημασία εκπόνησης της Μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που αφορά τη Δημοτική Ενότητα Καρδίτσας είναι αυτονόητη, καθώς αφορά την προσπάθεια για την προστασία, την αποκατάσταση και την αποτελεσματική διαχείριση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος της μελετώμενης περιοχής με τα σημερινά δεδομένα συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Αποτελεί επομένως ένα πολύτιμο αναπτυξιακό «εργαλείο» για το Δήμο μας και δείχνει ότι η συνεργασία μας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει αποτελέσματα».

Το ποσό της προς υπογραφή σύμβασης, μετά τον διεξαχθέντα διαγωνισμό, είναι 425.092,92 ευρώ και η συγχρηματοδότηση γίνεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Κύριος του έργου είναι ο Δήμος Καρδίτσας.

Η σύμβαση της μελέτης έρχεται μετά από πολύμηνες διαδικασίες διαγωνισμού, ενστάσεων, νομοθετικών ρυθμίσεων κλπ. (η ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. έγινε τον 12/2010).  Σήμερα ωστόσο, ξεκινά η μελέτη του Γ.Π.Σ. Καρδίτσας, απαραίτητη βάση για την ανάπτυξη της περιοχής.

Αντικείμενο της μελέτης είναι η σύνταξη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου  (ΓΠΣ) εντός των διοικητικών ορίων του διευρυμένου Δήμου Καρδίτσας. Σκοπός της μελέτης ΓΠΣ είναι η οργάνωση του χώρου και των παραγωγικών δραστηριοτήτων, με την παράλληλη διασφάλιση και προστασία του οικιστικού, φυσικού και αγροτικού περιβάλλοντος του Δήμου.  Η μελέτη, θα εκπονηθεί με βάση τις προβλέψεις πληθυσμιακής και οικονομικής εξέλιξης της περιοχής και θα περιλαμβάνει τους απαραίτητους χάρτες, διαγράμματα, σχέδια και κείμενα, ώστε να περιέχει ένα σύνολο μέτρων, στόχων, κατευθύνσεων και προγραμμάτων.

Η εκπόνηση της εν λόγω μελέτης αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο στάδια : Στο πρώτο στάδιο θα διενεργηθεί ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, προκειμένου να καταστεί εφικτή η διάγνωση των προβλημάτων, των προοπτικών αλλά και των τάσεων των έξι Δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος και θα διατυπωθεί αρχικά μια πρόταση ή ακόμη και εναλλακτικές προτάσεις για την χωροταξική και πολεοδομική οργάνωση της περιοχής. Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει την λεπτομερή επεξεργασία του ΓΠΣ, βάσει της πρότασης, που προκρίθηκε από την διευθύνουσα υπηρεσία.

 

 

           

Προηγούμενο άρθρο Απάντηση στην ανοικτή επιστολή για τον Αμπελώνα Καλλιθήρου
Επόμενο άρθρο Απάντηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου κ. Κώστα Πουλάκη σχετικά με την πορεία της προμήθειας ασθενοφόρων μέσω του ΕΣΠΑ