Ειδήσεις

Ένα καλαίσθητο λεύκωμα από το Αστυνομικό Μουσείο Καρδίτσας


Με τον ανωτέρω τίτλο οι κυρίες    Κυριακή Γιαννή-Πανάγου και  Αγγελική Φλώρου-Τριανταφύλλου κάτοικοι Καρδιτσομαγούλας, μετά από πολύμηνες προσπάθειες επιμελήθηκαν και εξέδωσαν ένα καλαίσθητο Λεύκωμα για το οποίο το Αστυνομικό μας Μουσείο και ως κέντρο Ιστορικής Έρευνας, που συνδέει το χθες με το σήμερα, με τους εκπροσώπους του  κ. Καλλιαντζή Δημήτριο και την κ. Ελένη Αντωνίου, τίμησε τις ανωτέρω κυρίες γι’ αυτή την πολιτιστική τους προσφορά, η οποία διασώζει από την ορατή φθορά του χρόνου τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις των κατοίκων της Καρδιτσομαγούλας και του κάμπου γενικότερα,  από την απελευθέρωση της Καρδίτσας  το έτος 1881 από τους Τούρκους και μέχρι  το έτος 1970  περίπου.

Οι κυρίες-δημιουργοί-του ασπρόμαυρου ταξιδιού, μετά από την παρουσίαση-προσφορά του πνευματικού τους δημιουργήματος δήλωσαν ότι:

« Το κυρίαρχο κίνητρο είναι η  αγωνία  μας   για τον υπαρκτό κίνδυνο να χαθεί η ιστορία  του τόπου μας  μέσα στα χρόνια που έρχονται, λόγω της ηλικιακής γήρανσης των όσων απέμειναν, στερώντας έτσι τον τόπο μας από τις ζωντανές μνήμες που είναι ικανές και θα πρέπει να διατηρούνται ανέπαφες στο πέρασμα του χρόνου.

     Έτσι γεννήθηκε η σκέψη μας  να συγκεντρωθούν όσο το δυνατό περισσότερες  παλαιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες   ,από αυτές που υπάρχουν   στις προσωπικές  μας συλλογές .

   Μέχρι   στιγμής πολλοί φίλοι και συγχωριανοί μας,  μαθαίνοντας την προσπάθεια που έχουμε  ξεκινήσει ήρθαν και μας συμπαραστάθηκαν με φωτογραφικό και ιστορικό υλικό.

Διαπιστώσαμε ότι, υπάρχει πολύ περισσότερο απ’ όσο φανταζόμαστε. Αυτό το υλικό είναι κρίμα να χαθεί και πιστεύουμε ότι θα το αξιοποιήσουμε  , με τη βοήθεια όλων φυσικά.

Εμείς προσπαθούμε να βάλουμε  ένα λιθαράκι στην διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και να διασώσουμε ένα μικρό κομμάτι της  ιστορίας μας. 

  Την ιστορία που γράφτηκε από τους απλούς ανθρώπους, τον παππού και τον προπάππο μας, χωρίς να γνωρίζουν και οι ίδιοι πως με την απλή ζωή τους γράφανε ιστορία. 

Χρέος μας είναι να γνωρίσουν και οι νέοι μας τον τρόπο ζωής των προγόνων τους γιατί τότε θα κατανοήσουν καλύτερα το  παρόν και το μέλλον   που τους ανήκει».

Στο τέλος αυτής  της επικοινωνίας μας και μετά από την ξενάγηση που έγινε στους χώρους της μουσείου με τα ιστορικής αξίας και μνήμης μουσειακά εκθέματα, ο κ. Δημήτριος

Καλλιαντζής  ,ιδρυτής του Αστυνομικού Μουσείου έδωσε  «τιμής ένεκεν»,το λάβαρο με τον θυρεό του Μουσείου στις δύο κυρίες και συγχαίροντας τις κοπιώδεις προσπάθειές τους για την συλλογή, επιμέλεια και έκδοση του Λευκώματος, τις αποχαιρέτησε με τα λόγια του κορυφαίου διανοητή και λογοτέχνη της δεκαετίας του 1930 Γ. Θεοτοκά: «Την φωτιά της  δημιουργίας την συντηρούν οι ανυπότακτοι, οι ανικανοποίητοι, οι τυχοδιώκτες της ψυχής και του Σώματος» και τις ευχήθηκε το πνευματικό αυτό δημιούργημα να έχει όντως καλό ταξίδι στο σήμερα και στο αύριο της κοινωνίας μας, για να μη κοπεί από  τις πατρογονικές της ρίζες.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Σύλλογος Μαυρομματίου για τον ανδριάντα του Γ. Καραϊσκάκη
Επόμενο άρθρο Χειμερινή ανάβαση του ΕΟΣ Καρδίτσας