Έγκριση συμβασιοποίησης από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας για το έργο «Αγωγός Ακαθάρτων Οικισμού ΡΟΜΑ» Σοφάδων


Στη φάση της υλοποίησης μπαίνει το έργο που αφορά στην κατασκευή αγωγού ακαθάρτων για τον οικισμό των αθιγγάνων στους Σοφάδες Καρδίτσας. Συγκεκριμένα εγκρίθηκε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό συμβασιοποίηση του ενταγμένου στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έργου «Αγωγός Ακαθάρτων Οικισμού ΡΟΜΑ» Δήμου Σοφάδων, προϋπολογισμού 250.000,00 ευρώ (με ΦΠΑ).

Όπως επεσήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Με την ένταξη του έργου αυτού σε μια περιοχή που κατοικείται από ΡΟΜΑ, επιτυγχάνουμε την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Συνεχίζουμε στο στόχο που θέσαμε και ξεκινήσαμε να υλοποιούμε από το Φθινόπωρο του 2011, σε συνεργασία τόσο με τους κατοίκους των περιοχών αυτών όσο και με τις αρμόδιες Δημοτικές Αρχές. Πρόκειται για σημαντική παρέμβαση απαραίτητη για τη καλυτέρευση της καθημερινότητάς των κατοίκων, βελτιώνοντας υγειονομικά και λειτουργικά την εν λόγω περιοχή. Με την υλοποίηση του έργου επιτυγχάνεται η προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα».

Απ’ την πλευρά του ο δήμαρχος Σοφάδων κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος ανέφερε τα εξής: «Ένα σημαντικό έργο για τη λειτουργία του νέου οικισμού των Τσιγγάνων στους Σοφάδες μπήκε στο δρόμο της υλοποίησης. Με τη συγκεκριμένη παρέμβαση θωρακίζεται ακόμη περισσότερο τόσο το περιβάλλον όσο και η ποιότητα ζωής των κατοίκων. Αποδεικνύουμε έμπρακτα την προσήλωσή μας στους στόχους εκείνους που αναβαθμίζουν την περιοχή αλλά και τη ζωή όλων μας. Οφείλω να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη και τη Διαχειριστική
Αρχή της Περιφέρειας για την πολύ καλή και αποτελεσματική συνεργασία».

Το έργο αφορά την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς λυμάτων, μήκους περίπου 2.000 μ. από το νέο οικισμό τσιγγάνων στον υπό κατασκευή βιολογικό καθαρισμό Σοφάδων. Στόχος του έργου είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η πρόληψη κινδύνων περιβαλλοντικής υποβάθμισης του εδάφους και των υδάτων, στο πλαίσιο αναβάθμισης ποιότητας περιβάλλοντος και ζωής στους οικισμούς ΡΟΜΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Αναλυτικά προβλέπεται να γίνουν οι παρακάτω εργασίες:

  • Εκσκαφή τάφρων σε έδαφος γαιώδες ή ημιβραχώδες,
  • τοποθέτηση πλαστικού αγωγού μεταφοράς λυμάτων,
  • εγκιβωτισμός αγωγού με άμμο λατομείου,
  • επίχωση με προϊόντα εκσκαφών, και
  • κατασκευή φρεατίων.

 

Φορέας υλοποίησης της πράξης είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σοφάδων, με κύριο του έργου η ΔΕΥΑ Σοφάδων. Μετά την έγκριση αυτή, προχωράνε οι ενέργειες για την υπογραφή της Σύμβασης του έργου για την έναρξη υλοποίησής του.

Το ποσό της υπογραφείσας Σύμβασης είναι 140.623,66 ευρώ. Το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. τον Ιούνιο 2012, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και αφορά στα έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης οικισμών που κατοικούνται από ΡΟΜΑ.

Προηγούμενο άρθρο Σημαντικές δραστηριότητες αναπτύσσει το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας - Εντυπωσιακή εμφάνιση της ευρωπαϊκής χορωδίας στο Thessalikon Grand
Επόμενο άρθρο Τεχνική σύσκεψη με τους φορείς διαχείρισης και υλοποίησης έργων ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας