Ειδήσεις

Έκθεση με ευρήματα από τις ανασκαφές για τον Ε65


Η Ελλάδα συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1996. Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης και του διαπολιτισμικού διαλόγου και ως εκ τούτου η ενθάρρυνση των διασυνοριακών συνεργασιών. Το Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων που είναι ο εθνικός συντονιστής του προγράμματος, έχει διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο στίγμα εορτασμού: θεματολογία που αλλάζει ανά διετία, έμφαση στο νεανικό κοινό, αλλά και την υψηλής ποιότητας παρεχόμενη πληροφορία, εξοικείωση του κοινού με το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, χρήση νέων τεχνολογιών, συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, εθελοντισμός κ.ά.

Για τη διετία 2017-2018 θέμα του εορτασμού στην Ελλάδα είναι οι ΠΟΛ(ε)ΙΣ. Πόλεις παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρότερες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες, ζωντανές ή ξεχασμένες, αλλά κυρίως οι πόλεις που ζούμε, με το παρελθόν που κουβαλούν και τους τρόπους που βρίσκουν να το εντάσσουν στη σύγχρονη ζωή τους είναι οι πρωταγωνίστριες του εορτασμού. Θα αφηγηθούν την Ιστορία τους, ή πολλές μικρές ιστορίες.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας συμμετέχοντας και φέτος στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς εγκαινιάζει το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 18:00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας την Περιοδική Έκθεση με τίτλο: “Ο χρόνος κρύβει μυστικά, ο δρόμος αποκαλύπτει … ΠΟΛ(ε)ΙΣ”. Για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν στο κοινό ευρήματα και εποπτικό υλικό από τις αρχαιολογικές ανασκαφές και έρευνες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των ετών 2009-2016 στο πλαίσιο της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας – Ε65 στις ΠΕ Καρδίτσας και Τρικάλων.

Ο δρόμος υπήρξε η αιτία να εντοπισθούν και να διερευνηθούν άγνωστες ως τώρα αρχαίοι οικισμοί και πόλεις αναδεικνύοντας πτυχές της καθημερινής ζωής, των συνηθειών και της τέχνης των κατοίκων τους. Μέσα από τα εκθέματα της περιοδικής έκθεσης δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν νέες πτυχές του πολυδιάστατου πολιτισμικού αποθέματος της περιοχής μας, διαχρονικά από την προϊστορική περίοδο μέχρι και τους χριστιανικούς χρόνους. Παράλληλα, καταδεικνύεται ο ρόλος της αρχαιολογικής υπηρεσίας στη διάσωση, τη μελέτη και την ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, με αφορμή τα μεγάλα δημόσια έργα.

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη για το κοινό τις ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας (Τρίτη – Κυριακή 08:00 – 15:00)

Προηγούμενο άρθρο Δ. Βερίλλης: Καθυστερεί η έγκριση των εργασιών του ολοκληρωμένου Ε65
Επόμενο άρθρο Κώστας Τσιάρας: Ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη