Έναρξη Βιωματικών Σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς Α/θμιας εκπαίδευσης


Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31.10.2014 η πρώτη συνάντηση με εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στα σεμινάρια που υλοποιεί το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Καρδίτσας, σε συνεργασία  με την Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού.

Ο τίτλος των σεμιναρίων είναι: «Εισαγωγή στη δυναμική της ομάδας. Το πέρασμα από την τάξη στην ομάδα» και θα τα παρακολουθήσουν δύο ομάδες εκπαιδευτικών, 21 ατόμων η κάθε μια. Οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στις δυο πρώτες ομάδες, έχουν παρακολουθήσει και άλλες εκπαιδεύσεις του Κέντρου Πρόληψης, ενώ σε δεύτερο χρόνο η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα απευθύνει πρόσκληση για συμμετοχή και άλλων εκπαιδευτικών.

Στην έναρξη του σεμιναρίου παρευρέθηκαν η Διευθύντρια της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Καρδίτσας κα Μητσιάδη Ευθυμία, η αναπληρώτρια υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων κα Σταυρουλάκη Μαρία και η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Ν. Καρδίτσας  κα  Αλογάριαστου Σταυρούλα.

Η κα Μητσιάδη αφού ευχήθηκε καλή αρχή στους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μακροχρόνια συνεργασία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με το Κέντρο Πρόληψης. Τόνισε ότι λόγω των νέων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, οι εκπαιδευτικοί πολλές φορές καλούνται να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις στο σχολείο που σχετίζονται με τα παιδιά ή τις οικογένειές τους. Θεωρεί λοιπόν πολύ σημαντική την υλοποίηση τέτοιων σεμιναρίων γιατί μέσα απ’ αυτά οι εκπαιδευτικοί θα μπορέσουν να υποστηριχθούν στον πολύ δύσκολο ρόλο τους.

Η κα Αλογάριαστου, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης, στο ίδιο κλίμα, αφού ευχαρίστησε την κα Μητσιάδη για την παρουσία της και για την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του Κέντρου Πρόληψης και της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επί σειρά ετών, μίλησε για το σκεπτικό υλοποίησης του συγκεκριμένου σεμιναρίου. Οι δύσκολες κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν κυρίως την τελευταία τριετία, έχουν επηρεάσει όλους τους ανθρώπους, άλλους σε μεγαλύτερο και άλλους σε μικρότερο βαθμό. Αυτή λοιπόν την αγωνία, την ανασφάλεια, το φόβο που βιώνουν τα παιδιά είτε στο οικογενειακό, είτε στο σχολικό περιβάλλον, την εκφράζουν με ένα τρόπο που πολλές φορές δημιουργεί αναστάτωση στη σχολική κοινότητα. Γι’ αυτό και βασικός στόχος του βιωματικού σεμιναρίου είναι η υποστήριξη του εκπαιδευτικού και η ενίσχυσή του στις νέες απαιτήσεις του ρόλου του.

Η διάρκεια του συγκεκριμένου σεμιναρίου είναι 30 ώρες (μια φορά την εβδομάδα για ένα δίωρο, απογευματινές ώρες στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης).

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν έχουν την ευκαιρία να επεξεργασθούν θέματα όπως:

 

 

 

 

  • Αναπτυξιακά γνωρίσματα της σχολικής ηλικίας.
  • Ο ρόλος του εκπαιδευτικού
  • Οι ρόλοι στην ομάδα-τάξη
  • Τεχνικές επικοινωνίας
  • Έκφραση και διαχείριση των συναισθημάτων
  • Προσομοιώσεις περιστατικών από την καθημερινότητα του σχολείου.
  • Πένθος
  • Σύνθεση της διαφορετικότητας μέσα στη σχολική τάξη
  • Συγκρούσεις και δυσκολίες στον επαγγελματικό χώρο
  • Επικοινωνία με συναδέλφους

 

Τις ομάδες συντονίζει η κα Κωστοπούλου Βασιλική, απόφοιτος Φ.Π.Ψ., Επιστημονικό Στέλεχος της ‘’Πρότασης Κοινωνικής Παρέμβασης’’

Προηγούμενο άρθρο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΝ ο Φώτης Γκούπας
Επόμενο άρθρο Επέστρεψε δυναμικά το «Αρετσίνωτο Καρδίτσας»