Ειδήσεις

Ένας φάκελος στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ.


Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος, της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας, που πραγματοποιείται για 4η συνεχόμενη χρονιά, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας,  σε συνεργασία για πρώτη φορά φέτος, αποκλειστικά με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος!!!

Το θέμα της τελευταίας ημέρας ήταν «Ένας χρησιμοποιημένος φάκελος»!!!

Στην παιδική βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου», αρκετά παιδιά έφεραν φακέλους-ντοσιέ με λάστιχο, κάποια άλλα φακέλους Α4, κανένα όμως ένα χρησιμοποιημένο φάκελο αλληλογραφίας!!! Είχαμε όμως εμείς, τους φακέλους με τις καρτ-ποστάλ που μας έστειλαν τα παιδιά από άλλες βιβλιοθήκες πριν από λίγες μέρες στη δράση «μια καρτ ποστάλ».

Έτσι μιλήσαμε για την αλληλογραφία, τα γραμματόσημα, τους ταχυδρόμους και πως έχουν αντικατασταθεί στη σημερινή εποχή από τα e-mails και τους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς. Στη συνέχεια με τη μέθοδο του origami, φτιάξαμε όμορφους φακέλους από χρησιμοποιημένα Α4 χαρτιά, ώστε να κάνουμε και οικονομία!!!

Διαβάσαμε το παραμύθι της Λιλής Λαμπρέλλη «Η καλή ερώτηση» από το βιβλίο «Δέκα και ένα παραμύθια σοφία για καιρούς κρίσης και άλλων δεινών» από τις εκδόσεις Πατάκη και στη συνέχεια κάναμε ένα εργαστήριο φιλοσοφίας απαντώντας πάνω στις βασικές ερωτήσεις «τι, πως, γιατί, πότε, κλπ» και θέσαμε ερωτήματα για το φάκελο μας, τι θα γινόταν αν… Οι απαντήσεις των παιδιών ήταν εκπληκτικές. Η δράση μας ολοκληρώθηκε φτιάχνοντας στην μπροστά όψη του φακέλου τη μορφή μας!!!

Στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα» συζητήσαμε για τη δομή ενός φακέλου όταν θέλουμε να τον στείλουμε με το ταχυδρομείο. Που γράφεται ο αποστολέας, που ο παραλήπτης και σε τι χρησιμεύει αυτή η διάταξη.

Έπειτα τα παιδιά χωρίστηκαν σε δυάδες και συνέθεσαν ένα φάκελο και μέσα έβαλαν ένα γράμμα που έστελνε ο ήρωας ενός βιβλίου στον άλλο. Μόλις ετοιμάστηκαν οι φάκελοι ενώσαμε τα βιβλία με μια κλωστή και πάνω σε αυτή κρεμόταν το μήνυμα που βρισκόταν μέσα στο φάκελο.

Η βιβλιοθήκη τελικά έμοιαζε με ένα μεγάλο ιστό αράχνης.

Στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου» οι πανούργοι εξερευνητές, ανακάλυψαν σ’ ένα χρησιμοποιημένο φάκελο, το λεκέ από γάλα, που έπεσε από το μπιμπερό ενός μωρού οχτώ μηνών. Το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά «Το μωρό που το κλέψανε το μπιμπερό» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, έγινε η αιτία ενός ανελέητου κυνηγητού των κλεφτών από τους εξερευνητές της βιβλιοθήκης που σήμερα ντύθηκαν ντετέκτιβ!!!

Τελικά η αποστολή τους στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς γύρισαν στη βιβλιοθήκη θριαμβευτές με το μπιμπερό στο χέρι, ενώ στη συνέχεια έγραψαν τα ίδια δικές τους αστυνομικές ιστορίες, επινοώντας καταπληκτικούς χαρακτήρες μικρών ντετέκτιβ!!!

Ο δεύτερος κύκλος της καλοκαιρινής εκστρατείας, μετά τις απαραίτητες ανάσες του προσωπικού των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ., θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 23 Αυγούστου, στις 11 το πρωί με θέμα «τρία διαφορετικά υλικά»

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων ανά βιβλιοθήκη υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας στο παρακάτω link: http://www.dimoskarditsas.gov.gr/?page_id=7611 και στη σελίδα των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο Facebook στα παρακάτω link: https://www.facebook.com/Παιδικές-Βιβλιοθήκες-Καρδίτσας & https://www.facebook.com/PaidikesBibliothekesDemouKarditsas

Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν παιδιά που τέλειωσαν την Α΄ Δημοτικού και πάνω. Παιδιά μικρότερα μπορούν να συμμετέχουν επίσης, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΕΝΗΛΙΚΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο για την προβολή των δράσεών μας, το ΙΚΕΑ Θεσσαλίας που για 3η συνεχόμενη χρονιά στηρίζει με υλικά τις δράσεις μας, του πολλούς και καλούς εθελοντές μας που φέτος δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους με πολλές και ποιοτικές δραστηριότητες σε όλες τις βιβλιοθήκες, τους συναδέλφους  και τον πρόεδρο του Δ.Ο.Π.Α.Κ. για τις διευκολύνσεις που μας κάνουν κι την άμεση ανταπόκρισή τους στα όποια προβλήματα μας παρουσιάζονται και τέλος στους γονείς που για άλλη μια χρονιά μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους, σ’ αυτή την καλοκαιρινή μας περιπέτεια!!!

Καλό καλοκαίρι και καλή ξεκούραση σε όλους!!!

Προηγούμενο άρθρο Στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Κ. Τσιάρας: Ανίκανη η κυβέρνηση να απορροφήσει κονδύλια για το μεταναστευτικό