Ειδήσεις

Έκδοση βιβλίου με λαϊκά παραμύθια του Δήμου Παλαμά


Ο μεγαλύτερος φυσικός του 20ου αιώνα Άλμπερτ Αϊνστάιν, όταν μια νεαρή μητέρα τον ρώτησε τι θα μπορούσε να κάνει για να προετοιμάσει καλύτερα το πεντάχρονο παιδί της για το σχολείο και γενικότερα για τη ζωή, της  απάντησε: «Να του λέτε παραμύθια, πάρα πολλά παραμύθια», θέλοντας να τονίσει τη μεγάλη σημασία που έχουν αυτά για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του.

Ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Προσχολικής Αγωγής Παλαμά (Δ.Ο.Π.Α.Π.Α.Π.), αναγνωρίζοντας την τεράστια αξία των παραμυθιών  κι ευαισθητοποιημένος πάντα σε θέματα σχετικά με τον λαϊκό πολιτισμό του τόπου προχώρησε στην έκδοσημιας συλλογής δέκα λαϊκών παραμυθιών, έχοντας ως στόχο να περισώσει τον πλούτο της λαϊκής τοπικής παράδοσης. Σε συνεργασία με την νηπιαγωγό του Νηπιαγωγείου Προαστίου, Ακρίβου Μαρία, η οποία συνέλεξε και κατέγραψε δέκα λαϊκά παραμύθια από παλιούς παραμυθάδες, παππούδες και γιαγιάδες του Δήμου Παλαμά, δημιουργήσαμε ένα ευχάριστο ανάγνωσμα για μικρούς και μεγάλους με τίτλο: «Λαϊκα παραμυθια του Δημου Παλαμα». Η εικονογράφηση των παραμυθιών έγινε από μαθητές Νηπιαγωγείων του Δήμου μας, υπό την επιμέλεια της νηπιαγωγού. Η σύμπραξη της παλιάς γενιάς, ως αφηγητές, με τη νέα γενιά, ως εικονογράφοι, έδωσε ένα ωραίο αποτέλεσμα που ευχόμαστε να φωτίσει τη δομή της κοινωνίας που γέννησε αυτά τα παραμύθια, τις συνήθειες των απλών ανθρώπων, τις καθημερινές τους ασχολίες, τα έθιμα, τους φόβους τους, αλλά κυρίως τις αξίες που καθόριζαν τη ζωή τους και έπλαθαν ανθρώπους με ήθος. Η συλλογή των παραμυθιών αποτελεί μια προσπάθεια διάσωσης της λαϊκής παράδοσης του τόπου και στοχεύει όχι μόνο στην ψυχαγωγία, αλλά και στην καλλιέργεια μιας πανανθρώπινης συνείδησης, περισσότερο άγρυπνης και ενεργητικής στην απειλή της ξέφρενης τεχνολογίας της εποχής μας.

Το βιβλίο με τα παραμύθια θα διανεμηθεί δωρεάν σε όλα τα παιδιά των Νηπιαγωγείων του Δήμου Παλαμά και στις βιβλιοθήκες αυτών, στις βιβλιοθήκες των δημοτικών σχολείων του Δήμου μας,σε όλες τις δημοτικές βιβλιοθήκεςτου Νομού μας καθώς και στην Εθνική Βιβλιοθήκη.

Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου, πλαισιωμένη με αφηγήσεις των παραμυθιών.

Προηγούμενο άρθρο Ο Σύλλογος Εκπ/κών Α/θμια στηρίζει τους υγειονομικούς
Επόμενο άρθρο Κύκλος Εισαγωγικών Διαλέξεων του Ινστιτούτου Κομφούκιος του Παν/μίου Θεσσαλίας